Софийски обществен съвет: Не може паркирането да е търговска услуга

4304
Софийски обществен съвет: Не може паркирането да е търговска услуга
Снимка: БГНЕС

Уличното паркиране никога не е било, не може да се разглежда и не може да се предлага като услуга. Улиците са инфраструктура, предназначена за движение, престой и паркиране на обозначените места. Функцията на улиците и булевардите не е платен паркинг. Това заявяват от Софийски обществен съвет в свое становище по повод позицията на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) относно замяната на думата "такса" с "цена" в Законопроекта за изменение на Закона за движение на пътищата.

От пръв поглед прави впечатление възприемането на уличното паркиране като услуга и от НСОРБ, посочват от обществения съвет. Според тях като услуга може да бъде разглеждан и предлаган престой и паркиране само на места, специално изградени за тази цел.

Само в извънредни случаи уличното паркиране може да бъде ограничено във времето, а общините да събират такси за поддържането на тези режими, смята НПО-то. Тези такси следва да постъпват пряко в бюджетите им и да се изразходват изключително за подобряване организацията на движението. Това е единственият работещ модел, който може да осигури реда и спазването на закона, категорични са от НПО-то.

Превръщането в бизнес на уличното паркиране чрез определянето на цени е крайно опасно и недопустимо, защото така се подменя един административен режим с търговски, който няма да бъде управляван в името на реда и спокойствието на гражданите, а от интересите на търговски дружества, смята Софийският обществен съвет.

Дебилност: Да те глобяват, защото нямаш избор

Решението за глоба от 200 лв. за паркиране по тротоари, градинки, зелени площи, паркове и т.н. е рядко дебилно. Не защото е грешно по с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София