"Спаси София" към ЦГМ: Пуснаха нова билетна система за 100 млн. лв. без билети за време

6572
"Спаси София" към ЦГМ: Пуснаха нова билетна система за 100 млн. лв. без билети за време
Снимка: Спаси София

От гражданската организация Спаси София критикуват старта на новата билетна система в София, която не дава възможност на гражданите да ползват билети за време. „Основната цел трябваше да бъде билет за определено време, който да дава възможност да се прекачвате неограничен брой пъти между различните превозни средства. Вместо да дупчите два билета за 3,20 лв., с билет за определено време, пътуването би струвало само 1,60 лв. Смятаме, че е недопустимо ЦГМ да се хвали с нова система, която практически не носи никакви подобрения за столичани“, обяснява Андрей Зографски от Спаси София.

Припомняме, че градските активисти от Спаси София вече няколко години настояват за нов модел на таксуване в градския транспорт. Те са проучили моделите в останалите европейски столици и предлагат таксуване по време чрез опростена система, която да е максимално изгодна за софиянци и да дава възможност за безплатно прекачване. „Предлагаме краткосрочен билет, който да дава възможност за пътуване на по-къси разстояния и ползване на всички видове транспорт в рамките на до 40 минути. За пътуващите на по-дълги разстояния пък предлагаме да се въведе по-дълъг билет, с валидност до 90 минути, в които пътуването да бъде без ограничения в цялата мрежа на градския транспорт.“ – казва Борис Бонев, независимият общински съветник от Спаси София.

От гражданската организация смятат, че по този начин ще бъдат защитени интересите на всички софиянци, независимо дали пътуват на по-къси или по-дълги разстояния. „Ако пътувате само няколко спирки няма нужда да плащате повече за билет, който да важи до 90 минути. От друга страна, ако живеете в по-отдалечен квартал на София, имате нужда да прекосите града или сменяте няколко превозни средства, на разположение ще има билет, който да позволи да достигнете всяка точка на столицата. По този начин се гарантира справедливо заплащане спрямо времето, в което ползвате градския транспорт.“ – обяснява предложението си Борис Бонев.

Градските активисти припомнят, че мегапоръчката, струваща на софиянци около 100 млн. лв., трябваше да въведе нов и много по-гъвкав начин за таксуване в София и именно подобряването на условията за пътуване с градски транспорт беше основен мотив за скъпата поръчка. „София остава с остарелия си модел на таксуване, и всяка смяна на превозно средство изисква нов билет. Това е огромен проблем защото София е голям град и пътуването много често налага смяна на превозно средство или комбиниране на метрото с наземния транспорт. Разочарование и пропусната възможност е решението на ЦГМ и управляващите от ГЕРБ, че новата билетна система всъщност не предоставя тази възможност за гражданите. Защо получаваме още от същото след 10 години чакане на новата система, за която похарчиха колосална сума пари?“, пита Гергин Борисов от организацията.

Липсата на нова билетна политика е повод за нови критики на Борис Бонев към управляващите от ГЕРБ и кмета Фандъкова. „Безотговорно е да похарчиш толкова милиони и да не предоставиш качествено нова услуга, както и значително улеснение за пътуващите с градския транспорт. Вместо да привлечем нови пътници, с което да намалим задръстванията, нито ГЕРБ, нито ЦГМ предложиха адекватен модел за нова билетна система. Пускането на системата беше многократно отлагано и въпреки това управляващите отново не са си свършили работата. Милионите са усвоени, а подобренията за пътниците остават за светлото бъдеще. Отговорността за това е на г-н Дилчев, който е партийно, а не експертно назначение на управляващите за директор на ЦГМ.“ – категоричен е общинският съветник.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Прогноза за времето - 23 април 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 22 април 2024 г.

Директорът на Народния театър съди Александър Морфов за 100 хил. лв.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com