А защо "Горна баня" да не стане град като "Банкя" и "Нови Искър"?

33345
А защо "Горна баня" да не стане град като "Банкя" и "Нови Искър"?

Столичният квартал "Горна баня" може да си има собствен кмет и управление, научи Actualno.com. Вариантът обаче не е да се отдели от "Овча купел" като самостоятелна община, а да получи статут на град по примера на "Банкя", "Нови Искър" и "Бухово". Тази идея даде Калоян Паргов, който е общински съветник от групата на БСП и лидер на Градския съвет на Левицата в София. Той коментира в интервю за Actualno.com проблемите на горнобанци, които ги вдигнаха на протест. Недоволството си съкварталците изразиха с блокада на Околовръстното шосе в събота по обяд. Още тогава сред гражданите на "Горна баня" се зароди идеята за отделяне на квартала от Община "Овча купел".

"Оказа се, че и кметски наместник нямаме. Момичето, което е в квартала, изпълнява административни функции. Направо съм потресена. Имаме един квартален и една секретарка. По селата са по-добре от нас. Направо акълът ми не го побира", написа една от организаторките на протеста - Любомира Василева в групата "Горна баня" в социалната мрежа "Фейсбук" в неделя.

Кметът на "Овча купел" пред горнобанци: Ще ви докажа, че доста пари са вложени в квартала!

Кметът на "Овча купел" Христина Семерджиева обеща на горнобанци да им докаже, че "наистина доста пари са вложени в квартала". Това стан...

"Идеята за отделяне на "Горна баня" като самостоятелна административна единица е напълно възможна за реализация", обясни пред Actualno.com Калоян Паргов. "Тя минава през промени в закона за административното деление и в частност на София. Добре е в този случай да бъде направена подписка от всички жители на "Горна баня", която да бъде представена на вниманието на Столична община и на Народното събрание. В тази връзка, ние, общинските съветници, както и представителите ни от София в парламента, ще подкрепим такава подписка. И не само това - ще я внесем в дневния ред на съответните органи".

Другият вариант за иницииране на промени в статута на "Горна баня" е да бъде направена подписка за организиране на мини-референдум на територията на квартала. В него жителите трябва да решат дали искат "Горна баня" да е самостоятелна единица - град по примера на "Банкя" и "Нови Искър", или не.

ЦЯЛОТО ИНТЕРВЮ С КАЛОЯН ПАРГОВ ПО ТЕМАТА "ГОРНА БАНЯ" можете да видите в секция "Интервю"!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София