Кметицата на "Младост" поиска от президента вето

2991
Кметицата на "Младост" поиска от президента вето
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

Кметицата на район "Младост" Десислава Иванчева официално поиска от президента Румен Радев да наложи частично вето върху новия Закон за устройството и застрояването на Столична община (ЗУЗСО).

Конкретно Иванчева е против съществуването на параграф 28 от Преходните и заключителни разпоредби на закона. Той касае статута на градинките, парковете и лесопарковете в София, които не са част от зелената система на София. Съгласно приетите текстове в този параграф, в поземлени имоти с Подробен устройствен план (ПУП), намиращи се в градини, паркове и лесопаркове, които не са включени изрично за зелени в т.нар зелена система на София, няма да може да се строи, освен ако Столичният общински съвет (СОС) не позволи, като решението на СОС трябва да бъде съобразено с действащия Общ устройствен план (ОУП).

Вече се говори за вето върху закона за небостъргачите в София

Инициативата "Зелен Младост" обмисля да внесе искане до президента Румен Радев за вето върху приетия вчера (28 март) Закон за устройств...

По време на гласуването на текста, депутатът от "Атака" Николай Александров поиска този параграф да отпадне, защото се давали твърде много правомощия на СОС, който не бил "орган с безупречна репутация". Александров каза, че е по-добре да се прилага чл. 62, ал. 5 от Закона за устройство на територията /ЗУТ/ (Когато в терените, определени за озеленени площи - публична собственост, попадат поземлени имоти - частна собственост, те се отчуждават по предвидения в закона ред).

Сега, според кметицата на "Младост", с новия текст се създавало възможност "единствено с частичен ПУП" да има застрояване на зелени площи. В писмото си Иванчева твърди, че "дори една територия да е предназначена за зелена площ или парк по ОУП, то в същата зона с ПУП е допустимо да се отреждат отделни имоти за друга дейност (спорт, рекреация, обществени заведения и други) и така да бъде допустимо застрояване".

"Тъй като ЗУЗСО се води "специален закон" по отношение на ЗУТ, това позволява чрез проста процедура по изменение на ПУП, по реда на новия § 28, да се заобиколи изискването на чл. 103, ал. 4 от ЗУТ и предписанията на Общия устройствен план на София от 2009 година (ОУП). Това може да се направи от всеки собственик на имот, предвиден за "озеленена площ за широко обществено ползване“, бил той частен собственик, община или държавен имот. Впоследствие заповедите за изменение на съответния ПУП от зелена площ в нещо друго вече не подлежат на обжалване, а контролът на РДНСК по ЗУТ е силно ограничен. Според предписанието на § 28 дори да е реализирана на практика една зелена площ, тя ще бъде призната за “неприложена” по смисъла на § 28 от ЗУЗСО, когато не са налице документи за нейното реализиране или защото е реализирана преди десетилетия. Практиката по реституционни процедури, например, познава много случаи, когато съществуващи градски градини, малки паркове и междублокови пространства се приемат за "нереализирани“, въпреки наличието на паркова инфраструктура, алеи, пейки, детски площадки беседки и други. Нашите опасения са, че новоприетият § 28 позволява подобно злоумишлено тълкуване във вреда на градската среда и качеството на живот на гражданите на столицата", пише в писмото, входирано от Иванчева в президентството.

Искането на кметицата на "Младост" е президентът да наложи вето на целия параграф 28 и той да отпадне от закона.

Главният архитект на София не беше попитан за ключови неща относно небостъргачите

Разбира се, има случаи, при които вече са стартирани процедури за строежи на високи сгради. Те не са повече от пръстите на едната ми ръ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

След като избяга от катастрофа: Ето как наказаха общинския съветник Благовест Георгиев

Скандали в БСП-София: Кой ще е председател на групата в СОС?

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София