"Студио Actualno" през 2022 година: Разкрития за милиарди, лични истории и незабравими герои

9075
"Студио Actualno" през 2022 година: Разкрития за милиарди, лични истории и незабравими герои
Снимка: Actualno.com

През изминалата 2022 година в Студио Actualno ви показахме десетки истории, говорихме със стотици гости и поставихме хиляди въпроси, които вълнуват всички ни.

Отправяме поглед назад към една от най-динамичните години, в която водещите на Студио Actualno Мирослав Димитров и на "Отговорите" Спасиана Кирилова ежедневно ви показваха най-добрите събеседници по актуалните на деня теми.

С любопитни репортажи ви изненадваше и нашият репортер Михаил Митев.

За вас подбрахме топ 10 на най-гледаните и коментирани репортажи и издания на предаванията ни през 2022 година.

Напълно очаквано най-силно е присъствието на темата за войната в Украйна в почти всички предавания през годината.

Екипът ни успя да разкаже и покаже съкровени и лични истории, сред които е тази на украинския режисьор Борис Шустерман. Той, заедно с цялото си семейство, живееше на едно от най-опасните места в Украйна - разрушения от войната Харков. Специално за Actualno.com той засне емоционален видео разказ в малкото безопасни минути в града, където дори въздухът мирише на война. Припомнете си разказа "Мамо, не искам да умра млад в неделя".

Войната и нестабилната позиция на България по темата предизвика големи сътресения във вътрешнополитически план. Страната ни отново получи етикета "троянския кон на Русия в Европа", а различни представители на държавата и властта открито наричаха войната "специална операция", докато други полагаха всички усилия да преговарят с "Газпром". Всичко това на фона на мащабната хибридна война на Русия в България.

В ранната фаза на военните действия руската посланичка Елеонора Митрофанова подразни обществеността с множество свои изказвания, които накараха дипломата и енергиен експерт Илиян Василев, който в края на 90-те години беше български посланик в Москва, да обяви, че Митрофанова е обявила курс за сваляне на българското правителство.

Друга впечатляваща история бе тази на киевската певица Катерина Бужинска, която се превърна в един от символите на мирните Шествия в подкрепа на Украйна в София. Вижте разказа на Бужинска, която призова: "България, помогнете! Дайте оръжие на Украйна!". Отделете време и за разказа на Петър и Александър Таневи - руснаци и българи с двойно гражданство, за които обичта към Путин не е русофилия, а е русофобия.

На този фон в България русофилията се превърна във верую не само на отделни групи и общности, но и на цели партии. Без да назоваваме конкретна формация оставяме тук ексклузивния разказ на бившия депутат от "Възраждане" Елена Гунчева, която напусна партията. В Студио Actualno тя разказа защо Десислава Атанасова от ГЕРБ и Костадин Костадинов са разговаряли насаме в стаята на ръководството.

Месеци след това пък организационният секретар на "Възраждане" Диян Николов подава заявление за регистрация на марката "Костя Копейкин", явно в полза на партията и на самия Костадин Костадинов. Потърсихме отговор на въпроса ще можем ли да си купим "Костя Копейкин"? Каква е целта и какви права има притежателят на такъв тип марка - в Студио Actualno отговори на тези и още въпроси даде адвокат Диана Попова, която специализира в областта на интелектуалната собственост.

Именно в това горещо политическо лято настъпи и разцепление в друга партия - "Има такъв народ". Появиха се отцепници, които бяха поведени от бившия спортен министър Радостин Василев. В нашето студио той определи ИТН като терористично политическо формирование, което не трябва да попада в парламента.

Именно тогава кабинетът на четворната коалиция с премиер Кирил Петков отиде в историята. Наложи ни се да отидем на парламентарни избори за 4-и път в последните 2 години. След много изговорени думи от политици, политолози, социолози в студиото сякаш ни се наложи да отидем на доктор. В студиото ни гостува д-р Любомир Канов, който постави и диагноза на обществото ни.

И отново се зададе най-важният въпрос - ще има ли най-после България ново редовно правителство? На помощ в прогнозите в Студио Actualno гостуваха редица политолози и политически експерти и наблюдатели. За задкулисието и президентската република - говори Осман Октай. А защо Кирил Петков е звънял на президента Румен Радев - говори Слави Василев.

Истината е, че светът не е само политика и икономика - или поне не трябва да е. Затова в Студио Actualno гостува певецът Панайот Панайотов, който ни припомни, че в живота винаги има и друго, че здравият разум трябва да бие жълтините. Песента "Мижав интерес" с участието на Криско и DJ Диан Соло дойде в отговор на скандала между Панайотов и Кичка Бодурова. Припомнете си и тази история, която определено предизвика не-мижав интерес.

Но извън забавлението, имаше време и за наука. Ще има и повече време догодина - имаме тази амбиция. Засега обаче посочваме два разговора, с които се гордеем особено силно:

Български учен от "Оксфорд" за термоядрения синтез: Математиката все още не излиза (ВИДЕО)

Най-популярните митове за ваксините: Говори проф. Радостина Александрова (ВИДЕО)

Освен с нови водещи, нов дизайн и нови технологии Студио Actualno се сдоби и с още едно попълнение на екипа - синоптикът Петър Янков. Специално за всички читатели той представя ежеседмично прогнози за времето по увлекателен начин и с отговори на въпросите, които ни интересуват, когато правим своите планове.

ЗА ФИНАЛ: Изгледайте и ТОВА ИНТЕРВЮ на Мирослав Димитров. Защото то дава честните отговори какво трябва да са медиите и защо, както и какви трябва да сме ние. Бъдете здрави!

ОЩЕ ГОСТИ И ИСТОРИИ - ГЛЕДАЙТЕ ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за интензивни валежи в Югозападна България

Краен срок за подаване на заявления за гласуване в чужбина

Прогноза за времето - 14 май 2024 г. (вторник)

Най-важните новини за деня: 13 май 2024 г.

Къде ще почивате това лято: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Доброволци от Yettel засадиха близо 1300 дръвчета в Новата гора на София

Кой е онзи, когото наричаме „аз“ (ВИДЕО)

Времето утре - 14 май 2024 г.

Централни хали отварят врати на 23 май

Александър Везенков, Райчо Райчев или Георги Господинов: Кой ще стане Мъж на годината?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com