Абсурден инат на ГЕРБ оставя без финансова помощ софиянците с репродуктивни проблеми

43596
Абсурден инат на ГЕРБ оставя без финансова помощ софиянците с репродуктивни проблеми

Абсурден инат от страна на общинските съветници от ГЕРБ е на път да остави без финансова помощ двойките от София, които имат репродуктивни проблеми, научи Actualno.com. Това стана ясно след обсъждането днес в Комисията по "Бюджет и финанси" в Столична община на два конкурентни доклада по темата. Те са внесени съответно от ГЕРБ и БСП. Според тях, от бюджета на Столична община за 2015 година трябва да бъдат заделени 300 000 лева за подпомагане на двойки от столицата с репродуктивни проблеми. Разликата в докладите обаче е, че в този на ГЕРБ помощта ще бъде разпределена между 20 двойки, а в предложения от Левицата финансиране ще получат 150.

"В момента има два доклада, касаещи един и същи въпрос - проблемът на двойките с репродуктивни затруднения на територията на София, обясни пред Actualno.com Анна Славова, която е вносител заедно с Милка Христова на предложението от БСП. - Другият доклад е внесен от доц. Еленкова и от Силвия Христова, които са от групата на ГЕРБ. Те предлагат принципно да бъде създадена програма за финансиране на двойки, нуждаещи се от донорска яйцеклетка. Освен това - да се създаде работна група, която в близкия месец да подготви начина на работа на програмата. Тоест какво точно ще финансира тя. Защото в момента те реално нищо не предлагат в техния доклад. Нито какво точно ще финансира той, нито на каква стойност. Единствено е записано, че това е пилотна програма за подпомагане на 20 двойки. На комисията днес те ни обясниха, че искат да се поемат всички разходи на 20 двойки с репродуктивни проблеми, които се нуждаят от донорска яйцеклетка".

БСП иска фонд от 300 хил. лева за борба с репродуктивни проблеми

Общинските съветници от БСП в София Анна Славова и Милка Христова внесоха преди десетина дни доклад в Столичния общински съвет за прием...

На логичния въпрос от страна на присъстващи на комисията от други политически групи защо при наличието на два доклада по една тема вносителите им не се обединят около едно предложение се оказа, че това е невъзможно. "Доц. Еленкова и Силвия Христова отказаха да се обединим, защото настояват програмата да остане единствено и само насочена към нуждаещите се от донорска яйцеклетка, обясни още Анна Славова. - Ние обаче не сме съгласни с това, защото по този начин дискриминираме всички останали, които имат нужда да бъдат подпомогнати в тази битка. На практика те отказват да подкрепят двойките, които нямат финансова възможност да си направят изследванията, за да стигнат до самата ин витро процедура. Освен това отказват да помогнат на хора, които имат нужда от други методи на забременяване като например инсеменация".

Обвинението от страна на представителите на ГЕРБ към доклада, внесен от Анна Славова и Милка Христова е, че те предлагат финансиране на процедури, които Държавният фонд за асистирана репродукция и Здравната каса покриват. "Категорично заявявам, че това не е вярно, каза Анна Славова. - Милка Христова дори заяви, че публично ще се извини, ако в нашия доклад има нещо, което да е покривано от Здравната каса или от Държавния фонд. Затова и настоявахме да дадат думата на представителите на пациентските организации, които присъстваха на комисията, за да обяснят за какво става въпрос, тъй като те всеки ден работят по такива програми. В крайна сметка нашият доклад и правилникът, който сме приложили, не сме си го измислили сами. Той е изработвен от пациентските организации и е внедрен в другите 40 общини. Включително в общини, в които ГЕРБ управлява. И точно това им казах. Нека да разговарят с техните кметове и да разберат как работят тези програми в другите градове".

След днешното обсъждане в Комисията по "Бюджет и финанси", докладите ще бъдат разгледани и на заседание на Здравната комисия, която е водеща по темата. То ще бъде в сряда следобед. "Надявам се, че тогава ще дадат думата и на представителите на пациентските организации, добави Анна Славова. - И все пак ще има и медицински лица, които да могат да вземат отношение по нашите спорове. Би следвало всички да се съобразят с мнението на Здравната комисия. Въпросът е как ще мине дискусията там. Защото, образно казано, се получава конфликт на интереси. Председателят на Здравната комисия е вносителят на единия доклад. А заместник-председателят е вносителят на другия... В крайна сметка този проблем ще бъде окончателно решен на сесията на Общинския съвет в четвъртък".

Според Анна Славова, ако общинарите окончателно отхвърлят тяхното предложение след два дни, реално по тази тема нищо няма да се случи. "Дори докладът на колегите от ГЕРБ няма да бъде реализиран, коментира тя. - Пациентски организации са им изпращали писма още преди две години. За това време, колегите от ГЕРБ не направиха абсолютно нищо. А в деня, в който ние си обявихме пресконференцията по този доклад, те внесоха контрадоклад. И някак безсмислено става всичко. Сега предлагат да бъде създадена работна група... Нали знаете приказката: "Когато искате нещо да не се случи, създайте работна група". Искат да бъде създадена работна група, която в следващия месец да работи по темата. А така или иначе, ние трябва да заложим това нещо в бюджета. Ако не го направим, софиянци отново ще са отхвърлени и дискриминирани. Защото общини като Асеновград и като Годеч имат такива програми. А София, с милиард и половина бюджет, не може да отледи 300 000 за подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми".

НЗОК ще осигури средства за дейностите по асистирана репродукция

НЗОК ще осигури средства за заплащане на дейностите по асистирана репродукция, започнали през миналата година, съобщиха от пресцентъра ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София