"Телетол" сезира ЕК и прокуратурата за корупция и злоупотреба с власт в МРРБ и АПИ

8307
"Телетол" сезира ЕК и прокуратурата за корупция и злоупотреба с власт в МРРБ и АПИ
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Днес фирмата "Телетол" е сезирала Европейската комисия (EК) и българската прокуратура с конкретни детайли за злоупотреба с власт, престъпление по служба, съмнения за кражба и корупция от страна на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ). Това съобщиха от "Телетол" в писмо, изпратено до Actualno.com.

"Вторият национален доставчик на електронни винетки "Телетол" поиска от държавното обвинение да започне разследване срещу председателя на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски и директора на Националното тол управление Олег Асенов за действия и бездействия, които умишлено облагодетелстват трети страни и които нарушават правата и законните интереси и свободите на гражданите и потребители на електронни винетки", пише в сигнала на доставчика.

На прокуратурата е предаден и детайлен доклад, съдържащ информация, факти, документи в подкрепа на твърденията за извършване на действия от гореспоменатите лица. Според "Телетол" става дума за злоупотреба с власт, манипулиране и прикриване на публична информация и документи, ощетяване на потребителите на е-винетки, както и сериозни нарушения на договора за изграждане на тол системата. В сигнала са посочени и факти, доказващи незаконосъобразността на договора за опериране на единствения действащ национален доставчик "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД, който и до момента продължава да е монополист", пише още от писмото до медиите.

АПИ за тол системата: "Телетол" предлага технология, която няма общо с изискванията

Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) не поддържа монопол на нито един Национален доставчик на услуги (НДУ) за продажба на пътни такси &...

"В сигнала до прокуратурата "Телетол" прилага документи и сочи конкретни данни и доказателства, че:

- АПИ не е собственик и реално няма достъп към момента до собствената си система за електронни винетки, която e в експлоатация от януари 2019 г., и би трябвало правата да са предоставени на българската държава. Това е нарушение на Договора за изпълнението на тол системата, сключен след проведена обществена поръчка, както и на Закона за пътищата, тъй като в последния изрично е регламентирано, че преди стартиране на експлоатация, само АПИ трябва да притежава достъп до системата, без да има съвместно опериране, с което и да било трето лице;

- Българската система за електронни винетки е създадена за аржентинско дружество Kapsch TrafficCom Argentina, а избраният след проведената обществена поръчка изпълнител - консорциум на дъщерни фирми на австрийското дружество "Капш" - е уредил за себе си пълните права върху българската система чрез основния си подизпълнител. В договора на "Капш" с АПИ изрично е посочено, че собствеността на системата трябва да принадлежи на българската държава и системата не може да се предоставя или използва от трети страни;

- Договорът на единствения засега национален доставчик на услуга, “свързан” със системата на АПИ "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД, е нищожен, тъй като е сключен един ден преди да бъдат приети и публикувани правилата и общите условия за регистриране на други желаещи доставчици. Това еднозначно показва, че същият договор е подписан в резултат на предварителни противоправни уговорки. В допълнение са предоставени доказателства, че монополистът "ИТС" АД не използва собствена система, каквото е изискването за всеки регистриран доставчик, а реално използва същата система, която Капш е разработила за АПИ. Това категорично потвърждава, че "Капш" действа като напълно незаконен оператор, работейки в сянка и осъществявайки чрез монополиста разпространението на е-винетките, а в бъдеще - и на тол таксите", твърдят от фирмата "Телетол".

“Сезираме прокуратурата, след като ни бе оказан административен натиск в продължение на 6 месеца, целящ да се откажем да бъдем доставчик на електронни винетки и да не ги разпространяваме чрез изработеното от нас мобилно приложение. Дързостта на държавни служители да препятстват дейност, която подлежи единствено на регистрационен режим, е в пълен разрез с принципите на свободния пазар и е груба демонстрация на административен произвол. Това е липса на елементарен морал в институциите и използване на методи като сплашване и принуда, за да се подчинят бизнеси и реално да се ограничат правата на гражданите”, заяви Мартин Димитров от "Телетол".

"Телетол" сезират прокуратурата за длъжностни престъпления в АПИ

"Къде е тол системата - във фирмата изпълнител или в държавата; кой има интерес от монопола, който изкуствено се поддържа от АПИ (Агенц...

“Очакваме от прокуратурата да започне незабавно производство по този особено важен за националната сигурност въпрос, който засяга пряко всеки един гражданин на България и всеки един икономически оператор, било български или чуждестранен”, допълни и съоснователят на "Телетол" Лиляна Деянова.

И още от сагата с тол системата

Също днес "Телетол" е сезирала Европейската комисия за нарушаване на европейското право. “Очакваме на българското правителство да бъде наложено да поправи порочната си практика, която е в разрез с европейските правила”, поясни още Лиляна Деянова.

"В случай, че правителството откаже да направи това, Европейската комисия ще заведе дело в Европейския съд и не е изключена възможността българската тол система, от която е част и електронната винетка, да последва съдбата на германската тол система, която беше спряна от Европейския съд, именно заради дискриминационна практика, а договорът с "Капш" - избран за оператор на системата там - бе незабавно прекратен", предупреждават още от националния доставчик.

На първо четене: Въвеждането на тол системата се отлага отново

Депутатите подкрепиха на първо четене промените в Закона за пътищата, които предвиждат търговска експлоатация на електронната система з...

Представители на "Телетол" при внасянето на сигналите в Съдебната палата

Actualno.com припомня, че по-рано днес (10 юли) депутатите подкрепиха на първо четене промените в Закона за пътищата, които предвиждат търговска експлоатация на електронната система за таксуване на тежкотоварни автомобили на база изминато разстояние да бъде отложена.

Първоначално бе предвидено тол системата да заработи на 16 август тази година, но от бранша на превозвачите изразиха съмнения относно тарифирането, което принуди управляващите да дадат старт само на техническата част, а реалното събиране на таксите, които ще заплащат камионите с тегло над 3,5 тона, да бъде отложено за догодина. Краен срок ще е 1 март 2020 г., но ако тестовете се окажат успешни и бъде постигнат бърз консенсус за обхвата на пътищата и размера на тарифите, системата може да заработи и по-рано.

По-рано с писмо до медиите АПИ заяви, че от "Телетол" нямали възможност да разпространяват електронни винетки, тъй като не постигали "оперативна съвместимост на база интерфейс с електронната система за събиране на пътни такси". От доставчика тогава реагираха, като заявиха, че ще сезират компетентните органи за нарушения, и дори длъжностни престъпления в Пътната агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com