Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Архитекти и художници настояват за нов конкурс за Войнишкия паметник

09 юли 2024, 11:44 часа • 1610 прочитания

Необходим е нов архитектурен конкурс за Мемориала при НДК, който да потърси съвременно решение в контекста на парковата композиция. За това настояха представители на Камарата на архитектите в България (КАБ), Съюза на архитектите в България (САБ) и Съюза на българските художници (СБХ), които участваха в работна среща, инициирана от кмета Васил Терзиев.

Целта ѝ бе получаване на експертиза от професионалните организации относно процеса по реализация на Мемориала на загиналите войници от Първи пехотен софийски полк и Шести пехотен търновски полк.

ОЩЕ: "Спирането на проекта е тежка политическа грешка": СОС отново пуска конкурса за Войнишкия паметник (СНИМКИ)

Терзиев заяви, че е нужно мнението на експертите относно правилната организация на процеса, така че идеята за изграждане на паметника да бъде реализирана успешно.

Какво смятат експертите?

Представителите на трите професионални организации бяха единодушни, че заданието на отменения конкурс не е изготвено професионално, което е довело до недобър резултат.

От КАБ посочват, че в началото на годината трите организации са изпратили общо становище с предложения за прекратяване на конкурса, преразглеждане на условията и провеждане на нова процедура, но те не са били взети предвид. Според експертите е необходимо да се предефинира предметът на конкурса, който не трябва да се ограничава само до възстановяване на мемориала в неговия автентичен вид. Те считат, че заданието на конкурса трябва да бъде по-широко отворено за различни авторски идеи и концепции, за да се намери най-доброто решение за бъдещата визия на паметника.

ОЩЕ: Терзиев иска широка дискусия и одобрение за Войнишкия паметник

"В процеса по организация на конкурса не се проведе нужната професионална дискусия, за да се определи понятието "автентичност", което включва и средата. Вече имаме нов контекст около НДК, в който мемориалът не се вписва в оригиналния си вид. Трябва да се потърси устойчив и балансиран резултат в полза на обществото, а не политическо и популистко решение", настоя председателят на РК София град на КАБ арх. Васил Василев.

На свой ред председателят на КАБ арх. Владимир Милков изрази опасения, че конкурсът не дава добър пример за правилното провеждане на такива процедури, което демотивира бъдещите участници. По негови думе, за да е качествен крайният резултат, са необходими перфектно задание и компетентно жури. Въпреки че конкурсът е спрян, победителите трябвало да получат премия за изработения проект съгласно условията на процедурата. След това Столичната община има право да реши да не реализира този проект и да обяви нов конкурс, обясни Милков. Той се ангажира, че КАБ ще предостави на СО предложения за промени в Закона за обществените поръчки относно провеждането на архитектурните конкурси.

Председателят на САБ арх. Петър Диков също бе категоричен, че резултатът от конкурса не е добър, а причината е некачественото задание. Според него не е необходим конкурс, ако целта е възстановяване на мемориала в автентичния му вид. Той поиска да се проведе нов конкурс с отворено задание, което да бъде съобразено със съвременната паркова среда на НДК.

ОЩЕ: Васил Терзиев: Ще проведем нов конкурс за Войнишкия паметник пред НДК

Арх. Тодор Обрешков от САБ също настоя за разширяване на програмата на заданието призова. Той предложи да се организира международен конкурс за паметника.

Арх. Станислав Константинов, който през 1988 г. е работил по проект за възстановяването на мемориала в Южния парк, пък предложи да се постави макет на спечелилия проект в реални размери пред НДК, за да може обществото да дискутира и оцени качествата му. Той призова да се спазват принципите на авторското право и да се потърси мнението на авторите на проекта за парковото пространство на НДК.

Зам.-председателят на КАБ арх. Константин Пеев предложи мемориалът да бъде изграден на мястото на паметника на Съветската армия, а арх. Събин Попов, председател на РК Бургас - да се обяви конкурс за концептуален проект с минимални ограничителни условия.

В края на срещата Терзиев заяви, че Столичната община иска да реализира паметника в кратки срокове, но процесът трябва да бъде организиран максимално качествено. По тази причина по негови думи е важно да се намери балансирано решение, което да удовлетворява всички заинтересовани страни.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес