Изграждат нов паркинг в София, на метри от него пустее закрит

5507
Изграждат нов паркинг в София, на метри от него пустее закрит
Снимка: iStock/Guliver

През последните дни управляващите в Столична община дават нагледен пример как изпълняват програмата си за изграждане на нови паркинги в кварталите, която заемаше солидна част от предизборните обещания на кмета Йорданка Фандъкова. Във финансовата и транспортната комисии на Столичния общински съвет бе прието предложение на общински съветници от мнозинството в София – коалициите ГЕРБ -СДС и ВМРО-„Атака“, и на кмета на район „Люлин“ Милко Младенов (ГЕРБ). То е за оформянето на открит общински паркинг на терен на Столична община, намиращ се на бул. „Панчо Владигеров“ в първи микрорайон. Въпросният терен е с големина от 2,5 дка и в момента също се предлага като охраняем паркинг от частна фирма, въпреки че според регулационния план на квартала е предвиден за озеленяване, пише в. "Сега".

Столична община обаче има намерение да проведе търг за имота за срок от 10 години и отново да го предостави за открит общински паркинг. Кметът на „Люлин“ поясни, че районната администрация е задействала процедура в терена за озеленяване да се обособи и петно за паркиране. Местата в него се очаква да бъдат около 170, а началната цена на търга ще е 2066 лв. без ДДС.

Бъдещ паркинг до пазара "Ситняково" поскъпна почти двойно за година

Проектът на Столична община за строеж на 4-етажен надземен паркинг до пазара "Ситняково" със 157 места и със спортен комплекс на покрив...

Прави впечатление, че от ГЕРБ-СДС и ВМРО-„Атака“ предлагат в конкурсните книжа да се включи изискване, че в обществената поръчка мога да участват само фирми, които през последните 5 г. са управлявали не по-малко от 3 паркинга с не по-малко от 2000 паркоместа. Според хора в Столична община на подобно условие отговаря единствено общинското дружество ЦГМ, което се очаква и да спечели предстоящата процедура. Друго условие е бъдещият наемател на мястото да предлага услугата „Паркирай и пътувай“, при която собственици на билети и карти за метрото могат да паркират безплатно за определено време в буферните паркинги в метростанциите в София.

Скандалното в случая е, че само на около 100 м. от споменатия терен за озеленяване Столична община разполага с почти готов закрит буферен паркинг за около 270 автомобила, намиращ се на територията на станция „Сливница“. Същата функционира от 1998 г., но от тогава досега съоръжението не се пуска в експлоатация. В последната предизборна кампания Фандъкова обеща въпросния паркинг да заработи, но обещанията й останаха мираж. Вместо това колите продължават да паркират на зелените площи над метростанция "Сливница" и цялата зона е силно разкаляна.

По време на дебатите вчера кметът на „Люлин“ ясно даде да се разбере, че буферният паркинг скоро няма да види бял свят и че с предоставянето на съседния терен на ЦГМ ще се даде лесна възможност да прибира пари от софиянци без почти никакви инвестиции. „Предвид факта, че довършването на полуготовия от 20 г. паркинг на „Сливница“ ще струва около 10 млн. лв, създаването на нов паркинг в близост до него е лесен вариант да осигурим около 60 места за услугата „Паркирай и пътувай“ и да разтоварим бул. „Панчо Владигеров“, по който в момента паркират колите. Решението вероятно е на порции и не е генерално, но е една стъпка за решаването на този проблем“, коментира Младенов.

Предложението, внесено от шефа на СОС Георги Георгиев от ГЕРБ и от Карлос Контрера от ВМРО, бе прието в транспортната комисия с гласовете на техните общински групи. Срещу него гласуваха от „Демократична България“, които внесоха искане срокът на бъдещия договор да се намали от 10 на 5 г., тъй като на наемателя няма да се налага да прави големи инвестиции. Презумцията бе, че конкурсът все пак може и да не се спечели от ЦГМ. Предложението обаче не бе прието. Представителят на ДБ Симеон Ставрев коментира още, че с предоставяне на по-малкия терен на общинската фирма пробемът с паркирането около "Сливница" не се решава, защото като цяло паркоместата остават същите на брой. Не последва обаче коментар от управляващите. Предстои докладът им да се обсъди и гласува и на сесия на Столичния общински съвет.

Столична община търси инвеститор за нов етажен паркинг

Терен от 3 декара до метростанция Г.М. Димитров ще предостави Столична община на инвеститор за изграждане, чрез публично-частно партньо...

ОЩЕ: Нов паркинг на четири нива ще бъде изграден в столичния квартал Надежда

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София