В Търговище помагат на роми да бъдат по-добри родители

3233
В Търговище помагат на роми да бъдат по-добри родители

Професионалисти ще подпомагат ромски семейства в Търговище за по-добро здраве и образование на децата им. Това става благодарение на проект на Клуба на Нестопанските организации, който ще продължи 18 месеца в град Търговище и три от близките села с компактно население от малцинствата - Голямо Ново, Подгорица и Давидово.

25 бременни жени от тези населени места, които са здравнонеосигурени ще получат подкрепа до раждането на децата си, а след това още половин година акушерка ще подпомага на майките в грижите за новородените, посочва Topnovini.bg.

Готвят кадастър за ромите от "Кремиковци"

Областният управител Бисер Михайлов организира среща в Гърмен под надслов "Тръст за социална алтернатива", съобщават "Дарик нюз". Ще б...

„Успоредно с индивидуалната подкрепа ще проведем училище за бременни и училище за родители, в които освен неосигурени, могат да се включат и други жени от населените места. За своевременно установяване на заболявания ще проведем скрининг на всички деца до 7 години, а педагог ще работи със семействата за ранното включване на децата в образователната система”, обясниха от неправителствената организация.

От Клуба допълниха, че основната цел на проекта е да се приложи иновативен подход за подкрепа на семейства от ромската общност, съчетаващ социални, здравни и образователни услуги, предоставяни в семейна среда от екипи, включващи срециалисти от различните области и представители на местната общност.

Очакванията са децата от 0 до 7 години да получат по-добри комплекни грижи от най-ранна възраст, за да могат да растат здрави и да се развиват съобразно индивидуалните си качества, а родителите да бъдат по-добре подготени за своите отговорности.

„Искаме също така да „заместим“ отсъствието на държавата в осигуряването на основни права на част от българските граждани, гарантирани от Конституцията на страната, по отношение достъпа до здравни, социални и образователни услуги”, обясниха от екипа на проекта. Той включва социален работник, медицински специалисти, местни общностни медиатори, педагог, психолог.

Искат създаването на държавна агенция за интеграция на ромите

Да се създаде държавна агенция за интеграция на ромите поиска Петко Асенов - комисар по въпросите на ромската общност в България на Све...

Снимка: Архив

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com