Областният управител на София блокира избора на всички председатели на комисии в СОС

6908
Областният управител на София блокира избора на всички председатели на комисии в СОС
Снимка: Facebook.com, Вяра Тодева

Областният управител на София Вяра Тодева ще блокира избора на всички председатели на комисии в Столичния общински съвет. Това научи Actualno.com от свои източници.

Аргументът ѝ е, че не са спазени установените процедури в правилника за работа на СОС по време на проведеното извънредно заседание на 8 февруари.

Припомняме, че заседанието миналия четвъртък продължи близо 13 часа. Час преди края му от ПП-ДБ-СС напуснаха залата, недоволни от разпределението на комисиите и начина на гласуване, след като от общо 14 получиха само една. Преди това с убедително мнозинство Цветомир Петров коалицията бе избран за председател на съвета. Този сценарий стана възможен благодарение на отцепването на съветници от БСП и "Възраждане". Още: "Не са ни дали комисии в СОС, ние сме си ги взели. Внуците на ДС ще ми дават на мен..." (ВИДЕО)

"Налице са съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения. Необосновано е свикано „извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за т.нар. "извънредност". Не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС", категорични са от областната администрация.

"Областната администрация спазва стриктно закона и ще връща всяко решение на Столичния общински съвет, което е взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство", пишат от екипа на Тодева. Още: Борис Бонев: Обещахме на БСП това, което получиха от ГЕРБ. Защо избраха тях? (ВИДЕО)

Очаква се днес (15 февруари) от ГЕРБ да коментират темата на специална пресконференция в централата на партията.

Мотивите на Тодева

В мотивите, разписани в заповедта на областния управител, се напомня, че изборът на председатели се проведе на извънредно заседание на 8 февруари, което беше свикано веднага след приключване на редовното. 

"На проведеното първо за деня заседание, приключило в 12:15 часа, обективирано в протокол № 1, дневният ред за т. н. „извънредно заседание“, насрочено за 14:00 часа на същия ден, е предложен на самото заседание, което е абсолютно нарушение на разпоредбите на правилника", пише още в заповедта.

Според нея предложението за решение е направено по време на провеждане на първото за деня заседание и неговото обсъждане започва преди самото предложение да бъде регистрирано по установения ред и насочено към общинските съветници. Още: Областният управител на София Вяра Тодева е с охрана

"В резултат на тези действия, считам че общинските съветници са били лишени от правото, закрепено в правилника, да имат възможност да се запознаят с решението в деня преди заседанието", категорична е Тодева. 

"Предвид обстоятелството, че в продължение на около 3 месеца общинските съветници правиха опити за избор на председател на съвет, по никакъв начин не обосновава извънредност на провеждане на заседание с цел сформиране на постоянни комисии към съвета: напротив – с оглед прилагане на принципите за процесуална икономия и предвидимост, съветът следваше да спази сроковете и собствените си правила, установени в правилника при избора на ръководни органи на комисиите, така че да направи законосъобразен и предвидим техния избор", пише още тя. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Столичната община се превръща в банкомат на ПП и на техните роднини

Откриха обновения Дом за стари хора в Ковачевци

Метрото в ж.к. "Люлин" с две нови станции

Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Работна среща по въпросите за сигурността се проведе в община Костинброд

Отново заговориха за синя зона в неделя

Вечното дерби може да спре движението в центъра на София в събота

Бус лента и велоалея: Какво предвижда проектът на бул. „Патриарх Евтимий"

Бившият столичен зам.-кмет Евгени Крусев осъди прокуратурата за ремонта на "Граф Игнатиев"

ГЕРБ-СДС иска оставки в Столична община заради договори тип "семеен бизнес" (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София