Нощен градски транспорт в София - хората искат, разходите са поносими

5261
Нощен градски транспорт в София - хората искат, разходите са поносими
Снимка: Thinkstock/Guliver

Гражданската организация “Спаси София” публикува на сайта си съкратена версия на обосновка на необходимостта от въвеждане на нощен градски транспорт, която беше внесена в Общината по-рано този месец.

Обосновката, публикувана от “Спаси София”, цитира проведено онлайн проучване, обхванало над 6500 души. Според организацията 92% от анкетираните заявяват, че редовно им се налага да излизат след 23:30 часа и биха ползвали нощен транспорт, ако имаше такъв. Проучването също така опровергава предубеждението, че нощният транспорт би се ползвал само от “бездомници и наркомани”: най-много отговорили, че биха ползвали услугата, дават наетите на пълен работен ден (35%), следвани от студентите (24,7%) и работещите студенти (21%). Почти 25% от отговорилите заявяват, че работят нощно време, а 60,2% редовно излизат след 23:30 часа и през седмицата, и през уикенда.

Тролейбусна мрежа в Пловдив пропадна

Част от тролейбусната мрежа в Пловдив пропадна тази нощ на кръстовището на булевард „Кукленско шосе“ до хотел „Родопи...

Съобразявайки се с това, “Спаси София” е предложила на общината нощният транспорт да се състои от седем линии, шест от които обсужват всички по-големи квартали (прикачена е схема с маршрутите) с интервал на движение 30 минути, и една свързваща Летище София с Центъра с интервал от 1 час. Обща спирка за всички линии, на която трансферът ще е безплатен и ще трае 5 минути, е пл. Св. Неделя, който се намира в сърцето на града, близо до всички големи нощни пътникопотоци. Предложената цена за билета е 1,50 лв, включващ безплатен трансфер между всяка от линиите, а също така от организацията предлагат добавки за абонаментните карти от 5 лв, включващи “нощен транспортен пакет” и стимулиращи ползването на нощния градски транспорт от студентите и работещите.

По изчисления на “Спаси София” въвеждането на предложената система за нощен транспорт ще коства под четири милиона лева на общинския бюджет, но ползите от въвеждането му ще се измерват в по-малко шум и замърсяване, повече възможности за евтина мобилност на жителите на София, която остава една от последните европейски столици без нощен градски транспорт. Разчетите показват, че значителна част от разходите могат да се покрият от приходите от билети, както и от добавките към картите.

Копие от обосновката беше разпратено до всички кандидати за кметското място с призив да включат темата за въвеждане на нощен градски транспорт в предстоящата кампания и да покажат решимост да работят за осигуряване на алтернатива за придвижването на хиляди софиянци след 23:30 часа. Темата среща бурна подкрепа и нестихващ интерес в социалните мрежи, което рязко контрастира с изказванията на заместник-кмета на София с ресор "Транспорт" Любомир Христов, според когото към нощния транспорт няма интерес.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София