Ваня Григорова: Българският работник не се интересува от собствената си съдба (ВИДЕО)

17215
Ваня Григорова: Българският работник не се интересува от собствената си съдба (ВИДЕО)
Снимка: Личен архив във фейсбук

"От години чужди търговски камари настояват за облекчаване на ползването на извънредния труд. Те искат увеличаване на броя на часовете, включително и за отпадане на забраната. Има текст в Кодекса на труда, в който пише, че извънредният труд е позволен, когато не е имало време да се довърши работата в редовното работно време. В този текст българският законодател развързва ръцете на работодателите да прилагат извънреден труд в неговото предприятие."

Това заяви в ефира на предаването "Студио Actualno" Ваня Григорова, лидер на "Солидарна България" и икономически съветник на президента на КТ „Подкрепа“.

"По отношение на извънредния труд ние имаме последователна позиция от две години насам. Опитахме се да накараме управляващите да разберат, че това е не само против българския работник, но и против българския бизнес. Защото когато за теб работят крайно изтощени хора, те няма как да бъдат продуктивни. Това е опасно за българското общество като цяло.

Трябва да напомним зачестилите случаи на катастрофи в столичния градски транспорт в началото на 2019 година, които стана ясно, че са в резултат на тежкото изтощение на шофьорите. Когато те са преуморени, нито един шофьор на улицата не е в безопасност, нито пък пешеходците.

Категорично можем да кажем, че правителството се поставя в услуга на корпорациите. Когато корпорациите поискаха облекчаване на условията за внос на работници от трети държави, господин Валери Симеонов направи всичко възможно, включително наруши редица процедури, за да прокара тези промени. Нередностите сега се легализират в закон. Това беше и аргументът на социалния министър Деница Сачева, че те се случват и в момента, което е меко казано скандално.

За съжаление българският работник не се интересува от собствената си съдба. Тя отчете, че на протестите срещу приемането на промените в Кодекса на труда е имало твърде малко хора извън структурите на КТ Подкрепа. Българският избирател трябва да си даде ясна сметка как да гласува на идните избори.

Българският парламент е цех за промяна на членове, параграфи и аленеи. Не е нормално един и същи закон да се променя няколко пъти в рамките на една година. Това показва, че има лобистки натиск, който се удовлетворява чрез непрекъснати промени в законодателството.

Тук трябва да направя препратка към Кодекса за социално осигуряване, който сега е на дневен ред. В момента вероятно сте чували, че не била уредена фазата на изплащане на добавките към пенсиите от частните пенсионни фондове. Това е лъжа. В Кодекса за социално осигуряване има изричен раздел, в който се определя как се изплащат добавките към пенсиите от УПФ, но там е записано, че те са пожизнени. Това, което искаха и успяха да наложат частните пенсионни фондове, е да не са пожизнени.

Причината е, че те не могат да удовлетворят обещанията, които са дали през 2002 година на българските работници.  Сега, 19 години по-късно и след като вече сме си внасяли добавките там (5% от нашият осигурителен доход отива в УПФ), те ни казват - ами ще имате възможност за избор. Възможността за избор е между това да не получаваш никаква добавка, а еднократно някаква сума и евентуално за тези с по-тлъсти партиди да има добавка.

Българското законодателство е тотален хаос. Има много неща, за които може да бъде сезиран Конституционният съд, но това не се случва", отчете още тя.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

България е с вторите най-ниски цени на битовия ток в ЕС

От Метеобалканс предупреждават: Идват бури с гръмотевици и градушки

По-високи заплати след отпуск за бременност, по-високи и след отпуск за "увреждане" - има ли как? ВАС реши

Габриела Наплатанова временно ще ръководи СЕМ до 27 октомври

Техномаркет премества магазина си във Велинград в новия Ритейл парк

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com