Георги Илиев: "Хората оценяват изключително положително различния тон в комуникацията между тях и районния кмет"

1299
Георги Илиев: "Хората оценяват изключително положително различния тон в комуникацията между тях и районния кмет"
Снимка: Actualno.com

Г-н Илиев, Вие работихте като кмет на “Слатина” в предишния мандат, издигнат от “ДА, България!” с кмет и Oбщински съвет, доминирани от ГЕРБ. Как се работеше в такава конфигурация?

Изминалият мандат беше много труден. От една страна, са очакванията на избирателите, които в “Слатина” бяха много големи. Имаше натрупано недоволство от един дълъг застой в района, хората не бяха доволни от работата на районната администрация. От друга страна, аз не бях от управляващото мнозинство и колкото и да съм диалогичен и упорит, колегите от ГЕРБ в другите райони разбираемо постигаха по-бързо и лесно своите цели. Въпреки това успяхме да направим коренна промяна в района. Резултатите на първия тур са показателни за това. Не ни стигнаха около 300 гласа за победа на първия тур, което на фона на наказателния вот към досегашното управление на София е огромен успех.

-След първия тур на 29-и октомври вече имаме нова ситуация в Общинския съвет. Очакваме в неделя София да избере и нов кмет. Какви са Ви очакванията за следващите четири години?

Първо очаквам един категоричен вот в неделя и Васил Терзиев да е новият кмет на София. Надявам се да победим и на втория тур в “Слатина”. Това ще даде един нов облик на управлението на Столична община, ще влязат нови хора на всички нива в управлението, с нови идеи, с нов ентусиазъм, с модерна визия за града. Това са очакванията на софиянци и моите, в частност. Вярвам, че темпото ще бъде доста по-високо. София има нужда от размах и смелост.

Казахте, че София има нужда от размах и смелост. Какво друго очакват избирателите според Вас – направихте много срещи с хората по време на кампанията. Какво друго Ви споделиха?

Освен по време на кампанията, по време на целия изминал мандат аз не съм спрял да се срещам с хората от района. Практически всеки ден аз публикувах отчет за свършеното през деня в социалните мрежи и коментирах с хората всички проблеми. Моето обещание от предишната кампания беше да наложа модел на прозрачност и отчетност и ще продължа да го правя. Смятам, че диалогът с хората и прозрачността в управлението са ключът към това гражданите да участват реално в процеса на взимане на решения. Смятам, че със своя пример съм задал един съвсем различен тон в отношенията между гражданите и институциите и мисля, че хората го оценяват изключително положително.

-Това не е ли уморително и в някаква степен обезсърчаващо? В социалните мрежи има много негативизъм, хората са доста критични, понякога груби?

Само понякога. Но в името на крайната цел, смятам, че усилията си заслужават. Всеки, който е избран от хората да свърши някаква работа, дължи обяснение и отчетност на тези, които са го избрали. Прозрачното управление и диалогът с хората не трябва да са само красиви думи. Българските политици са длъжници на обществото в това отношение и трябва да работим това да се промени. Когато обясниш какъв е проблемът, какви са пречките пред даден проект, хората споделят и идеи, дори решения. И това е истински ценното да общуваш с избирателите. Понякога има и емоции в коментарите, и доста критики, но с това имат проблем хората с голямо его. По-добре е обаче да се скараме, отколкото да не се разберем, защото не си говорим.

Какви са основните ви приоритети за следващия мандат?

Имаме работа за довършване от предишните четири години. Очакваме да стартира отсечката от метрото през район “Слатина”. Това е изключително важно за всички. Стартираме изграждането на зеления ринг, спортни площадки, нова спортна зала и многоетажен паркинг. Поел съм ангажимент за модернизацията на 22-ра поликлиника и изграждането на още една поликлиника в района. С Министерството на младежта и спорта трябва да разрешим въпроса със състоянието на зала „Фестивална“, стадион „Академик“ и СК „Червено знаме“.

Най-доброто за София и “Слатина” престои!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com