Паргов: Заради закона има пречка за еврофинансиране за завода за горене на отпадъци в София

1780
Паргов: Заради закона има пречка за еврофинансиране за завода за горене на отпадъци в София
Снимка: БСП-София

Проектът за изграждане на завод за изгаряне на отпадъци на Столична община е на трупчета, независимо от твърденията на управляващите. Това категорично заяви лидерът на БСП-София Калоян Паргов.

Припомняме, че Паргов обяви новината още вчера (14 май), но след изрично запитване на Actualno.com от Столична община казаха следното: "За проекта е изготвен доклад за съответствие от "Джаспърс" (механизмът за техническа помощ на ЕК, ЕИБ и ЕБВР), който потвърждава, че той отговаря на изискванията на Оперативна програма "Околна среда". Проектът беше одобрен на национално ниво през есента на миналата година и изпратен за последваща оценка от Европейската комисия. Пътеката на кандидатстване следва стриктно регламента за т.нар. "големи проекти". Процесът на оценка продължава. На този етап е поискана допълнителна информация във връзка с режима на държавните помощи. Срокът за възстановяване на разходи по оперативните програми от настоящия програмен период е декември 2023 година".

Това, че има доклад за съответствие от "Джаспърс", не значи, че средствата по проекта са на разположение за усвояване, поради простата причина, че всеки проект, свързан с Оперативна програма "Околна среда" трябва да е получил разрешение, съгласно насоките на Европейската комисия за допустима държавна помощ. Това е задължително за всички страни-членки, които е трябвало да въведат тези насоки до 30 декември 2016 година. Към момента такова нещо не е факт в българското законодателство. Досега не е приета промяна на формите за държавна оперативна помощ, която да даде възможност на министъра на енергетиката да нотифицира и да получи одобрение за допустима държавна помощ в секторите "Околна среда" и "Енергетика", гласи обяснението на лидера на БСП-София.

Заводът, изгарящ мечтите за истинско отопление

Останах изключително разочарован от подхода и действията на СО (Столична община) както към настоящото обсъждане, така и към проблема ка...

Според Калоян Паргов твърдението, че е сбърканата пътеката за кандидатстване за финансиране на проекта, се основава на факта, че при кандидатстване за финансиране по структурните фондове, в случая "Околна среда", задължително към него трябва да бъдат приложени механизмите за държавна помощ, когато се касае за такава. А случая с инсталацията за изгаряне на RDF попада в обхвата на насоките за допустима държавна помощ по "Околна среда и енергетика", които са задължителни за всяка една страна-членка. "Предвидените средства са одобрени по "Джаспър" за подпомагане, но не могат да бъдат усвоени, докато не се получи одобрение от Генерална дирекция "Конкурентоспособност" за допустимост на този вид инвестиционна държавна помощ. Заради това можем да кажем, че този проект се връща в изходно положение", категоричен е Паргов.

"Първият етап от кандидатстването за финансиране, за който са отделени 4 години, не се е движел паралелно с необходимата процедура за допустима държавна помощ. Това време е загубено и трудно ще бъде наваксано от този момент нататък. Тоест проектът е в състояние на невъзможност за усвояване на средствата в обозримо бъдеще, без България да има одобрена процедурата от Генерална дирекция "Конкурентоспособност" за допустима държавна помощ в секторите "Околна среда" и "Енергетика", добави Калоян Паргов.

Той изтъкна, че искането от ЕК за допълнителна информация към Столична община, де факто, е спиране на проекта. Докато не се отговори на всички европейски изисквания, не може да бъдат усвоени средствата. "Ако Столична община не се справи в нужните срокове, този проект не може да се състои", убеден е лидерът на БСП-София.

"Най-вероятно, този проект ще бъде обвързан от Генерална дирекция "Конкурентоспособност" с искането на България за нотификация и одобрение на държавната помощ за оперативно подпомагане на производството на енергия от отпадъци и комбинирано производство. Това е записано в изменения Закон за енергетиката и срокът, в който министърът на енергетиката трябва да го приключи, е до 30 юни 2019 г., което е твърде скоро", смята Калоян Паргов.

Очаквано - ГЕРБ не позволи референдум за инсталацията за горене на отпадъци в София

Напълно очаквано, с гласовете на 40 общински съветници, Столичният общински съвет (СОС) не се съгласи да проведе референдум за т.нар. и...

Проектът

Съгласно заложеното в проектодоговора, изграждането на инсталацията ще стане от "Топлофикация София". Цената е 157 538 018 евро без ДДС, като 58,28% или 91 813 153 евро идват от Европейския фонд за развитие, а останалите т.е. до 67 млн. евро – чрез заем от ЕИБ. Заемът ще се връща 19 години, като още на петета трябва да стартира връщането на главницата. Средно по 5 млн. евро годишно ще се връщат всяка година, а като източници за погасяване на дълга са посочени приходите на "Топлофикация София". Индикативната лихва на заема е 1,5%. Проектирането и строителството на инсталацията ще отнеме 36 месеца, а още 24 месеца се предвидени за отстраняване на дефекти – след въвеждане в експлоатация. 36 месеца след като заработи предприятието ще може да му се оказва техническа помощ от изпълнителя. Очакваната печалба е 10 млн. евро на година, а годишните разходи били 7 млн. евро.

Относно финансовите параметри, лицето на "За да остане природа в България" и кандидат за евродепутат от "Демократична България" Тома Белев коментира при одобряването на проекта от СОС във Facebook така: "Министерство на околната среда ще даде 200 млн. лева от ОП "Околна среда" на Столична община, за да гори отпадъците си в собствена инсталация. Сега отпадъците се горят в пещите на циментовите заводи, като за това се плащат 5 млн. лева годишно."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София