Законови промени от ГЕРБ ще увеличават случаите на вдигнати коли от "паяк"

2325
Законови промени от ГЕРБ ще увеличават случаите на вдигнати коли от "паяк"
Снимка: dariknews.bg

Случаите, при които така недолюбваният от всички шофьори "паяк" ще вдигат автомобили на прегрешили водачи, може да се увеличат. Това може да стане заради предложени от депутатът от ГЕРБ Станислав Иванов поправки в Закона за движение по пътищата.

Най-съществената поправка, предлагана от Иванов, засяга случаите, при които на кола е поставена скоба за задържане в зона за почасово паркиране, защото водачът не си е платил. Според депутата сега липсва законово правило какво да се прави с МПС, което престоява със скобата, дори след като е изтекло времето, указано на съответния пътен знак в зоната за паркиране.

Само двама от десет хванати да карат в пияно състояние се разделят с регистрационните си номера

Хванати да шофират в пияно състояние и/или под въздействието на опиати са над 15 000 от началото на годината. Само на 2800 от тях обаче...

"На местно ниво тази празнота е разрешена с подзаконови нормативни актове - наредби за организация на паркирането (с различни наименования в различните общини), в които се предвижда, че след престояване определено време с техническо средство скоба и/или в края на работното време на съответната зона за почасово платено паркиране автомобилите могат да бъдат принудително преместени", обяснява Иванов. И предлага същият принцип да се заложи и в закона. Това означава, че "паяци" ще вдигат блокирани коли, чиито собственици не са си платили, за да ги освободят, до края на работното време на зоната за паркиране. Така ще се уеднаквят наредбите на местно ниво със Закона за движение по пътищата, сочи още Иванов, пише в. "Сега".

Депутатът от ГЕРБ предлага да се запишат изрично в закона и два други случая, при които коли могат да бъдат премествани без знанието на собствениците им. Първият засяга неправилното паркиране върху обозначено паркомясто за хора с увреждания. А вторият - непозволено паркиране на места, които са с режим "служебен абонамент". Подобни разпоредби сега има на местно ниво, но не и в Закона за движение по пътищата.

Друга поправка засяга движението по релсови пътища. В действащия закон пише, че когато на пътното платно има релсов път, водачите са длъжни да го освободят възможно най-бързо при приближаване на релсово превозно средство, за да го пуснат да премине. Иванов предлага това правило да важи за всички превозни средства от основните градски линии. Това означава, че на релсов път водачите ще трябва да дават път не само на трамваите например, но и на градските автобуси. Мотивът на депутата е, че така движението на обществения транспорт по градовете ще стане по-бързо и по-безопасно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Лобита, предизборни пари и украински помощи: Кой поиска смяната на министър Кирил Вътев?

МВР готви покупка на 980 автомобила и 440 мотора

В Пампорово отчетоха минусови температури

"Луковитският тенекеджия": Агресивен щъркел пак атакува коли

Георги Милков: Нетаняху има свои причини да нападне Иран

Тихомир Безлов: От изборите в Австрия зависи дали ще влезем изцяло в Шенген

Прогноза за времето - 19 април 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 18 април 2024 г.

БНБ предупреди: Измамници се обаждат от наше име

Иво Инджев: Играчите в близкоизточния регион са много, но никой от големите фактори не иска ескалации (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com