Седмицата в абсурди (15 - 19 юли)

3380
Седмицата в абсурди (15 - 19 юли)
Снимка: колаж на Actualno.com

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 15 юли

ДЖОКОВИЧ ПОДЧИНИ ФЕДЕРЕР ВЪВ ВЕЛИК ФИНАЛ НА "УИМБЪЛДЪН"

този финал се превърна в най-дългия заключителен сблъсък на турнира - 4 часа и 55 минути игра, а Джокович завоюва петия си трофей от турнира след 7:6 (5), 1:6, 7:6 (4), 4:6, 12:12 (3) и два спасени мачбола на сервис на Федерер (40:15) при 8:7 гейма за швейцареца.

Коментар на Actualno.com: По-голям абсурд от този мач скоро едва ли ще видим - който не се интересува от тенис, няма да разбере ...

ПРОУЧВАНЕ: ЗАКОНИТЕ МАСОВО СЕ ПИШАТ АНАЛИЗИ И БЕЗ СМЕТКА КОЛКО ЩЕ СТРУВАТ

Фрапиращите 89.9% от законопроектите изобщо не съдържат позовавания на изследвания и научна експертиза в своята обосновка. В 70.4% от законопроектите не са вписани определени срокове за постигането на заложените в тях цели. Най-често (в 77.4%) не се посочва дори и размерът на финансовите средства, които биха били необходими за прилагането на приетата нова законова уредба. В 96.4% от случаите не са предвидени механизми за оценка на разходите и резултатите от съответната законодателна инициатива.

Коментар на Actualno.com: Това си е проба-грешка с многократна грешка все в наш ущърб

КОГАТО ЕХОТО НЕ ЗАГЛЪХВА ИЛИ КАК ПЛОВДИВ МОЖЕ ДА ОСЪМНЕ БЕЗ ГРАДСКИ ТРАНСПОРТ

Причините за днешната криза са заложени още преди три години, когато предстоеше да заработи Транспортният проект, включващ система за електронно таксуване.

Коментар на Actualno.com: Има една приказка, че умният човек не се спъва два пъти в един и същ камък. Сега оценете сами къде сме в България според нея.

ТУРСКАТА БЛАГОДАРНОСТ ЗА ПУТИН ЗАРАДИ С-400 - СПЕЦИАЛЕН БЮРЕК

Хасан Аджар, пекар от турския град Бурса, чийто бюрек влезе в книгата на Гинес, възнамерява да изпече традиционния турски бюрек за президента на Русия Владимир Путин.

Коментар на Actualno.com: А можеше специален теляк ...

Вторник, 16 юли

ПРЕДПОЛАГАЕМИЯТ ХАКЕР, УДАРИЛ НАП: ТОВА СЕ СЛУЧВА ОТ 11 ГОДИНИ

Хакерът твърди, че е изпратил оригиналните бази данни, които е изтеглил, до 56 сайта в България, но без да дава имена. Малко по-нагоре в съобщението му се казва, че информацията се праща единствено на Нова телевизия, bTV и вестник "Капитал", защото само там хакерът виждал "истинска журналистика".

Коментар на Actualno.com: Макар с развитието на казуса през седмицата да се повтаря официално как не било така, май си е баш така - не постоянното точене, а възможността да се точи!

ГЕОРГИ МАРКОВ ПОСОЧИ ГЕРБ КАТО ФАКТОР ЗА УСПЕХА НА СИМОНА ХАЛЕП НА "УИМЪЛДЪН"

Марков стигна дотам, че обясни как Симона Халеп дошла да играе в "Арена Армеец" преди години и всъщност в "построена от ГЕРБ зала" започнала кариерата ѝ.

Коментар на Actualno.com: А Джокович спечели, защото Бойко Борисов игра преди години с Борис Бекер и Бекер после стана треньор на сърбина, та го подготви така добре заради ГЕРБ, че Ноле печели вече години наред и след като се разделиха с Бекер.

Сряда, 17 юли

ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ НЕ ВИЖДА ПРОБЛЕМ, ЧЕ ИЗТЕКЛИ МИЛИОНИ ЕГН-ТА, НО МАШИНИТЕ ЗА ГЛАСУВАНЕ СА ПРОБЛЕМ

Попитан моментално дали това означава, че трябва да си останем на хартия и да не въвеждаме нови технологии, да не правим електронно правителство, бившият вицепремиер отрече. Но когато му беше зададен въпросът защо тогава отиваме на забрана на машинното гласуване, той отвърна, че едно било да се извадят ЕГН-тата на някои хора, а друго било да се компроментира изборен процес. Симеонов каза в ефира на Нова телевизия ЕГН-то си и попита: "Какво като се знае ЕГН-то на някой? Айде да видим какво ще ми направят".

Коментар на Actualno.com: Разбира се, че не е проблем - сега с ЕГН-тата по-лесно ще си правим партийки-фантоми и такова хубаво разслояване на гласове в правилата посока ще става ... Пък с машините трябва човек да се мори, да пренаписва ...

ДОКЛАДЪТ ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ КАЗВА, ЧЕ БИЗНЕСЪТ И ГРАЖДАНИТЕ НИЩО НЕ ЗНАЯТ ЗА КИБЕРСИГУРНОСТТА

Веднага на очи се набива заключението, че "добре развитата информационна и комуникационна инфраструктура на Република България я прави привлекателна за експлоатиране от мултинационални организирани киберпрестъпни групи". В мотивите на правителството за приемане на доклада т.е. и на това изречение обаче не бива засегнат аспектът дали организираната престъпност предпочита добре развити системи или по-малко развити, които биха били по-лесни за пробив. За сметка на това в доклада пише, че има "сравнително ниското ниво на информираност както на бизнеса, така и на гражданите" що се отнася до един от методите за киберпрестъпления – социалния инженеринг. Заради това ниско ниво на сигурност се повишавало "нивото на виктимизация"!

Коментар на Actualno.com: Видяхме НАП колко знае за киберсигурността!

КОРУПЦИЯТА КАТО ЗАПЛАХА ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ - КРАДЕ СЕ ДОРИ ТАМ, КЪДЕТО НЕ Е АТРАКТИВНО

Изрично е подчертано, че имало напредък и "повишена прозрачност" за обществените поръчки, но корупционният риск в сферата си остава висок. Не оставали незасегнати дори и малките обществени поръчки, които не били толкова атрактивни за крадене, пише още в доклада.

Коментар на Actualno.com: Или казано ей така, на народен език, като Бойко - крадат и с г*за си!

Четвъртък, 18 юли

ПЕЕВСКИ ОБЕДНЯВА, НО ПАК ИМА ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ, БОРИСОВ И РАДЕВ СА ДАЛЕЧ НАЗАД

Според декларацията му, само в банка Пеевски има декларирани 4 сметки – една в левове, една в евро и две в долари. В левовата има почти 1,5 млн. лева, а едната доларова е с малко над 2,05 млн. долара! На този фон другите са по-скромни – 120 222 евро и 349 160 долара.

Коментар на Actualno.com: Кризисна работа, ей. Миналата година - 37 млн. от тютюнчето, сега 30 по-малко ...

ВЪВ ФЛОРИДА ГОНЯТ БЕЗДОМНИЦИ С ДЕТСКА ПЕСНИЧКА

Безкрайни повторения на детската песничка "Бейби шарк" по озвучителната уредба действали на нервите на клошарите и те търсели друго място за спане.

Коментар на Actualno.com: Само да не вземат да привлекат повече деца и паркът пак да стане една ...

ПО ДЕКЛАРАЦИЯ: ГОРАНОВ ЖИВЕЕ В ДАРЕНО ЖИЛИЩЕ, НО ПЕЧЕЛИ ОТ НАЕМ

Според декларацията на Горанов пред КПКОНПИ, той е спечелил 3500 лева от наем, а жена му Румяна – 2250 лева. Доходът предизвиква учудване предвид факта, че Горанов и семейството му живеят в дарен от кръстника на финансовия министър Иван Сариев, а апартаментът е в комплекса "Есте", построен от братя Домусчиеви.

Коментар на Actualno.com: Това ако не е печеливша икономика ...

ПОРЕДЕН ГАФ: ИЗТЕКОХА ЛИЧНИТЕ ДАННИ НА СЪДИЯ ОТ СГС

Става въпрос за данните на съдия Мирослава Тодорова, които са изнесени от Инспектората към Висшия съдебен съвет, който е публикувал имуществената декларация с личните ѝ данни – ЕГН, домашен адрес, номер на лична карта, мобилен телефон. Нещо повече – в декларацията фигурират и трите имена и ЕГН на съпруга ѝ и на непълнолетното ѝ дете.

Коментар на Actualno.com: Вече свикнахме - като с всичко безумно!

КАРАДАЙЪ КУПИ ДЪРЖАВЕН АПАРТАМЕНТ ОТ СЪПАРТИЕЦ НА ТРОЙНО ПО-НИСКА ОТ ПАЗАРНАТА ЦЕНА

Преди да бъде продаден имотът е бил отчужден от областната управа на София.

Коментар на Actualno.com: Хакнал е май и г-н Карадайъ едно бяло апартаментче за черни дни!

НОВИЯТ ЧЛЕН НА СЕМ Е ЗАВЪРШИЛА "АГРАРНА ИКОНОМИКА". ИМА ЛИ ОПИТ В МЕДИИТЕ?

Галина Георгиева е била наета като телефонен оператор в административния отдел на Нова телевизия, а по-късно се прехвърля в отдел "Продажби". В няколко дружества - като "Нетера" и "Телехаус", Георгиева е работила като търговец и консултант "Продажби".

Коментар на Actualno.com: С тези медии, такъв надзор!

Петък, 19 юли

НАЧАЛНИЦИТЕ В ДЪРЖАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ПЕЧЕЛЯТ ПОВЕЧЕ ОТ ДОБРЕ

На очи се набива главният изпълнителен директор на Българската банка за развитие и бивш ръководител на КФН Стоян Мавродиев. Той е обявил 434 537 лева брутна годишна заплата - това прави по над 36 000 лева месечно възнаграждение.

Коментар на Actualno.com: А всички знаем колко работа вършат - добре се вижда!

ПОРЕДЕН АБСУРД С ЛИЧНИ ДАННИ - ЗАРАДИ ПРОМЕНИ В ЗАКОНА ЗА ПОЩЕНСКИТЕ УСЛУГИ

Тази ситуация осе разбира от предоставящите куриерски услуги по съвсем различен начин - че служител, който дава на куриер пратка за пренос, трябва да дава и своето собствено ЕГН! "Откъде-накъде? Кой е служителят и защо трябва неговото ЕГН да бъде предоставяно на куриера, след като пратката е фирмена и постъпленията ще влязат във фирмената сметка", пита читателят на Actualno.com.

Коментар на Actualno.com: За край на седмицата ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

След като Сарафов нареди проверка: Ето какво нарушения откриха в СРП

До 30 000 лв. за проекти за бизвес на хора с увреждания дава МТСП

Светият синод избра врачанския митрополит Григорий за наместник-председател

Кой има имен днес днес, 19 март, 2024 г.

Свещеник в гладна стачка заради касирания избор в Сливенската епархия (СНИМКИ)

Не ходете в планините, има мъгла, дъжд и сняг

Велико Минков обвини държавата, че му пречи да е баща

Къде са 400 млн. лева за пътна безопасност?

Светият Синод избира наместник-председател

Прогноза за времето - 19 март 2024 г. (вторник)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...