Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът стартира делото на Ваня Григорова за избора на столичен кмет: Какво стана ясно?

20 юни 2024, 17:04 часа • 3766 прочитания

Административният съд в София даде ход на делото по жалбата на Ваня Григорова (в качеството ѝ на кандидат за кмет на Столична община) и „БСП за България“ срещу решението на Общинската избирателна комисия за избор на столичен кмет. Става въпрос за оспорването на местните избори от есента на 2023 г., на които Васил Терзиев победи Григорова.

В съдебното заседание съдът прие тройна съдебно-техническа и компютърна експертиза. Страните имат седемдневен срок за предоставяне на писмени бележки по делото, предаде Нова ТВ.

Още: "Уродлив ред, но все пак някакъв ред": Ваня Григорова е разочарована от изборния си резултат

На днешното заседание бяха изслушани три вещи лица. Те представиха повторна експертиза във връзка с данните от машинното гласуване.

Съдебният състав отказа разпит на представители на „Информационно обслужване“ и на доставчика на машините „Сиела Норма“ на миналото заседание.

Какво твърдят страните по делото?

Адвокатът на Ваня Григорова - Милка Христова - поиска от съда да уважи жалбата и да приеме процеса за избор на кмет на София за незаконосъобразен. Според защитата на настоящия общински съветник това е "установено по безспорен начин" и са налице доказателства за признаването на избора като недействителен.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) смятат, че установеният изборен резултат е правилен и законосъобразен - представените експертизи са доказали, че има неотчетени гласове за Васил Терзиев, но не и за Ваня Григорова.

Още: Незначителни разминавания: Съдът с допълнителна експертиза по делото за кметските избори в София

Снимка: Ваня Григорова, Facebook

Адвокатът на кмета Терзиев смята, че не са доказани съществени изменения - разликата в гласовете е в полза на настоящия ръководител на Столична община, добави той.

Съдът задължи заинтересованите страни да изплатят 5227 лв. разноски за представената експертиза в 10-дневен срок.

Припомняме, че през март тази година експертиза доказа, че Терзиев е бил по-ощетен от основния си опонент на местните избори при броенето на бюлетините от машинното гласуване. Това се видя от съдебната експертиза, която трябваше да сравни данните от машините с проверката на протоколите на всички 1639 избирателни секции в София. Заключението на експертите е, че Терзиев е бил ощетен с 832 гласа, а Григорова – с 282, каза секретарят на Общинската избирателна комисия-София Борислав Тасев.

Още: Флашките не лъжат: Липсват повече гласове за Терзиев, отколкото за Григорова

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес