ЕС застава зад иранска сделка и ще се стреми да отговори на новите мита на САЩ

4171
ЕС застава зад иранска сделка и ще се стреми да отговори на новите мита на САЩ
Снимка: eu2018bg.bg

Лидерите на ЕС се споразумяха за "единен подход на ЕС" за запазване на иранската ядрена сделка, след като американският президент Доналд Тръмп изтегли САЩ от пакта, предаде БГНЕС.

Двайсет и осемте лидери на ЕС подкрепиха и план за справяне с митата, които Тръмп налага върху европейските метали, заявявайки, че "ЕС няма да води преговори с насочено към челото оръжие", казва дипломатически източник пред АФП. Лидерите изразиха подкрепата си за план, включващ "подкрепата на ЕС за JCPoA (абревиатура на официалното име на сделката с Иран - Единният план за действие), докато Иран спазва сделката", посочи източникът. Те също така се съгласиха да "инициират работа за защита на европейските компании, които са ощетени от американското решение", което включва повторното налагане на санкции срещу Иран от Вашингтон.

Иран вижда подкрепа от Европа за ядреното споразумение

Иран и "евротройката" (Франция, Великобритания, Германия) се договориха относно иранското ядрено споразумение, известно като Съвместния...

"ЕС ще продължи да се бори за международна система базирана на правила, въпреки скорошните решения относно (споразумението за борба с) изменението на климата, тарифите и Иран", каза източникът, след като лидерите се срещнаха за вечеря в София.

Демонстрирането на единство идва, след като председателят на Европейския съвет Доналд Туск се разграничи от Тръмп, като заяви, че "като гледаме на най-новите решения на президента Тръмп, някой може дори да си помисли, че с такива приятели нямаш нужда от врагове".

Но заедно със заявеното от САЩ, че са се оттеглили от сделката поради по-големите притеснения за действията на Техеран, лидерите на ЕС обявиха, че също ще "изразят загрижеността си за ролята на Иран в региона, иранската програма за балистични ракети и какво ще се случи след 2025 година".

По търговските въпроси лидерите на ЕС се съгласиха да "укрепят" Европейската комисия, тъй като тя се стреми да договори окончателно освобождаване от американските мита за стоманата и алуминия, които трябва да влязат в сила на 1 юни. Ако се получи освобождаването от митата, ЕС е готов да предприеме стъпки, включително "доброволно регулаторно сътрудничество" със САЩ и да работи по реформата на Световната търговска организация, след като Тръмп заяви, че САЩ са третирани несправедливо. Има и готовност да се "подобри реципрочният достъп до пазара за промишлените продукти, включително автомобилите, и либерализацията на обществените поръчки".

Меркел: ЕС ще настоява за пълно премахване на американските мита

ЕС ще настоява пред САЩ за пълно премахване на митата върху металите, произведени в страните-членки. Това заяви германският канцлер А...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Заради кражби: В Донбас задържаха председателя на градския съвет на Нижни Новгород

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 30.04 - Какво е бъдещето на Украйна на бойното поле?

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа