Еко организация доказа скрито замърсяване на въздуха в София с азотен диоксид

4308
Еко организация доказа скрито замърсяване на въздуха в София с азотен диоксид
Снимка: Getty Images

Екологичната организация „За Земята“ откри значително разминаване между официалните данни за замърсяването с азотен диоксид (NO2) в София и реално измерените стойности в различни части на столицата.

От организацията са провеждали изследвания на качеството на въздуха през цялата 2021 г. Докладът им показва, че в 19 от общо 27 избрани точки за измерване средногодишните стойности са над законовата норма. В същото време в нито една от официалните станции на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) в града няма отчетени превишения.

Азотният диоксид от дизелови двигатели води до смърт

Емисиите на азотен диоксид, произвеждани основно от дизелови автомобили, са довели до 6 000 преждевременни смъртни случая в Германия пр...

 

„Причина замърсяването да не бъде официално констатирано досега се корени в разполагането на автоматичните измервателни станции далеч от пътното платно и в неподходящи райони на града, в несъответствие на Директивата за качество на атмосферния въздух. По този начин системата за мониторинг на качеството на въздуха подценява обективното замърсяване с азотен диоксид“, пишат в доклада си от екологичната организация.

Шестте сертифицирани пункта на ИАОС в столицата са на „Копитото“, в Дружба“, „Младост“, „Хиподрума“, „Надежда“ и „Павлово“. До 2013 г. станция имаше и на „Орлов мост“ – тогава тя беше закрита „временно“, но така и не бе възстановена.

Данните от направените от „За Земята“ измервания показват нездравословно високи нива на азотен диоксид в много точки на София, където има и висока концентрация на хора. Това са жилищни зони, райони с офис пространства и бизнес сгради, основни спирки на градския транспорт. В топ 3 на най-замърсените райони са бул. „Александър Малинов“, „Орлов мост“ и Сточна гара.

СЗО: 99% от световното население диша замърсен въздух

Цели 99% от хората на Земята дишат въздух, съдържащ твърде много замърсители, заяви Световната здравна организация днес, обвинявайки ло...

 

„По-високо замърсяване с азотен диоксид се наблюдава в близост до натоварени улици и булеварди. Това не е изненадващо, тъй като основният източник на азотен диоксид в градовете по принцип са автомобилите с двигатели с вътрешно горене. София не прави изключение“, отбелязва организацията в доклада си.

Вдишването на въздух с висока концентрация на NO2 може да раздразни дихателните пътища. Краткотрайните излагания на високи нива могат да влошат здравословното състояние на хора с дихателни заболявания, особено астма, което води до поява на кашлица, хрипове, затруднено дишане, посещения в спешните отделения, прием в болница. По-продължителното излагане на повишени концентрации на азотен диоксид може да допринесе за развитието на астма и потенциално да увеличи чувствителността към респираторни инфекции и води дори до структурни промени в белия дроб. Хората с астма, децата и възрастните обикновено са изложени на по-голям риск от негативно въздействие върху здравето. 

От „За Земята“ предлагат да се направи преоценка на станциите от ИАОС и Министерството на околната среда, а Столична община да предприеме спешни мерки за намаляване на замърсяването с азотен диоксид. Сред тях са намаляване на употребата на моторни превозни средства с приоритет към ограничаване на най-замърсяващите МПС, използване на градския транспорт и превозни средства като велосипеди.

Мръсният въздух влошава умствените способности

Качеството на въздуха може да окаже пряко влияние върху когнитивните функции, особено при възрастните хора. До този извод са стигнали к...

През 2022 г. Столична община възнамерява да въведе зона с ниски емисии от транспорта, което да ограничи използването на МПС и да намали емисиите на фини прахови частици и NO2. „Тази мярка трябва да се базира предимно на наличните данни и техния анализ за замърсяването на въздуха и трафика, като отбелязваме, че е необходимо да се събере повече информация и за двете“, пишат от „За Земята“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Община Самоков получи финансиране на проект за подмяна на водопроводната мрежа

Започна изкърпването на улиците в Самоков

С гласовете на ГЕРБ-СДС: Приеха бюджета на София

След взаимни обвинения: Спират сделките с имоти в "Южния парк" в София

Терзиев обеща по-високи заплати на медицинските сестри в училищата и градините

Васил Терзиев към протестиращите синдикати: Разбираме ви

Огледаха състоянието на въжения атракцион в Самоков

Няма да се режат парите за здраве в София: ГЕРБ-СДС го считат за победа над кмета Терзиев

Химера88 вече и в София: Украсете вашия сватбен ден със спомени

Пет нови кръстовища с кръгово движение в Студентски град обеща районният кмет Петко Горанов

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София