X
 
 

Паргов: Заради закона има пречка за еврофинансиране за завода за горене на отпадъци в София

893 5
photo of Паргов: Заради закона има пречка за еврофинансиране за завода за горене на отпадъци в София
Снимка: БСП-София
Проектът за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци на Столична община е на трупчета, независимо от твърденията на управляващите. Това категорично заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов.

Припомняме, че Паргов обяви новината още вчера (14 май), но след изрично запитване на Actualno.com от Столична община казаха следното: "За проекта е изготвен доклад за съответствие от "Джаспърс" (механизмът за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР), който потвърждава, че той отговаря на изискванията на Оперативна програма "Околна среда". Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на миналата година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия. Пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. "големи проекти". Процесът на оценка продължава. На този етап е поискана допълнителна информация във връзка с режима на държавните помощи. Срокът за възстановяване на разходи по оперативните програми от настоящия програмен период е декември 2023 година".

Това, че има доклад за съответствие от "Джаспърс", не значи, че средствата по проекта са на разположение за усвояване, поради простата причина, че всеки проект, свързан с Оперативна програма "Околна среда" трябва да е получил разрешение, съгласно насоките на Европейската комисия за допустима държавна помощ. Това е задължително за всички страни-членки, които е трябвало да въведат тези насоки до 30 декември 2016 година. Към момента такова нещо не е факт в българското законодателство. Досега не е приета промяна на формите за държавна оперативна помощ, която да даде възможност на министъра на енергетиката да нотифицира и да получи одобрение за допустима държавна помощ в секторите "Околна среда" и "Енергетика", гласи обяснението на лидера на БСП-София.

Заводът, изгарящ мечтите за истинско отопление

Останах изключително разочарован от подхода и действията на СО (Столична община) както към настоящото обсъждане, така и към проблема ка...

Според Калоян Паргов твърдението, че е сбърканата пътеката за кандидатстване за финансиране на проекта, се основава на факта, че при кандидатстване за финансиране по структурните фондове, в случая "Околна среда", задължително към него трябва да бъдат приложени механизмите за държавна помощ, когато се касае за такава. А случая с инсталацията за изгаряне на RDF попада в обхвата на насоките за допустима държавна помощ по "Околна среда и енергетика", които са задължителни за всяка една страна-членка. "Предвидените средства са одобрени по "Джаспър" за подпомагане, но не могат да бъдат усвоени, докато не се получи одобрение от Генерална дирекция "Конкурентоспособност" за допустимост на този вид инвестиционна държавна помощ. Заради това можем да кажем, че този проект се връща в изходно положение", категоричен е Паргов.

"Първият етап от кандидатстването за финансиране, за който са отделени 4 години, не се е движел паралелно с необходимата процедура за допустима държавна помощ. Това време е загубено и трудно ще бъде наваксано от този момент нататък. Тоест проектът е в състояние на невъзможност за усвояване на средствата в обозримо бъдеще, без България да има одобрена процедурата от Генерална дирекция "Конкурентоспособност" за допустима държавна помощ в секторите "Околна среда" и "Енергетика", добави Калоян Паргов.

Той изтъкна, че искането от ЕК за допълнителна информация към Столична община, де факто, е спиране на проекта. Докато не се отговори на всички европейски изисквания, не може да бъдат усвоени средствата. "Ако Столична община не се справи в нужните срокове, този проект не може да се състои", убеден е лидерът на БСП-София.

"Най-вероятно, този проект ще бъде обвързан от Генерална дирекция "Конкурентоспособност" с искането на България за нотификация и одобрение на държавната помощ за оперативно подпомагане на производството на енергия от отпадъци и комбинирано производство. Това е записано в изменения Закон за енергетиката и срокът, в който министърът на енергетиката трябва да го приключи, е до 30 юни 2019 г., което е твърде скоро", смята Калоян Паргов.

Очаквано - ГЕРБ не позволи референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София

Напълно очаквано, с гласовете на 40 общински съветници, Столичният общински съвет (СОС) не се съгласи да проведе референдум за т.нар. и...

Проектът

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите т.е. до 67 млн. евро – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната печалба е 10 млн. евро на година, а годишните разходи били 7 млн. евро.

Относно финансовите параметри, лицето на "За да остане природа в България" и кандидат за евродепутат от "Демократична България" Тома Белев коментира при одобряването на проекта от СОС във Facebook така: "Министерство на околната среда ще даде 200 млн. лева от ОП "Околна среда" на Столична община, за да гори отпадъците си в собствена инсталация. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите заводи, като за това се плащат 5 млн. лева годишно."

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  С наближаването на изборите в сайта започна масово триене на „политически некоректни” коментари.Броячите под статиите ги показват,а коментари йок.Браво!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 2 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Между другото след станишев , този паргов е възможно най противен от тази псевдоСоциалистическа партия ДЕГЕНЕРАТИ И ПРЕДАТЕЛИ НА БЪЛГАРИЯ И СОЦИАЛИЗМА. ПО МАЗЕН И ОТ борисов представяте ли си ? Ама погледнете го бе ? Вижте му изявите и в интернет. Ама монитора се оМАЗНЯВА ако по дълго това същество е на него , представяте ли си какво е да си до него. От личен опит ви пиша , че е УЖАСНО.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Октомври 1 Октомври преди 1 седмица Профил на трол?
  Ама вярно actualno защо триете ? Какво по хубаво от това цялата Антинародна Клика вкл и този паргов в този завод с ЕДНОПОСОЧЕН БИЛЕТ ?
 • Actualno.com 1.1 Actualno.com преди 1 седмица Профил на трол?
  Не трием, счупена ни е системата.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.