БСП-София: Спрете Луковмарш, да отречем завинаги фашизма и расизма

1368
БСП-София: Спрете Луковмарш, да отречем завинаги фашизма и расизма
Снимка: БСП-София

Общинските съветници от групата на "БСП за България" в София призоваха всички политически групи в Столичния общински съвет да заявят категорична позиция срещу Луковмарш. Те направиха това в официална позиция, която председателят на БСП - София и на групата на социалистите в СОС Иван Таков представи в началото на днешната сесия.

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" вече изпратиха писмо до кмета Йорданка Фандъкова във връзка с планираното провеждане на т.нар. Луковмарш и я призоваха да го спре.

"За кой ли път в София се подготвя демонстрацията на омразата - Луковмарш!", заяви Таков. "Този "парад", организиран от идеолозите на новия български фашизъм, е наречен на генерал Христо Луков. Нека ви кажа - нито за миг не забравяйте, че през Втората световна война той е начело на пронацисткия Съюз на българските национални легиони. Този съюз е от най-видните поддръжници на Закона за защита на нацията, влязъл в сила през януари 1941 г.".

"Антисемитизмът на Луков и на неговите последователи е петното върху една от най-достойните страници в българската история. Точно режимът, поддържан от генерал Луков и неговия Съюз, разрешава и активно участва в депортацията на 11 343 евреи от окупираните от царство България територии в Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот. Всички те са убити в концлагера Треблинка", продължи той.

Иван Таков посочи също, че през 2018 г. Европейският парламент прие документ, в който изрази безпокойство от новите прояви на фашизма, расизма и ксенофобията. Този документ призова държавите членки да забранят неофашистките и неонацистките формирования и тяхната дейност.

"Паметта на всички жертви ни повелява да отречем завинаги фашизма, расизма, ксенофобията, антисемитизма и всички други форми на дискриминация", каза Иван Таков. "Как да бъдем европейци, разрешавайки тази низост?!".

Лидерът на БСП - София припомни също, че от години общинските съветници от групата на социалистите призовават за забрана на подобен вид паради, движения, действия и демонстрации на расова, етническа, религиозна нетърпимост и антисемитска пропаганда.

"За мое съжаление, уви - всички призиви досега остават без успех. Защо? Отговорът е ясен - липсата на съответни мерки срещу подобни прояви", коментира Таков. "През последните години се нагледах на нарастваща нетолерантност, на ксенофобия, на "коагулиране" - по Умберто Еко, на фашизъм у нас, из цяла Европа и по света".

Председателят на групата на "БСП за България" в СОС цитира и есето на Еко "Ур-фашизмът" - или вечният фашизъм. "Какво ли би казал Умберто Еко за Луковмарш, попита риторично Иван Таков. "Ние, повечето българи, никога не сме приемали и не приемаме демонстрации на подобна фашистка идеология. Голямо доказателство за това е спасяването на българските евреи - гордост за днешна България! Затова настоявам за решително отхвърляне на тези и други опити за реабилитиране на престъпната идеология на фашизма и нейните поддръжници".

От името на групата на БСП той настоя кметът Йорданка Фандъкова и управляващите в Столична община да заемат ясна позиция - "за" или "против" Луковмарш. "Нека да изясним този въпрос, за да не останем с впечатление, че негласно те подкрепят шепа неофашисти", които "славят мракобесна идеология от отминали времена в центъра на европейска София", завърши Иван Таков.

Припомняме, че миналата година общината прекрати провеждането на Луковмарш, след като района на НДК започнаха да се събират представители на организатора и техни привърженици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София