Неуспял кандидат за районен кмет от ПП-ДБ оглави столичните гробища

1946
Неуспял кандидат за районен кмет от ПП-ДБ оглави столичните гробища
Снимка: Actualno.com

Неуспелият кандидат за кмет на столичния район “Надежда“, издигнат от ПП-ДБ, Румен Димитров стана временно изпълняващ длъжността директор на общинското предприятие “Гробищни паркове“. Първата му работа беше да призове близките на покойниците да чистят гробищата съвместно с общината:

Още: Ще направя “Надежда“ зелен, сигурен и осветен квартал: Румен Димитров кандидат за кмет на района на “Обединени за София“ (ВИДЕО)*

"Тук сме, за да покажем проблема на обществото, да дадем нашата заявка, че сме тук да решим този проблем и да сложим основите на едно ново начало", каза Димитров, цитиран от БТА. По думите му никъде в Европа няма такова отношение към близките, които вече не са сред нас. Директорът обясни, че предвиждат акция и се обръщат към гражданите с молба в следващите дни да дойдат и да помогнат заедно да се погрижат за мястото, като Столична община ще даде целия свой ресурс, като механизация и материали то да бъде почистено и облагородено.

Още: Трудности и изпитания за кмета на София: Васил Терзиев говори за проблемите в управлението на столицата

Липса на организация

Това, което заварихме, е липса на всякаква организация, в това число и липса на всякакви документи, които биха били организирали по-добре мястото, каза Димитров. Той обясни, че персонал и хора има, но структурно са подложени на наредби, които предвиждат 20 души, които да поддържат 2900 декара паркове. Ангажиментът на предприятието е да поддържа само алеите и да почиства кошчетата, без да се грижи за гробните места и пътеките около тях, обясни още директорът. Според него с тези 20 души това е непосилно без обществото. Оттук нататък институциите и гражданите трябва да вървят ръка за ръка, призова Димитров.

Гробищните проблеми - на кръгла маса

Трябва да има нормативни промени, заяви директорът и посочи, че предстои те да бъдат обсъдени на кръгла маса. Димитров разказа, че за пет декара парцел са били нужни петима души, които са го почистили за шест дни. От въпросния парцел изхвърлихме 25 камиона с по три тона боклук, хипотетично това са пет тира с боклук, каза още директорът и допълни, че сами не могат да се справят.

Още: Гробари търгуват, рекетират и изнудват близки на починали в София

Какво каза кметът Терзиев

Както каза новият дирестор на гробищата, “мястото за покой на мъртвите се е превърнало в ад за живите“. Така кметът на София Васил Терзиев цитира своя подчинен и каза по БНТ, че всички гробищни паркове в столицата са в лошо състояние. “Ще променим това, сменихме ръководството . Аз имам контрол върху някои дружества - общинските предприятия. Търговските дружества, като ЦГМ, “Топлофикация“, Метрополитен, Автотранспорт, там нямам, там е общинският съвет. Смених директорите на СПТО, на гробищните паркове, Екоравновесие...

Още: За да спре вандализмът в гробищните паркове, приеха промени в ЗУТ (ВИДЕО)

Това за нас са много важни теми. За гробищата - там работим активно с новия екип. Целта ни е сега за Задушница да успеем да направим голямо подобрение. Хората, като отидат там, да чувстват мястото като парк, не като по-тъжно място, отколкото е. Предвиждат се повече камери, жива охрана, екип, който не толерира безобразията. По-активна роля на гражданите да подават сигнали.“ 

Какво каза Борис Бонев

Още: Канят покойници да излязат за почистят гробовете си

Общинският съветник от "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") Борис Бонев отбеляза, че не могат да кажат, че общинската фирма не работи, затова ще я сменим с частна. Първо трябва да се направи проверка дали тя работи и ако тя няма капацитета и уменията, трябва да се търси друг изход. Ако общинското предприятие е проводникът на схемите, ще е още по-добре, защото само от нас ще зависи да се спре с подобен тип проблеми, заяви Бонев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Деца от Самоков се включиха в кампанията на общината за засаждане на цветя (СНИМКИ)

„Долу ръцете от "Патриарха": И от ГЕРБ несъгласни с промените

От 1 май ученици, студенти и докторанти отново ще пътуват по-евтино в София (СНИМКИ)

Без синя и зелена зони през празничните дни в София

Изграждане не велоалея на бул. "Патриарх Евтимий" разгневи граждани

Контрера поиска засилена и ежедневна полицейска охрана в центъра на София

Васил Терзиев: Ролята на успешните хора е не да се отдръпнат, когато постигнат успех, за да му се радват (СНИМКИ)

Кметът на Самоков и негови заместници засадиха дървета на детски площадки (СНИМКИ)

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София