Втори финал в кариерата на Григор Димитров в турнир на ATP

137641
Втори финал в кариерата на Григор Димитров в турнир на ATP
Снимка: Getty Images / Guliver

Първата българска ракета Григор Димитров успя да навакса сет пасив и да победи номер 25 в света Беноа Пер с 2:1 сета – 4:6, 6:2, 6:2. Така българинът достигна втори финал в турнирите на ATP в кариерата си – първият беше в Брисбейн в началото на тази година, когато загуби с 0:2 сета от Анди Мъри.

Мачът тръгна лошо за Григор в самото начало – пробив за Пер в първия гейм, след като французинът притисна нашето момче с агресивна игра от основна линия и взе своето от втори шанс, реализирайки печеливш ретур от форхенд на втори сервис на Димитров.

Григор Димитров с втора победа в Стокхолм

И вторият мач на първата ни ракета при мъжете Григор Димитров в Стокхолм се оказа сравнително лесен. Григор спечели с 2:0 сета (6:1, 6:...

Играта на Григор нямаше нищо общо с представянето му дотук в турнира и то главно заради отсъстващия форхенд. Процентът на първи вкаран сервис също не беше нещо особено и Пер можеше да пробие още веднъж – при 3:1 гейма в своя полза, но за щастие прибърза да атакува от бекхенд от равностойна позиция и заби топката в мрежата. Пер обаче беше много стабилен на собствен сервис и макар Григор на два пъти да стигна до 30:30, не успя да направи нищо повече в сервис геймовете на французина, който заслужено взе първия сет с 6:4.

Вторият сет също започна с много труден сервис гейм за Григор – 30:40 и добра атака на Пер към мрежата с форхенд, но нашето момче показа частица магия и с невероятен, нисък и бръснещ слайс свали топката в краката на налитащия французин, спасявайки шанса за пробив. След това Григор затвори и гейма и с фин форхенд по обратния диагонал.

Григор успя да влезе под кожата на Пер четвъртия гейм на сета – цели четири изравнявания и две точки за пробив за българина, като при първата Димитров опита да играе директно за печеливш удар от форхенд, но от много трудна позиция. При втория шанс обаче нашето момче натисна форхенда и принуди Пер да сбърка – пробив за 3:1 гейма в полза на Григор, който затвърди нещата на 4:1 с два хубави сервиса при 30:30 в сервис гейма си.

Инициативата вече беше изцяло в Григор и той завърши сета по най-хубавия възможен начин – с пробив за 6:2 гейма в своя полза, след агресивна игра и точни излизания на мрежата плюс стабилен бекхенд. Така Димитров си извоюва правото да сервира първи в третия сет.

Григор Димитров стигна полуфинал в Стокхолм

Трети мач в Стокхолм, трета победа за Григор Димитров. И днес неговият опонент, французинът Кени Дьо Шапе, беше далеч от класата му, то...

Решителната част започна със солидна игра на сервис и на двамата – и Григор, и Пер спасиха подаванията си след изоставания с 0:30, на Григор му се наложи да се бори в петия гейм и след две изравнявания да измъкне сервиса си.

Шансът за Григор дойде в шестия гейм – 15:40 на сервис на Пер, като при първия шанс нашето момче взе предимство с разиграването, но сбърка смач – за втори път в срещата, а след това французина вкара мощен сервис. Григор обаче стигна до трета точка за пробив след брилянтен лифтиран печеливш ретур от бекхенд и успя да пробие след опит за атака от бекхенд на Пер, завършил в мрежата – 4:2. Последва и комфортен сервис гейм за 5:2, а след това Пер съвсем се предаде и Григор го проби още веднъж, от първи опит след излизане на мрежата на французина и неуспешно воле – 6:2.

На финала Григор излиза срещу световния номер три Давид Ферер, който също трябваше да наваксва сет пасив срещу Ернест Гулбис – 3:6, 6:4, 6:1. Досега Димитров е играл три пъти с испанеца, като и в трите случая губи и спечелил само един сет – при първия им мач на Мастърса в Синсинати през 2011 година. Мачът с Ферер е утре, 20 октомври, от 16:00 часа българско време.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com