Улицата на позора – Ден 2

9400
Улицата на позора – Ден 2

10 август, 2017 година. Остават 144 дни, до момента, в който България ще поеме председателството на Европейския съюз. В столицата на тази "европейска" България обаче една частна строителна фирма – НИКМИ АД, чиито собственици са Милчо Благоев и Николай Козанов, си позволи да затвори улицата, през която излиза половин квартал. Става въпрос за ул. "Майор Първан Тошев", която се намира на метри от кръстовището на бул. "България" и бул. "Петко Тородов".

Обяснението на Милчо Благоев, дадено пред Actualno.com, е, че затворената част от улицата минава през негов имот. Той обяви, че затваря пътя, за да му обърне внимание Столична община и лично кметът на София Йорданка Фандъкова, след като е подал жалба, че през имота му минава незаконна улица (бел. ред. – Actualno.com получи обещание от НИКМИ, че тази жалба ще бъде предоставена). И поиска да бъде отворена изцяло съседната улица "Енос", която в момента е затворена и на която се намира Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) и РЗОК – София област. Твърдението на Благоев е, че "Енос" била публична общинска собственост и неправилно е затворена, но от Столичния инспекторат отвърнаха, че сигнал за това е разглеждан и заключението е, че няма нарушение.

При затварянето на улица "Майор Първан Тошев", което стана на 09.08.2017 година, не беше създадена организация за промяна на движението. Не се появи представител на КАТ. На подадени два сигнала до тел. 112 беше обяснено, че сигналите са приети и че екип от IV-то РПУ пътува към мястото.

Единствените представители на някаква общинска институция, които се появиха на място, бяха от Столичния инспекторат. Те обаче не стигнаха, за да бъде премахната телената ограда от улица "Майор Първан Тошев". Остава отворен и въпросът как така в частен имот има улично осветление?

Какво направиха институциите дотук:

1. Полицията не дойде и организацията на движение в района не е променена, като за излизане от квартала с автомобил няколкостотин души трябва да направят поне едно нарушение и да минат през улица, през която имат право да се движат само в една посока.

2. Кметът на район "Триадица" Николай Терзиев упорито не отговаря на телефона си.

3. Главният архитект на София Здравко Здравков също не отговаря на телефона си.

4. От Община "Триадица" все пак обясниха следното:

- общината преговаря с НИКМИ да купи от тях съседен имот, който в момента се разчиства заради предписание на Столичния инспекторат, за да се изгради нова улица. Проблемът е, че в тази отсечка има и частен имот, а собственикът не е длъжен да го продава. Остават и опасенията на жителите на "Стрелбище", че при изграждане на такава улица, за което НИКМИ са подавали молби върху имота-градинка на НИКМИ ще може съвсем законно да се строи сградата без ограничение във височината. Милчо Благоев заяви пред Actualno.com, че чака геоложки план, за да е наясно дали може да построи сочения от самия него "нов символ на София" – 43-етажен небостъргач. А в района, според жителите на квартала, има високи подпочвени води, което си личи при по-силни дъждове по наводнените мазета – с интерес очакваме дали геоложката експертиза ще открие тези води!

- общината ще уведоми КАТ да променят организацията на движението. Въпросът е защо това не се е случило преди някой с фадрома да закове оградата на две места през улицата?

- улицата ще остане затворена, защото съгласно гласувана от 43-тото Народно събрание промяна в Закона за устройството на територията (ЗУТ), всеки може да загради без никакво допълнително разрешение имота си при определени параметри на оградата - с височина на плътната част до 0,6 метра в рамките на поземления имот (чл. 151, ал. 1, т. 11).

5. Буквално минути след публикуване на статията официално отношение взе кметът на София Йорданка Фандъкова. Какво каза тя - прочетете ТУК!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СОФИЯ:

Георги Георгиев: Не може София да има Фейсбук кмет

ГЕРБ поиска изключването на Благовест Георгиев от Комисията по транспорт в СОС

Контрера призова Терзиев да направи 2 май неучебен ден за територията на Столична община

Заместник-кметът на София по строителството подаде оставка

Ето кога ще се проведе фолклорният фестивал "Лазарица" в Елин Пелин

Кметът на София Васил Терзиев обяви 2 май за неучебен ден

Паркоместа и велоалеи: Какво става на бул. "Патриарх Евтимий" и бул. "Витоша"?

Общински съветник твърди, че е бил нападнат посред бял ден в София

Карлос Контрера: Кризата с боклука на София се задълбочава

Продължава пролетното почистване на Самоков (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com