След години на чакане заводът за отпадъци в София вече работи

9441
След години на чакане заводът за отпадъци в София вече работи

След почти 10-годишно чакане официално заработи заводът за преработка на отпадъци на площадка „Садината” в София. В петък обектът получи разрешение с акт 16 от държавния строителен контрол, информира БНР.

По думите на кмета на столицата Йорданка Фандъкова, работата му няма да доведе до повишаване на такса смет за гражданите. Системата ще гарантира над 50% рециклиране на отпадъците и ще произвежда и специално гориво, а общината ще кандидатства за европейски средства за изграждане на инсталация, чрез която с него да бъде заменен част от ползвания от "Топлофикация" природен газ, допълни кметът.

Заводът за отпадъци на София започва работа в средата на септември

От средата на септември заводът за механично-биологично третиране на отпадъци на площадка „Садината” ще започне работа. Тов...

Плановете са, след 3 години, една трета от населението на столицата да се топли благодарение на боклука.

Заводът вече е в действие след доста дълга, често неблагоприятна история, която журналистите наричат „боклучената сага“. Осем години продължи тя вследствие на политически противоречия и липсата на отпускането на държавни гаранции при правителството на Сергей Станишев. Обжалвани бяха и обществените поръчки за изпълнител.

Сградата за производство на крайния продукт, сграда за сушене, за компост, за сепариране, приемните помещения, сграда за преработка на отпадъците, всички те бяха разгледани от официалните лица, сред които премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министри, депутати, еврокомисарят Кристалина Георгиева, посланици и представители на европейските институции, кметът Йорданка Фандъкова, общински съветници.

"Амбицирахме се да направим най-доброто нещо, което е правено на Балканите. В Европа само Берн има по-добър завод", заяви премиерът Бойко Борисов при откриването на завода за механично-биологично третиране на отпадъци, предаде БГНЕС.

Заводът за отпадъци в София е готов на 95%

Строителството на завода за механично-биологично третиране на битови отпадъци в "Садината" върви в срок. Това стана ясно след посещение...

"С министър Москов ще дойдем след 2 месеца дали ще е така чисто и ще мирише хубаво. Това е действително много важно за хората. Заварих преди няколко години затвореното депо в Суходол и балиращи машини”, каза Борисов.

Проектът за завода за преработка на софийския боклук е най-големият по ОП "Околна среда". Неговият първи етап беше завършен през 2013 година, когато заработи депото на гара Яна. От началото на 2014 година функционират и инсталациите за преработка на биологични отпадъци, от които се произвежда електричество и компост. Според кмета Фандъкова, заводът е голям успех за столичната община, най-специалният проект за нея, защото е ключов за града и е най-голямата инвестиция от 25 години насам с публични средства.

Проектът цели и намаляване на общото количество депонирани отпадъци с 52 % в сравнение с количеството за 2008 година, 57% процента рециклиране и повторно оползотворяване, намаляване на депонираните биоразградими отпадъци до 75-80 килограма, както и производство на 5 460 мегаватчаса годишно енергия, от която 4 560 мегаватчаса ще бъде продавана.

"Това предприятие е 100 % общинско и е 100 % на софиянци. Няма мечки, вълци, лисици, знаете как заварих София”, коментира премиерът.

Заводът за отпадъци в София е на 95% готов

Строителството на завода за механично-биологично третиране на битови отпадъци в "Садината" върви в срок. Това стана ясно след посещение...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София