Най-голямото село в страната - на протест срещу ферма за ларви*

4561
Най-голямото село в страната - на протест срещу ферма за ларви*
Снимка: община Елин Пелин

Жители на с. Лозен, Столична Община, организират протест пред кметството на селото по повод настаняването там на фермата за производство на ларви "Насекомо".

Фермата се мести в Лозен от гр. Елин Пелин, където се превърна в обект на постоянни протести от местните жители, заради по думите им "неприятния мирис, който цеха изпуска над града и значителното увеличаване на популацията на мухи в района".

Това, от което се опасяват организаторите на протеста е, че производственият процес на фермата е свързан с отделянето на огромно количество неприятна миризма, а в близост до мястото има търговски обекти и заведения за хранене. Затова те настояват фирмата незабавно да напусне пределите на селото.

"Нямаме против проекта, но смятаме, че в случая производственият процес на фирмата трябва да се приравни към този на екарисаж, което предполага да функционира на значително разстояние от населените места", пишат организаторите от сдружение "Развитие за Лозен", организатор на протеста.

Протестиращи: Не може да ни се качват на главата чуждоземци с бизнеса си с ваксини (СНИМКИ)

"Не може да ни се качват на главата чуждоземци с бизнеса си с ваксини. Този протест е против ваксините, а не "за" и "против" партиите",...

"Твърдо решени сме да отстояваме гражданските си права докрай (включително и гражданско неподчинение) и да не допуснем "Насекомо" АД да извършва дейността в пределите на Лозен", допълват от сдружението.

Протестът ще се проведе на 23.10.2021 г, събота от 10:30 часа.

* Позиция на "Насекомо" АД

На редакционната поща на Actualno.com беше изпратена официална позиция от страна на фирмата. "Относно твърдението на жителите на Лозен за "непрозрачния начин, по който се извършва процедурата по преместване на фирмата" бихме искали да уточним, че са извършени всички законови процедури и са спазени всички регулации на действащото законодателство в Република България. Проектната ни документация е одобрена от компетентните контролни органи", гласи най-важната част от позицията.

"Организаторите на протеста в Лозен излагат, че са запознати в подробности с нашата дейност. В същото време, разпространената от тях позиция показва непознаване на технологията и производствените ни процеси. Към настоящия момент никой не ни е потърсил с желание да предоставим такава информация. Искаме и чрез вас да изразим готовност за комуникация с всички заинтересовани страни, за да може повече хора да имат възможност да придобият реална представа за нашата дейност", добавят от "Насекомо".

Софийско село е по-голямо от 145 града у нас

164 са населените места у нас са без нито един постоянен жител. С един жител в страната са точно 72 села. По двама души население има в...

Интересна е и друга част от позицията на компанията: "(..) бихме искали да разясним, че преместването ни от Елин Пелин е продиктувано от невъзможността да осигурим адекватна инфраструктура, необходима за организирането на съвременно производство. В града има почти ежедневни прекъсвания на водоснабдяването и електрозахранването, което прави изключително трудно организирането на нормален производствен процес". Припомняме репортаж на Actualno.com по случая - ТУК!

Протестът настоява за отговори

В сигналите на готвещите се за протест хора до Actualno.com относно ситуацията има изрично твърдение - че "Насекомо" е обявила намерението за инвестиционно предложение на своя фирмен сайт и след това то е премахнато. Усилията на Actualno.com да намери обявата към 22.10.21 не се увенчаха с успех, като помолихме фирмата да ни изпрати хиперлинк към обява за инвестиционно намерение, ако такава е публикувана на фирмения ѝ сайт. В изпратения от протестиращите скрийншот с твърдение, че е имало такава обява, но е била свалена, пише, че "пълният текст на уведомлението е на разположение на заинтересованите лица и общественост на адрес гр. София 1606, р-н Красно село, ул. "Григор Пърличев" 2, гр. София".

Автор: Екип на Actualno.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Въпроси за двойни стандарти заради секретаря на Столична община

Празничен Великденски концерт ще се проведе пред новостроящия се храм „Св. Патриарх Евтимий“ в София

Важна крачка: Увеличават с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София