X
 
 

Още едно искане за местен референдум за завода за горене на боклук в София

442 1
photo of Още едно искане за местен референдум за завода за горене на боклук в София
Снимка: БГНЕС
"Политическа група 5" ще внесе в Столичният общински съвет (СОС) доклад с искане за провеждане на местен референдум в София. Целта е столичани да кажат как да се управляват и оползотворяват отпадъците на София и дали искат в района на Централна гара да има завод за изгаряне на отпадъци. Това съобщи общинският съветник Симеон Славчев.

На 16 май подписка с искане за местен референдум по въпроса внесе "Демократична България". Ден по-късно СОС гласува изграждането на инсталация за горене на отпадъци при ТЕЦ "София". "За" бяха 36 души, "против" - 16, "въздържал се" - 6.

Заводът за горене на отпадъци - куп неясноти и куп обещания

Липсата на прозрачност като че ли е най-големият проблем. Трябва да се обсъдят всички възможности, ние това искаме – извинявайте,...

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите т.е. до 67 млн. евро – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната печалба е 10 млн. евро на година, а годишните разходи били 7 млн. евро.

Относно финансовите параметри, лицето на "За да остане природа в България" Тома Белев коментира във Facebook: "Министерство на околната среда ще даде 200 млн. лева от ОП "Околна среда" на Столична община, за да гори отпадъците си в собствена инсталация. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите заводи, като за това се плащат 5 млн. лева годишно."

 

Actualno.com

Етикети:

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Стоян 1 Стоян преди 5 месеца Профил на трол?
    Белев много го е яд, че няма да има за него и затова пак ще прави сечено.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Ивицата Газа вече е поле на бойни действ...

Отношенията между Израел и Палестина са на ръба на истинска война, след като военното крило на "Хамас" - "Бригадите Изедин ал Касам", и...

missing image
Бонус. Малус. Фалос.

Бонус-малус-фалос е българска политическа игра, нещо като камък-ножица-хартия. Принципът е лесен и много прост: ти правиш нещo, в очите...