Взрив във военния завод в Костенец

64049
Взрив във военния завод в Костенец
Снимка: БГНЕС

За взрив във военния завод "Терем - Цар Самуил" ЕООД в Костенец, съобщава Нова телевизия. Инцидентът е станал по време на утилизация на боеприпаси в завода.

На мястото на инцидента има много полиция и пожарна.

Взривът в Пловдив е станал в двора на "Тракийски хляб"

Самоделно взривно устройство избухна тази нощ в двора на фирма "Тракийски хляб" на Коматевско шосе в Пловдив, съобщи БГНЕС. За щастие...

Сигналът е подаден в 8.50, съобщават от МВР.

Пострадали са 10 души – 7 от тях са с леки наранявания, а трима с порезни рани и травми. Тримата пациенти ще бъдат хоспитализирани във Военномедицинска академия, съобщиха от МЗ.

Министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков следи ситуацията и координира действията на МЗ с ангажираните институции и лечебни заведения.

8 души са пострадали по информация на кмета на града Радостин Радев. Те са с порезни рани, няма опасност за живота им. Мястото на взрива вече е отцепено, периметърът за влизане на външни хора в района е отцепен.

В самия завод има хора с порезни рани, превързани са в Бърза помощ и са освободени. В завода работят около 80 души. Надявам се да няма повече пострадали и да няма жертви, добави кметът на Костенец.

Там, където става утилизацията на боеприпасите, утилизираното вещество се е взривило по моя информация, но ще видим какво ще кажат разследващите, каза Радев.

Областният управител на София Емил Иванов заяви пред БНР, че при утилизация на двигатели се е запалило вещество. Няма тежко пострадали според екипите на Спешна помощ, които се намират там, добави още Иванов.

"Взривът е бил случаен. Към момента не очакваме втори взрив, няма пряка опасност за населението", заяви главен комисар Николай Николов пред БНР. Добре е хората да не стоят от страната на сградите в посока завода. Вземат се превантивни мерки да не се случи някакво нещастие. Нямаме притеснения за втори взрив. Работниците на завода са на безопасно място, съобщи още комисар Николов.

По разпореждане на министър-председателя Георги Близнашки министърът на отбраната Велизар Шаламанов и областният управител на област София Емил Иванов заминават за Костенец, за да координират и контролират провеждането на мерките за овладяване на последиците от взрива във военния завод. Премиерът е в постоянен контакт с отговорните институции и следи отблизо ситуацията.

Нанесени са материални щети по сградите в Костенец. Счупени са стъкла на много от сградите, в една от банките е паднал окаченият таван. В града са пристигнали много линейки и противопожарни автомобили.

Заводът е основан през 1957 година. Дейността му е основен ремонт на артилерийски и минохвъргачни изстрели от всички калибри, стрелкови бойни припаси. Заводът произвежда димни гранати и димни шашки, утилизира гранати, мини, патрони и артилерийски изстрели от всички калибри.

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ София