Прокуратурата разследва обществената поръчка за пречистване на водата в София

3087
Прокуратурата разследва обществената поръчка за пречистване на водата в София
Снимка: iStock/Guliver

Прокуратурата започна разследване на обществената поръчка за пречистване на водата в столицата. Поръчката е на „Софийска вода“ към доставчик на препарат за пречистване и е на стойност близо 1,2 млн. лв. Разследващите проверяват за документна измама, съобщи bTV.

Поръчката е за препарата за пречистване „Луброфлог 19“. От август насам той се излива в пречиствателните станции на язовир „Искър“, за да събира замърсяванията в малки парцалчета. Филтрите ги задържат, а чистата вода преминава във ВиК мрежата.

Бившият доставчик по пречистването на София и експерти от БАН Симеон Славчев обаче сигнализират на доскорошния общински съветник Симеон Славчев, че химикалът е скъп и съмнителен, избран без регистрация за безопасност, с неверни документи. През есента той сезира Софийската районна прокуратура.

Фандъкова: Водната система на София може да издържи допълнителни литри вода

Нивото на водата в яз. "Бели Искър" се следи в реално време. Вече са направени и тестовете дали през водната система на София могат да ...

„В момента не знаем как се пречиства водата на София. От огромен обществен интерес е, защото водата е част от националната сигурност на страната, още повече, че питейната вода на София се ползва от милиони хора“, каза Славчев.

От концесионера „Софийска вода“ твърдят, че продуктът е качествен и се изтъква фактът, че фирми вече безуспешно са обжалвали поръчката пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд.

„Аз съм наясно, но не искам да коментирам нещо, което всички държавни органи, съответно и съд се е произнесъл. За мен лично това е една търговска война и просто, много ми е неприятно, че замесват в това отношение и възложителя „Софийска вода“, заяви директорът на „Софийска вода“ Васил Тренев.

Славчев и експерти обаче изследват неофициални проби от химикала в две лаборатории и стигат до съмнения, че продуктът съдържа органични вещества над допустимото по изискванията за безопасност.

„Софийска вода“ е принудена да изпрати свои проби от продукта за изследване във виенска акредитирана лаборатория. Заключението в протокол от там е, че няма вредни примеси, но и, че изследваните проби отговарят на съединението ПАК, тип 1 – т.е. полиалуминиев.

Нещата отиват към по-голям бюджет на София за 2020 година

Проектобюджетът на София за 2020 година е в размер на 1,722 млрд. лева т.е. с 20 млн. лева повече от дискутираното преди седмица, когат...

„Тук имаме първо подмяна на документи, написване на документи с невярно съдържание от една страна, а от друга страна имаме подмяна на продукта, т. е. декларираният продукт, който е предмет на обществената поръчка не е този, който „Софийска вода“ влага в питейната вода на София“, заяви още Славчев.

Преди да бъдат изпратени пробите до Виена, те са взети и запечатани в присъствието на екип на регионалната здравна инспекция. 

„Ние разполагаме с декларация от фирмата производител, че алуминиев хлорид хидроксид сулфат е химичното наименование на продукта, докато второто наименование е търговското му наименование и става въпрос за един и същи продукт“, уточни Д-р Марияна Граматикова, нач. Отдел „Трудова медицина“ при РЗИ – София.

Химикът Петя Георгиева обаче не е на това мнение. По думите ѝ имат различен състав.

Сигналите срещу поръчката за пречистване не спират тук - новият продукт е приет с невярно здравно становище, без да има сертификат за безопасност по европейски регламент за химикалите, твърди Славчев . От фирмата доставчик обясняват, че са си създали регистрация, след като са избрани.

Столичният общински съвет одобри пускането на вода от "Белмекен" за Перник

С 56 гласа "за" и само 1 "въздържал се" Столичният общински съвет (СОС) одобри предложението на държавата да бъде пусната вода от язови...

„Нашето се казва „Луброфлог 19“, на другата фирма се казва по друг начин. Предната фирма е отстранена на база на опитите, които се направеха в „Софийска вода“, заяви Цветан Цветков, директор на фирмата доставчик.

Как обаче е била отстранена старата фирма, чиито химикал е ползван пет години до лятото? Според Славчев това е станало с манипулиран лабораторен тест. При смесване в чаша вода от язовир „Искър“, новият продукт е обособил замърсяванията в големи парцалчета.

Във втора чаша с вода от язовира – старият продукт е образувал по-малки. През специална хартия, имитираща пречиствателните филтри, флокулите на новия  продукт не са преминали заедно с водата, а част от тези на стария продукт са преминали.

В резултат „Софийска вода“ решава, че новият пречиства по-добре и избира него. Измамата, според Славчев и експерти на отпадналата фирма, е във филтърната хартия, която била с по-широки пори, неподходяща при тестове за питейни води.

От регионалната здравна инспекция успокояват гражданите, че водата от чешмата е безопасна за пиене. На база на изнесеното от Симеон Славчев обаче, прокуратурата е видяла данни за престъплението документна измама при избора на продукта за пречистване. Той е утвърден с договор на „Софийска вода“ и струва над 1 млн. лв. от парите на софиянци. Делото е в начален етап все още срещу неизвестен извършител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Зам.-кметът на Самоков Люба Кленова: Важно е да помним постиженията на нашите сънародници и да мечтаем за повече

В община Елин Пелин ще се проведе концерт-спектакъл "Остави следа"

Няма как, май ще е по-скъпо: Княжеският дворец в София се нуждае от спешен авариен ремонт (СНИМКИ)

Ново метро от станция "Люлин" до околовръстния път на София. Колко ще струва?

Васил Терзиев: Призовавам всички да събират разделно

Борис Бонев: Заварваме една община, която 20 години е управлявана като бащиния от ГЕРБ

Столична община търси кой да изгаря отпадъците ѝ на половин цена

Започва строителството на нов паркинг на летище София

Борис Бонев: Гаражи под НДК с 400 паркоместа стоят неизползваеми

Демонтажът продължава: Премахват опасни плочи от МОЧА

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София