ВАС отсъди в полза на природозащитниците по делото "Карадере"

4459
ВАС отсъди в полза на природозащитниците по делото "Карадере"

Върховният административен съд (ВАС) отмени досегашната процедура за изграждане на луксозен комплекс в местността Карадере.

Според върховните магистрати Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) в Бургас е тази, която трябва да определи дали може да се изгражда къмпинг в Карадере и дали трябва да има оценка за въздействието върху околната среда. Решението гласи, че процедурата по инвестиционното предложение на дружеството "Макси I", което искаше да строи луксозния къмпинг, трябва да продължи, "но на етап уведомяване на компетентните органи по околната среда и засегнатото население".

Гласът на природозащитниците: Държавното обвинение подкрепя тезата ни за Карадере

Прокурорът по делото „Карадере” във Върховния административен съд (ВАС) защитава позицията на природозащитните организации,...

Първоначално екоинспекцията в Бургас беше преценила, че няма нужда от извършване на такава оценка, но след силен обществен натиск, позицията се промени. В началото на този месец в съда инвеститорите настояваха именно тази промяна да бъде отменена.

По думите на представителя на фирма "Макси 1 АД" тези 162 декара са по-малко от 1% от защитените зони, в които е планирано да се строи. Въпреки това, защитниците на природата са категорични: трябва да се спази законът.

Като страни по делото ВАС допусна Българската фондация "Биоразнообразие" и Дружеството за защита на птиците, тъй като казусът започна след няколко техни жалби.

Сегашното решение на I състав на ВАС е окончателно и не подлежи на обжалване.

РИОСВ - Бургас отстъпи скоростно относно Карадере

Директорът на РИОСВ – Бургас Антоний Иванов официално реши да оттегли решението си да няма ОВОС относно инвестиционния проект на ...

Според еколозите при извършване на екологична оценка следва да се оцени процентът на въздействие не върху територията на цялата зона, а върху конкретно местообитание или популация на вид, която ще бъде засегната. Следва да се оцени също въздействието от изградената инфраструктура като пътища, пребиваването на туристи. В началото на месеца прокурорът по делото пък заяви, че не е отчетен кумулативния ефект от застрояването на местността.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com