Седмицата в абсурди (17 - 21 юни)

5549
Седмицата в абсурди (17 - 21 юни)
Снимка: колаж на Actualno.com

Освен важните и сериозни новини, всеки ден по света и у нас се случват впечатляващи абсурди, когато трябва да бъдем всъщност много сериозни. Actualno.com събра абсурдните новини от изминалата седмица, защото иронията и сарказмът са част от живота ни и покрай тях се прокрадват много значими събития, заслужаващи внимание. Абсурдите са важни, защото след като им се удивим и посмеем от сърце, разбираме каква промяна ни е нужна, за да живеем по-добре.

В хронологичен порядък, седмицата в абсурди изглежда така:

Понеделник, 17 юни

БОРИС ДЖОНСЪН СЕ СКРИ ОТ ТЕЛЕВИЗИОННИЯ ДЕБАТ ЗА НАСЛЕДСТВОТО НА ТЕРЕЗА МЕЙ

"Къде е Борис? Ако неговият екип не го пуска на дебат с петима общо взето приятелски настроени колеги, как ще преговаря с ЕС", нападна точно Джереми Хънт по време на дебата, проведен от Канал 4. Той добави и, че Джонсън трябва да е в телевизионното студио и да обясни как би могъл да промени хода на преговорите с ЕС за Brexit.

Коментар на Actualno.com: Така е по наръчника на популизма!

ВИДНИ МАКЕДОНСКИ УЧЕНИ НЕ ПРИЗНАВАТ ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ ЗА БЪЛГАРИН

На първо място против е македонският историк проф. Драги Георгиев, директор на Института за национална история. Той е водачът на македонските учени в съвместната комисия по историческите въпроси, създадени на база Договора за добросъседство със Северна Македония.

Коментар на Actualno.com: А тяхната държава кой точно я признава за основана от "македонската нация"?

БЯЛА ТРЪГВА НА ПРОТЕСТ СЛЕД ПРИСЪДА ЗА УБИЙСТВО ОТ САМО 3 ГОДИНИ ЗАТВОР

Присъдата не е окончателно, но квалифицира случай, при който момче е ударено с бутилка по главата, като "убийство по непредпазливост", защото съдебният лекар не изключил вероятността младежът да е паднал на земята и от удара със земята да е починал.

Коментар на Actualno.com: Тук всякакъв коментар е излишен, освен един - всичко в този живот се връща, въпросът е кога!

КОЙ ИСКА ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННА ОРГАНИЗАЦИЯ ДА ПРОВЕЖДА ВОЕННИ УЧЕНИЯ В БЪЛГАРИЯ? (ВИДЕО и СНИМКИ)

Ако някой от нас излезе с автомат на улицата и заяви, че ненавижда Конституцията, вероятно до няколко минути ще бъде отведен за разпит. Също така би станало, ако някой от нас опита да си направи "своя територия" в гората, твърдейки че пази страната. До минути ще бъдем арестувани и ще ни бъде заявено, че България има армия и полиция, които се грижат за страната. И това е така. Ето защо всеки опит да се отнемат функциите на държавата е незаконен и против Конституцията. Но някои хора успяват да избегнат правосъдието и да се показват като инстанция, стояща над закона и страната. Точно преди един месец в престижния разследващ сайт Bellingcat беше публикуван обширен материал за прото-милицията, базираната в граничния район между България и Турция, известна като БНО Шипка. Данните, които бяха събрани – включително информация, идваща от българските служби – показват притеснително пренебрежение към организация, поддържаща близки отношения с руски военни инструктори, свързани с руското военно разузнаване и крайнодесни екстремисти, имащи забрана за влизане в европейски държави.

Коментар на Actualno.com: Кой иска ли - този, който после да обяснява как крепи стабилността, но всъщност едвам се крепи самият той при ветровете и от Изток, и от Запад!

Вторник, 18 юни

СЕРИОЗЕН РАСТЕЖ НА ЗАПЛАТИТЕ, НО ОЩЕ ДАЛЕЧ ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ИСТИНА

През първите три месеца на тази година България е на второ място по растеж на заплатите в ЕС, веднага след Румъния. У нас заплатите на час са се увеличили с 12,9%, докато при румънците увеличението е 16,3% на час, сочат официалните данни на Евростат. Но като абсолютна стойност нещата все още са несъизмерими. В края на 2018 година на час заплащането в България е едва 5,4 евро, което е най-ниското в ЕС, а в Румъния е 6,9 евро. Средното ниво в ЕС пък е 27,4 евро за 2018 година.

Коментар на Actualno.com: Мда - накрая зависи какво можеш да си купиш с тези 12% и какво с 2-та процента в Германия например ...

ДАНАИЛ КИРИЛОВ ОБВИНИ ЧИНОВНИЦИТЕ ЗА ПАРТИЙНИТЕ СУБСИДИИ

Въпросът е дали това е математическа грешка или не, каза правосъдният министър.

Коментар на Actualno.com: Че как - чистачките са виновни!

ПРОМЕНИХА ЛИ БЪЛГАРСКИЯ ЕЗИК, ЗА ДА ИЗКАРАТ УЧЕНИЦИТЕ МАТУРИТЕ?

"Леснопреносим" или "лесно преносим" – просветното министерство ще зачита и двата варианта на изписване за вярно. Това заяви заместник-министърът на образованието Деница Сачева.

Коментар на Actualno.com: После да не се чудим защо нещата миришат на "простолюдие"! Или беше "просто людие"?

Сряда, 19 юни

СТРЯСКАЩО: 80% ОТ СГРАДИТЕ У НАС НЕ СА ЗАЩИТЕНИ СРЕЩУ МЪЛНИИ

В държавата няма конкретен орган или институция, който да отговаря за контрола над мълниезащитните съоръжения.

Коментар на Actualno.com: Я - почти такъв процент като тоя, дето даващите обществени поръчки искат. Така разправят хората де, после пък има работа за тичащите с камери, но не и за задаващите въпроси

ПРОВАЛЪТ НА МАШИННОТО ГЛАСУВАНЕ - САБОТАЖ ИЛИ СТЕЧЕНИЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВАТА?

40% грешки при машините за гласуване - от 3000 секции, в 1139 има проблеми. Самата ЦИК признава, че в отделните изчисления има разлики в отчетените гласове, но това не влияело на крайния резултат.

Коментар на Actualno.com: Защо ли има въобще въпрос ...

ГЕРБ И ДПС С ДОГОВОРКА - ХЕМ 1 ЛВ. ПАРТИЙНА СУБСИДИЯ, ХЕМ ОТВОРЕНО ФИНАНСИРАНЕ

Това стана ясно от изказванията на Менда Стоянова и Мустафа Карадайъ пред журналисти.

Коментар на Actualno.com: И душата в рая, и оная работа до края ...

БОРБАТА С ПРАНЕТО НА ПАРИ - 100 ДУШИ ОБРАБОТВАТ ОТЧЕТИ 10 ГОДИНИ

Агенцията по вписванията няма капацитет и да обработи и публикува в регистъра финансовите отчети. "Отчетите, които не са обработени, са 1 милион, а ние сме 120 души в цяла България", оправда се представителят на Агенцията по вписванията в заседанието - длъжностно лице по регистрация г-жа Михайлова. Тя отбеляза, че преди били определяни служители, които да се занимават само с отчети и че нормата е да се обработват по 80 отчета на ден.

Коментар на Actualno.com: Чували сме, че има разни автоматизации на процеса, но сигурно ни се е причуло.

Четвъртък, 20 юни

ЗВЕРСКИ ПОБОЙ ЗАРАДИ БИРЕНА КАПАЧКА (ВИДЕО)

Нападателите - Мехмед и Ахмед вече са задържани. Баща им Исмаил коментира, че всичко станало заради бирена капачка - синовете му искали да си вземат наградата от капачката т.е. още бира. "Мисля си, че без нищо няма да ударят", добави мъжът. Той смята, че поради някаква причина промоцията бира не е била дадена и жертвата - Галин, е казал нещо, заради което се е стигнало до нападението. Продавачката призна, че не е дала въпросната бира, защото имала забрана от съответния търговец - търговците ѝ казвали коя промоция да се изпълнява и коя да не се, а можело промоцията да се вземе от по-голяма верига магазини.

Коментар на Actualno.com: В тази история е събрана цялата българска действителност на оскотяването - включително и ролята на капитала ...

ТИЙНЕЙДЖЪРКА УБИЛА НАЙ-ДОБРАТА СИ ПРИЯТЕЛКА, ЗАЩОТО ИЗМАМНИК Ѝ ОБЕЩАЛ МИЛИОНИ ДА ГО НАПРАВИ

18-годишната Денали Бремър от Аляска е обвинена в организирането на убийството на 19-годишната Синтия Хофман, след като повярвала на човек, който се представил за богаташ и обещал 9 милиона долара, ако извърши престъплението.

Коментар на Actualno.com: В САЩ. Само че социалните мрежи ловят навсякъде. Простотията и алчността - също!

НЗОК СЕ СЕТИ ДА СИ ОПРАВИ БРЮРОКРАЦИЯТА С ПОРЕДНО БОЛНО ДЕТЕ ЧАК СЛЕД МЕДИЙНА НАМЕСА

Заради чакане на становище от НЗОК, е пропусната първата възможност за операция на Селим в чужбина. Тя страда от слепота още от раждането си – на едното око.

Коментар на Actualno.com: Кога ли ние ще се сетим вместо медийни намеси да приложим други?

КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ: ВСЕ ПОВЕЧЕ УЧЕНИЦИ НЕ МОГАТ ДА ИНТЕРПРЕТИРАТ ТЕКСТ

"Виждаме, че учениците трудно осмислят текстове. Увеличава се броят на учениците, които не могат да интерпретират текст, което означава, че могат да четат, но не осмислят. Всички промени, които правим са насочени към това – функционална грамотност", каза Вълчев.

Коментар на Actualno.com: Защото образованието е приоритет!

И "ТАЙНИЯТ КЛИЕНТ" ПАДНАЛ В БЕЗДНАТА КАТ-СОФИЯ, ЧАКАЛ 6 ЧАСА НА ОПАШКА

Отдавна известно на гражданина е, че за да „свърши работа” в КАТ трябва да си вземе почивен ден, сега това се потвърждава от официално проведено през април и май наблюдение по метода „таен клиент” за предоставянето на 15 услуги в 13 общини, областни и общински администрации.

Коментар на Actualno.com: Коя книжка е прочел? Или колко е скролвал из Фейса?

НА НИВО КОМИСИЯ: ГЕРБ ДЕ ФАКТО ПОЗВОЛИ ПЛЮС БЕЗКРАЙНОСТ ЛЕВА СУБСИДИЯ

Днес стана ясно и, че няма да има забрана за дарения към партиите от фирми, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно участие, след като още вчера ГЕРБ и ДПС се договориха на среща на парламентарните групи да има "отворено финансиране". До 2009 г. тези дарения бяха разрешени от закона, отбеляза Менда Стоянова. Запитана защо няма забрани за дарения от фирми, печелещи държавни поръчки, концесии или такива с държавно участие, Стоянова заяви: "Ние сме записали "юридически лица и еднолични търговци", а фирма с държавно участие, за да направи каквото и да е дарение трябва да има решение на нейния принципал, а принципалът на държавните дружества се знае кой е. Всеки има право. Само че с този публичен регистър може да се види - и в публичния регистър на обществените поръчки и публичния регистър за даренията кой кой е".

Коментар на Actualno.com: Още малко и ще е истински честито!

ФИНАНСОВОТО МИНИСТЕРСТВО ПОЕ НОВ ДЪЛГ ЗА ПОКУПКАТА НА F-16

Причината е, че държавата събира пари за готвеното плащане накуп на 8-те изтребителя F-16 и оборудването им, потвърдиха от ведомството на министър Владислав Горанов.

Коментар на Actualno.com: Какво ли му стана на резерва? Или какво не му стана ...

Петък, 21 юни

РУСИЯ ГОТВИ ЗАКОН, С КОЙТО ДА ГЛОБЯВА И ВКАРВА В ЗАТВОРА "ОСКВЕРНИТЕЛИ" НА НЕЙНИ ПАМЕТНИЦИ И В ЧУЖБИНА

Съгласно текста, става въпрос за паметници, касаещи воинска храброст на руската армия, паметници заради загинали в защита на Русия в чужбина руски военни, на военачалници и монументи, увековечаващи руската воинска слава, възпоменателни музеи, паметници на място на водени знакови за Русия военни битки, както и символи на исторически спомен за загинали руски военни.

Коментар на Actualno.com: Руски глобален милиционер!

СЕВЕРНОМАКЕДОНСКИЯТ ПРЕЗИДЕНТ: ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ Е БЪЛГАРИН, НО СЕ Е БОРИЛ ЗА МАКЕДОНИЯ

"Гоце Делчев се е борел за автономия на Македония, за независима държава, та дори в края на живота си прави завещание неговите кости да почиват в независима македонска държава. С една дума както казват някои политици: истината и само истината - така да бъде. Безспорна историческа истина е, че той се е определял като българин. Безспорна историческа истина е фактът, че се е борел за македонска държава. Ето я формулировката, дайте да я подпишем и да не създаваме проблеми там, където не трябва да има", каза Стево Пендаровски.

Коментар на Actualno.com: Още малко, Стево, и наистина ще кажеш истината. Само че тогава как ще обясниш държавата "Северна Македония"?

САС ПРЕКРАТИ ДЕЛОТО ЗА КОНФИСКАЦИЯ СРЕЩУ БИСЕРОВ, ВЪПРЕКИ ЗАКОНОВА ПРОМЯНА

В мотивите на съда пише, че Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (ЗПКОНПИ) в частта му за конфискацията противоречи на Директива 2014/42/ЕС за обезпечаване и конфискация на средства и облаги от престъпна дейност в Европейския съюз и затова съдът решава да приложи европейското право.

Коментар на Actualno.com: Толкова е забавно, когато точно за такива като Бисеров се намира справедливост по европейското право ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com