Дебат за движението по "Патриарха": Кмет на ПП-ДБ поиска връщане на старото положение

4616
Дебат за движението по "Патриарха": Кмет на ПП-ДБ поиска връщане на старото положение
Снимка: БГНЕС

Комисията по транспорт към Столичния общински съвет проведе 4-часов дебат за реорганизацията на движението по булевардите "Патриарх Евтимий", бул. "Витоша" и ул. "Проф. Ф. Нансен", която предизвика силна обществена реакция в последните дни. 

По време на заседанието заместник-кметът по транспорт Илиян Павлов заяви, че има нужда от промяна в движението, тъй като булевард "Патриарх Евтимий" бил използван почти на 100% от автомобилите. Общинските съветници обаче бяха критични към групата на ПП-ДБ-СС и администрацията в Столична община, заявявайки, че "този абсурд трябва да спре". Още: Трайчо Трайков се извинява за начина, по който се прави реорганизацията на движението край НДК

Трайков иска връщане на старото положение

Районният кмет на "Средец" Трайчо Трайков каза, че проектът бил задвижен, като е била скрита информация, както от обществеността, така и от общинските съветници. Той призова дейностите по реорганизацията да бъдат преустановени, докато не се направят пълни анализи на ефектите от промяната и те не бъдат съгласувани с живущите в района.

"Има и по-лошо нещо от байтошовия комунизъм и това е болшевизмът. Когато от 50 човека 30 могат да решат, че ще обесят останалите 20. Не искаме болшевизъм", заяви Трайков.

Той подчерта, че трябва да се намери начин се съчетае интересът на всички участници в движението. "Моля да се върне старото положение като преходен период, в който да бъдат въведени компенсаторните мерки и да се обсъдят подобрения на този проект или търсене на алтернативен проект", каза Трайков. Още: "Никой не е глух": Васил Терзиев с първи коментар за протестите срещу промените в София

"Няма данни, че в отсечката от бул. "Патриарх Евтимий" до бул. "Витоша" е необходимо да се прави нещо", допълни той и добави, че ползва тролеите в тази отсечка, като подчерта, че това са едни от най-добре движещите се тролеи в цяла София.

"Простата задача за велосипедната инфраструктура може да се реши по 1000 начина и целта беше да се избере най-добрия начин", отбеляза кметът и припомни, че такъв опит беше направен преди четири години, когато почти същия проект беше представен и подкрепен от тогавашната администрация. Още: Пореден протест срещу промените в движението в центъра на София

Прошко Прошков от ГЕРБ заяви, че според него реорганизацията не е обмислена добре, защото няма буфер и създава проблем за преминаващите линейки. Ако някой прави ремонт и "стоварва две торби цимент, ще създаде километрично задръстване", каза още Прошков.

В края на заседанието председателят на комисията Иван Таков поиска общинските съветници да получат цялата документация около решението. Транспортната комисия обаче не може да задължи кмета Васил Терзиев да спре проекта и поради тази причина Таков заяви, че след като нямало консенсус, то би следвало той да не се изпълнява. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Škoda България организира празничен спектакъл за 24 май в София (ВИДЕО)

Затварят за ремонт надлеза на Околовръстното шосе в София

Стартира разширяване на ИОУ "Митрополит Авксентий Велешки" в Самоков (СНИМКИ)

Два лифта ще работят на Витоша през лятото

"Всякакви оправдания тук са нелепи": Георги Георгиев разкритикува Васил Терзиев за премахнати инвалидни паркоместа

Хората с увреждания останаха без паркоместа след промените в движението в центъра на София

ГЕРБ-София проведе среща, посветена на пострадалите от катастрофи и техните семейства

Трамвай на приказките тръгва в София

Кола върху релсите спря трамваите по бул. "България" (СНИМКИ)

Община Елин Пелин почита паметта и делото на Ботев с тържествена заря

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com