Вече не говорим за редуциране, а за изграждане на армията, каза началникът на отбраната

460
Вече не говорим за редуциране, а за изграждане на армията, каза началникът на отбраната
Снимка: БГНЕС

"Обществото след дълги години ни даде доверие. Като цяло се промени отношението към армията – вече не говорим за редуциране, а че трябва да градим армия", каза пред БНР началникът на отбраната генерал Константин Попов.

"Заплахите са сериозни и са все по-близо до нас. В една такава динамична среда с най-различни заплахи е хубаво да бъдем в съюз и обществото да разчита на нас", подчерта той.

МС предложи на президента на назначи Констатин Попов за началник на отбраната

Министерският съвет (МС) предложи на президента Росен Плевнелиев да издаде указ за назначаването на генерал-лейтенант Константин Попов ...

Попов определи одобрените от парламента два стратегически проекта за модернизацията на армията като изключително важни, като "идея и разбиране на нашите отговорности, че мислим в дълбочина". "Това са само два проекта, но те са всъщност отношение към българската армия", каза началникът на отбраната.

В четвъртък Народното събрание одобри с мнозинство два стратегически проекта за превъоръжаване в Българската армия - за няколко нови многоцелеви изтребители и за строежа на нови кораби за морския флот.

Проектите наистина са скъпи, призна Константин Попов, но "колкото повече чакаме, толкова по-скъпи ще бъдат, защото технологиите се развиват и изискванията към съвременните самолети стават все по-големи". "Ние сме информационно общество, в което армията не може да работи с аналогова техника. Заложените цифри за рамка, в която можем да се движим, но не можем да я надвишаваме", заяви той и подчерта, че процедурите ще преминават под засилен контрол за всяка цифра.

Попов декларира, че през 2018-2019 година очаква да бъдат получени първите бойни самолети.

Бойко Ноев: Армията ще се пусне по една спирала надолу, от която няма излизане

Депутатите трябва да попитат защо точно по този начин ще се случи закупуването на двойно повече самолети и кораби, които нарастващо ще ...

Той коментира отново заплатите в армията. "Малко над 600 лв. получава един кадрови войник, който 24 часа в денонощието е на служба. Точно това трябва да бъде оценено и ако искаме наистина да имаме хора, на които да разчитаме когато трябва да се отиде там, където другите не могат, трябва да имаме мотивирани хора", заяви началникът на армията.

Той информира, че в Националния военен университет и Военноморското училище двойно се е увеличил приемът на курсанти.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...