Има ли Сурай-Калчо политически гръб в Раднево и колко е широк той? (СНИМКИ)

9864
Има ли Сурай-Калчо политически гръб в Раднево и колко е широк той? (СНИМКИ)
Снимка: Press TV

Кой е Сурай-Калчо от Раднево? Този въпрос става все по-актуален през последните дни сред поредното гражданско недоволство в Раднево, което доведе до сблъсъци и протести.

Actualno.com направи проверка в сайта на Централната избирателна комисия (ЦИК) относно Калчо И., известен и като Сурай. Мъжът е баща на Стефан И. - човекът, който предизвика бой в Раднево на 2 май след препирня на пътя. Според слуховете баща му е местният "отговорник" по купуване на гласове за избори.

На последните местни избори за кметове и общински съветници в Раднево, които се проведоха на 25.10.2015 г., Сурай-Калчо може би фигурира в различни документи, на различни постове с различни имена.

Така например с решение №102 на Общинската избирателна комисия на Раднево от 22.09.2015 г., под номер 1 в списъка Калчо Иванов Иванов е регистриран като кандидат за общински съветник от ПП "Политическо движение "Евророма".

При преглед на следващите решения на ОИК - Раднево се натъкваме на протокол от решение на Секционната избирателна комисия (СИК) от секция с №242700038, в който вече като член на СИК се появява името Сурай Марем. Калчо е известен точно като Сурай.

Припомняме, че СИК се грижи за провеждането на изборите по места в отделните секции, а членовете ѝ изготвят протоколите от вота за кметове и общински съветници в края на изборния ден след преброяването на бюлетините. 

Ако Калчо Иванов и Сурай Марем всъщност са едно лице, то става много интересно как това лице веднъж е регистрирано като кандидат за общински съветник с едно име, а в следващ момент фигурира като член на СИК с друго.

На 29.10.2015 г. отново с решение на Общинската избирателна комисия се правят промени в съставите на членовете на Секционните избирателни комисии от квотата на ДПС на територията на община Раднево. Тогава от партията внасят предложение до председателя на ОИК да смени члена на подвижна секция №038 Сурай Сезгин Марем със Стойка Статева Желязкова.

Общинската избирателна комисия е счела предложенията на ДПС за промяна на членовете на СИК от квотата на партията за основателни и решението влиза в сила незабавно, като се издават съответните удостоверения.

Възможно ли е един и същи човек да фигурира в официални изборни документи под различни имена и това да не прави впечатление на никого?

Actualno.com все още не разполага с твърди доказателства, че Калчо Иванов и Сурай Марем са едно и също лице, но приликите на имената след скандала с Раднево и обвързаностите на този човек с различни политически формации изглеждат подозрително. От Областната дирекция на МВР в Стара Загора казаха пред Actualno.com, че не могат да коментират дали имената Калчо и Сурай се отнасят за един и същи човек. Очакваме и отговори от Общината в Раднево на изпратени от нас въпроси по темата. Във Facebook обаче има коментари, че Сурай Марем е човек от Трояново и няма нищо общо с вече печално известния Калчо И.

Припомняме, че тази сутрин в ефира на bTV кметът на Раднево Теньо Тенев не обели и дума за Калчо И. "Виждал съм ги, повечето хора се познават, с някаква търговия, но вече другите неща има съответни органи е трябвало да установят, ако си бяха свършили работата нямаше да се случи това", заяви градоначалникът, визирайки Калчо и сина му Стефан. Кметът само каза, че Сурай е трябвало да бъде вече в затвора заради стари прегрешения. Той не коментира все по-яростните въпроси на хората в социалните мрежи, че Сурай е човекът, който се използва за купуване на гласове по изборите.

И лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев, и общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера имат данни, че Сурай се занимава с незаконна финансова дейност. „Имаме един разбеснял се цигански барон, който е оставен да върши каквото си иска”, посочи Контрера в ефира на "Тази сутрин", а Кънчев призова полицията да влезе във всички ромски махали и да се справи с лихварите, „които пият кръвта на ромите”. 

Кметът на Раднево мълчи дали един от арестуваните роми не е ползван за купуване на гласове

Ще бъде изпълнено – така кметът на Раднево Теньо Тенев отговори на въпрос дали в крайна сметка ще има събаряне на постройки и къщ...

Кънчев отбеляза, че кметът Теньо Тенев дължи отговор на въпроса познава ли гореспоменатия и дали го е ползвал по време на избори. „Сурай, каквато информация имам, през последните години се е явявал като представител на ДПС в Раднево”, заяви той.

Контрера посочи, че точно заради това в ромската махала тече и ислямизация. „Какво е общото между Гърмен, Раднево и Орландовци – и на трите места циганите са гласували за ДПС”, посочи Кънчев. Той каза, че според негови приятели българи от Раднево проблемите започнали, когато в махалата влязло ДПС.

По телефона се включи Александър Методиев от ДПС, който категорично отрече Сурай да е в редиците на движението: „ДПС не стои зад такива личности в Раднево. ДПС няма такива симпатизанти, няма такива членове”.

Междувременно стана ясно, че Окръжна прокуратура-Стара Загора е внесла искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Динко А., на 23 г., Калчо И., на 39 г., Антон И., на 21 г., и Стефан И., на 20 г., всички от гр. Раднево, привлечени като обвиняеми за опит за убийство по хулигански подбуди, който останал недовършен по независещи от тях причини, а за обвиняемия Стефан И. за опит за убийство на повече от едно лице по хулигански подбуди. 

Снимка: Press TV

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Стара загора