За 3 млн. лв. Световната банка ще ни консултира за сектор ВиК

2363
За 3 млн. лв. Световната банка ще ни консултира за сектор ВиК
Снимка: БГНЕС

България ще си сътрудничи със Световната банка (СБ) за стабилност във финансовия сектор, реформите в енергетиката и инвестициите със структурните фондове на ЕС.

Подписано беше споразумение за консултантски услуги за повишаване ефективността в сектор ВиК и смекчаване на влиянието на цените върху клиентите, съобщиха от Министерски съвет.

ВиК дружествата масово искат да вдигат цените на водата

ВиК дружествата масово искат да вдигнат тарифите си. По-високите цени са заложени в бизнес плановете на дружествата, представени в Коми...

Споразумението е на стойност 3 млн. лева и ще се изпълнява в следващите 28 месеца или следващите 2 години и 3 месеца. То е финансирано по проект „Подпомагане на ефективността, управлението и институционалния капацитет в отрасъл ВиК” на Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.”. Основната му цел е да се създадат условия, механизми и капацитет за цялостна оптимизация на ВиК сектора.

На съвместна среща днес представители на правителството и Световната банка са обсъдили новата рамка за партньорство до края на програмния период 2014-2020 г.

В следващите две години сътрудничеството ще бъде насочено в помощ на стабилността във финансовия сектор, реформите в енергийния сектор, енергийната ефективност и управлението на инвестициите със структурните фондове на ЕС.

В срещата участваха заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов и министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, както и вицепрезидентът на Световната банка за Европа и Централна Азия Сирил Мюлер, който представи на българската страна новия директор на Банката за операциите в Европейския съюз Аруп Банерджи.

МОСВ покани Асеновград, Добрич, Плевен и Пловдив да направят проекти за ВиК мрежи

Министерството на околната среда и водите отправи покана към четири общини – Асеновград, Добрич, Плевен (в партньорство с Долна М...

"Доброто представяне на България в поддържането на благоразумна фискална политика позволява по-дълъг времеви хоризонт за партньорство. Новата шестгодишна рамка е достатъчно гъвкава, за да позволи отразяване на настъпилите промени и задаване на нови цели“, подчерта Горанов, по чиято покана България е домакин на делегацията от Световната банка.

Лиляна Павлова и Тони Томпсън подписаха Споразумение за консултантски услуги „Разработване на стратегия за финансиране, повишаване ефективността на предоставяните услуги в отрасъл ВиК и укрепване на регулаторния капацитет”.

Сред основните дейности в Споразумението са разработване на Стратегия за финансиране на отрасъла в средносрочен и дългосрочен план с възможности за намаляване на въздействието върху цените, изготвяне на механизъм за реинвестиране на част от приходите от ВиК услуги, което е сред предварителните условия за управлението на европейските средства за периода 2014-2020 г., както и оптимизиране на капиталовите и оперативни разходи на ВиК операторите и др. По проекта ще бъде направен сравнителен анализ на ВиК операторите за подобряване на качеството на ВиК услугите и ще се укрепи капацитетът за регулиране на предоставяните ВиК услуги, включително като се разработят указания за преглед на бизнес плановете на ВиК операторите за периода 2017-2021 г. и ефективна система за мониторинг на тяхното изпълнение

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com