Консултант прави отстъпка от 2,5 млн. лв. на община Костинброд

11614
Консултант прави отстъпка от 2,5 млн. лв. на община Костинброд
Снимка: Личен архив

Отстъпка на стойност около 2,5 млн. лв. прави консултантът Арбен Хавальов на община Костинброд. Предложението за съдебно споразумение на „Протико ил“ ЕООД е вече входирано в местната администрация.

Припомняме, че уникалният договор е бил подписан преди 10 години в община Костинброд от кмета Красимир Кунчев (БСП). Той е за инвестиционно консултиране, проектиране и създаване на готовност на община Костинброд да кандидатства с проекти до максимално допустимия размер за финансиране по ПРСР. Става въпрос за ВиК-проекти в селата Голяновци, Драговищица и Опицвет. Контрактът между „Протико ил“ и общината е на стойност 1 955 830 лв. без ДДС.

След изпълнението му управата е трябвало да плати 424 хиляди лева, но тя не го прави. Три години по-късно сумата набъбва на повече от 4,5 млн. лв., защото за забавянето се начисляват по 4239,67 лева на ден!   Причина за това е следната клауза: "При забава на плащането възложителят дължи неустойка в размер на 0,1% от дължимата сума за всеки ден закъснение, като след изтичането на период от 30 календарни дни от датата на забавата, дължимата неустойка ще бъде 1% на ден от стойността на неизплатените суми". Тя се оказва и решаваща впоследствие.

Дружеството на практика изпълнява договора. На 20.12.2011 г. то подава в общината изискващата се документация на хартиен и електронен носител, а тя ги приема без възражения. Към онзи момент вече има сключен договор с ДФ „Земеделие“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ от 5,1 млн. лв. за водопровод на село Драговищица.  

След първото плащане изпълнителят изпраща покана да му бъдат платени 70% от одобрените разходи: по одобрения проект за село Драговищица – 423 967 лв. с ДДС, и общо 996 749 лв. за останалите. Наследникът на Кунчев - Милен Димитров (ГЕРБ), не плаща нищо с мотив, че ДФ „Земеделие“ е отказал да признае разходите за консултанта заради неправилно проведена процедура и съмнение за нагласена тръжна документация. На това основание през октомври месец 2014 г. и договорът с одобреното от ДФ „Земеделие“ финансиране е прекратен.

Миналата година след запор от „Протико ил“ община Костинброд плаща сумата, за която дружеството спечелва дело. Общината е осъдена да плати 423 967 лв. незаплатено възнаграждение по договора, 44 246 лв. разноски. Освен това обаче има и 200 000 лева, които представляват частично предявена претенция за мораторна неустойка в размер на 4 527 967 лв.

Последната сума, без платените вече 200 000 лева, е предмет на настоящ съдебен процес, който е вече стартиран.

И за нея Арбен Хавальов предлага споразумение, за да не я плаща община Костинброд цялата.

"Официално входирахме в деловодството на община Костинброд до кмета и до Общинския съвет предложение за съдебна спогодба. Предвид факта, че сме на първа инстанция и дружеството, което представлявам, е платило таксата за завеждане на дело в размер на около 180 000 лева. Проведено е едно съдебно заседание, очаква се второ, насрочено за 26 юни, на което ще се реши предполагам спорът на първа инстанция. Искът е за около 4,3 млн. лв. за дължими неустойки по договора. Аз съм убеден, че до края на процеса община Костинброд ще бъде осъдена за цялата сума“, заяви Хавальов пред Actualno.com.

Той обясни, че на първото заседание адвокатите на общината не са спорили дали това вземане съществува, или не, а относно прекомерността. Според него в най-лошия за общината случай сумата след като приключи процесът, преминавайки през три инстанции, ще стане около 4,8 млн. лв. Той предлага на кмета и общинските съветници три опции за споразумение.

„Първият вариант е общината да плати на „Протико ил“ сумата от 1 990 000 лв., вместо цялата. 100 000 лева директно дарявам за деца, ученици в неравностойно положение. Тук изборът е пак на ОбС да преценят в коя детска градина или училище да ги преведа.

Предложили сме и варианти за разсрочено плащане. Там сумите са по-високи: 2 950 000 лв. за пет години на 10 вноски по 295 000 лв. два пъти годишно. Има и среден вариант - сумата за плащане да е 2 750 000 лв. Първата вноска тук предлагаме да е 750 000 лева, а остатъкът от 2 млн. лв. на 10 равни вноски по 200 000 лева да се плаща два пъти годишно в рамките на 5 години“, посочи собственикът на фирмата.

Той каза, че ако общината направи контрапредложение, е готов да го обсъдят.

„Не всичко е пари“, отново подчерта той. И допълни: “Прочетох в интервюто на кмета на Костинброд във вашата медия, че ние сме искали да фалираме общината, но трябва да припомня, че който си поръчва обяд в ресторанта, трябва да си го плати“.  

„Ние сме си изпълнили работата. Аргументът, че фонд "Земеделие" не им е одобрил тръжна процедура и т.н. не издържа, защото тя се изготвя и провежда от общината. Ние нямаме вина за наложената й санкция за неправилно проведена процедура по възлагането. Проектите, които сме изработили, са приети без забележка от общината. Одобрени са от Областна разплащателна агенция - първата проверка от ДФ "Земеделие". Нямаме абсолютно никакви забележки по четирите заявления за подпомагане. Изпратени са в централна Разплащателна агенция. Одобрени са за финансиране“, припомни той.

На въпрос защо проектът за Драговищица получава финансиране, а другите три не, отговори, че за всеки т.нар. „прозорец“ ДФ "Земеделие" отпуска примерно 300 млн. лв. за финансиране.

„Чертата удари точно между първия и втория проект. Парите на ДФ "Земеделие" просто свършиха не само за Костинброд, за много други общини. Ние получихме достатъчно ранкинг точки, но парите не стигнаха за следващите проекти“, поясни Хавальов.

„Това, което община Костинброд трябваше, но не го направи - по Наредба 25 се изтеглят останалите проекти и се чака следващият „прозорец“. Тогава станаха скандалите с кмета Милен Димитров. Той отказа да работи с нас, отказа да ни послуша. А ДФ "Земеделие" отвори много „прозорци“ след това. Трите нефинансирани проекта можеха да бъдат на първо място в следващия „прозорец“. Ние настоявахме, но той отказа по непонятни за мен причини. Просто трябваше да упълномощи представител на общината, да се актуализират някои документи като лична карта на кмет, актуални разрешителни за водовземане и др, чиито срок изтича. Всичко това трябваше да го свършат заедно с нас като консултанти. Затова не се получи финансиране за още около 12 милиона лева. Не можах да разбера защо бившият кмет Милен Димитров така прецени. В крайна сметка с проекти, одобрени от общината, одобрени от фонда, общината проигра всичките си шансове“, каза Арбен Хавальов.

Той добави, че разбира настоящия кмет.

„Донякъде с основание не одобрява управленските решения на предшественика му. Той в момента нищо не може да направи, защото проекти от предишния програмен период 2007-2014 не се одобряват. Той свърши. Оттук-насетне те трябва да признаят допуснатите управленски грешки, да ги приемат и осмислят. Както се вижда, съдът гледа документи, доказателства. Ние им предлагаме да се посъветват с три независими юридически кантори. Да прегледат документацията, нашата искова молба, претенции и т.н. и да вземат адекватно решение. Би следвало общинските съветници, понеже сумите безспорно са големи, да имат ясна преценка за ситуацията и кой вариант е най-добър за тях“, добави собственикът на „Протико ил“ ЕООД.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София