Сарафов: Проверяваме и версията за инсценировка на атентата срещу Гешев

5741
Сарафов: Проверяваме и версията за инсценировка на атентата срещу Гешев
Снимка: БГНЕС

Заместник-главният прокурор и ръководител на Националната следствена служба Борислав Сарафов обяви, че НСлС разследва всички версии за взрива, избухнал на 1 май пред колата на главния прокурор Иван Гешев, включително по версията за инсценировка на атентата.

В интервю за БНР Сарафов заяви още, че обмисля да освободи Ясен Тодоров от длъжността зам.-шеф на следствието заради изявите му пред медиите.

Атентатът на века: Епизод 3

Атентатът срещу главния прокурор, или, да използваме и другото му название, "каквото там беше", вече се развива като сериал. Сериалът н...

ОЩЕ: Ясен Тодоров: Ако Гешев не е бил в брониран автомобил, ВСС трябваше да избира нов главен прокурор

"Не може върху темата дали семейството на Иван Гешев е било с него в колата при инцидента да се изгражда истерия. Това не е централна тема. Фактът е, че там е имало хора, чийто живот също е важен. Чест на пагона е да бъдеш морален, етичен, коректен, но това не означава, че се погазват правни норми", заяви зам.-главният прокурор пред националното радио.

Само преди ден той влезе в словесна атака срещу обвинител номер едно. Според ръководителя на Националната следствена служба главният прокурор го подвел, казвайки му, че е бил със семейството си в автомобила. В крайна сметка това се оказа невярно - Гешев е бил само с хора от НСО.

Сарафов допълни днес, че израелският експерт, изпратен на мястото на взрива, е направил визуален оглед. "Никой от колегите ми не е нарушил закона и няма процесуални нарушения. Ако той (израелският експерт - бел. ред.) притежава такава експертиза, каквато се твърди, той би могъл да има обективен поглед. С този експерт се създава ненужна истерия", каза зам.-главният прокурор, който преди това бе заявил, че експертът бил доведен от заместника му Ясен Тодоров. Самият Сарафов го допуснал на мястото, изпълнявайки "преки нареждания", както самият той твърдеше.

Наталия Киселова: Гешев да се оттегли, за да не въздейства на разследването за взрива

Без да има право, главният прокурор е въздействал на заместника на г-н Сарафов и е наредил да бъде допуснат израелски експерт до местоп...

По думите му - съгласно НПК информация по конкретния казус може да изнася само наблюдаващият прокурор по делото или длъжностни лица, за които той даде разрешение. Припомняме, че прокуратурата разследва терористичен акт срещу главния прокурор. Според МВР вече имало заподозрени, но според обвинението - не.

"Обмислям дали да не предложа на ВСС освобождаването на Ясен Тодоров от длъжността зам.-директор на Националната следствена служба", каза още Сарафов пред БНР. "Медийните му изяви са лични, те не се съгласувани с мен или с НСлС".

Сарафов е категоричен, че има има критики, които няма да се поколебае да каже и на главния прокурор Иван Гешев. "Може би е назрял моментът да му кажа лично, че някои неща може би трябва да се поправят, да се артикулират. Както прокуратурата навлезе в политиката, така и политиката навлезе в прокуратурата. Прокуратурата трябва да промени доста от публичното си говорене, от своя облик, трябва да излезе от парламента и ромските махали, да се върне в съдебните зали. Прокуратурата трябва да излезе от много места", смята той.

Според него главният прокурор е трябвало да излезе след инцидента сред колегите си. Категоричен е, че разследването ще се води "максимално отговорно и професионално".

Иван Гешев: Не ме е страх, други трябва да се страхуват

"Не ме е страх, други трябва да ги е страх". Toва заяви в интервю за сутрешния блок на БНТ главния прокурор Иван Гешев, който на 1 май ...

ОЩЕ: BIRD и "Биволъ": Семейството на Борислав Сарафов е забогатяло от имоти, намесени са хора от ГЕРБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 3 май, 2024 година

МВнР с важна препоръка към българите в Грузия

Градушка е паднала в района на Рожен (СНИМКИ)

Прогноза за времето - 4 май 2024 г. (събота)

Евростат: България е сред страните от ЕС с най-ниска продължителност на живота

Осъдиха болница в София за скандален случай: Лекарка си направила бебе с чужд генетичен материал

Анастасия Стойчева: Валежите тепърва ще започват

Най-важните новини за деня: 2 май, 2024 година

Добре или зле: 49,7% от българите имат доверие в църквата

Прогноза за времето - 3 май 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com