ГЕРБ ще иска промяна на Конституцията заради приватизацията

10142
ГЕРБ ще иска промяна на Конституцията заради приватизацията
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински

За давността относно приватизационните сделки обсъждахме повече от пет варианта за изменение на законодателството, включително в Конституцията и в Наказателния кодекс. Това заяви на специална пресконференция председателят на правната комисия в парламента и депутат на ГЕРБ Данаил Кирилов, който на изричен въпрос на Actualno.com отговори, че вариантът за конституционна промяна е по-сложен, но и по-всеобхватен.

От думите му стана ясно, че в крайна сметка партията на Борисов се е спряла на вариант "промяна на Конституцията", макар за това да има нужда от квалифицирано мнозинство от три четвърти от народните представители т.е. поне 180 депутати - по т.нар. "бърза писта". Ако няма такава подкрепа, следва "бавната писта" - две трети или 160 депутати, като гласуването се провежда два месеца след евентуалния провал на "бърза писта". Предложението ще бъде внесено за разглеждане в парламента, когато имаме подкрепата на най-малко 60 народни представители.

Цветанов смята, че Радев завижда на Борисов

Няма да допуснем който и да е да поругава авторитета на всяка една институция. Това заяви вторият човек в ГЕРБ Цветан Цветанов по адрес...

Промяната по същество

Предложението на ГЕРБ касае чл. 31 от Конституцията, като там партията на Бойко Борисов предлага да се създаде нова алинея 8 и в нея да пише: "Не се погасява по давност наказателното преследване и изпълнението на наказания за тежки престъпления, извършвани при и по повод на приватизацията в периода 1992 – 2017 година". Извън всякаква давност са престъпленията срещу мира и човечеството, даде аргумент Кирилов в подкрепа на промяната, която предлага ГЕРБ.

Промяната на Конституцията ще обхваща периода 1992 – 2017 година, защото "огромната част" от държавните и общински активи били приватизирани още до 2007 година. Не била изключена обаче възможността срокът да е отворен, а не да обхваща определен период.

На конкретен въпрос кой ще се занимава с подозрителни приватизационни сделки, отговорът беше – отговорният орган, т.е. прокуратурата. С промяната на Конституцията ще има правна възможност да бъдат довършени недовършените разследвания и да започнат разследвания, но не означава да бъдат възобновени дела, по които има вече произнасяне на съда – това са само няколко десетки случая, подчерта Кирилов, според когото общият обем сделки бил над 5000. Друг орган, извън прокуратурата, който да се занимава с разследване за приватизацията, няма да има, добави той. "Не коментираме разваляне на приватизационни договори – говорим само за виновните лица, извършили престъпление", заяви Кирилов на въпрос ще има ли обезщетение за пострадали лица.

Проблемите на приватизацията

43-тият парламент паднал, защото ГЕРБ опитали да се занимават с приватизацията

"Дължим тази истина на българите, хората искат да знаят какво се е случило, защото там е ключът с борбата с корупцията. Това е една раб...

Ще търсим подкрепа от всички парламентарни групи, подчерта председателят на правната комисия, който отправи намек към БСП – били взети под внимание философи като Кант, който е учител на Маркс и Енгелс т.е. имало теоритична обосновка на подготвените текстове в духа на следваната от БСП идеология.

Изрично като пример за съмнителна приватизация бяха посочени т.нар. РМД-та (бел. ред. - работно-мениджърските дружества), тъй като участвали с предимство в приватизацията – с преференции. Като проблем при РМД-тата от ГЕРБ видяха формулата за сключване на приватизационните сделки - 10% в брой, а останалите 90%, които трябвало да са приходите за държавата, с "други финансови инструменти – бонове, компенсаторни инструменти", но не и под формата на свежи пари. Освен това било и проблем как нямало "съществени изисквания" в какъв срок да заемат управленска длъжност в съответните директори в дадено предприятие - т.е. току що назначени директори са можели да формират РМД и да участват в приватизацията на съответното дружество.

Припомняме, че вече бившият депутат от ГЕРБ Антон Тодоров се заяде с председателя на БСП Корнелия Нинова, която е изпълнителен директор на "Техноимпекс" ЕООД по време на приватизацията му. Парадоксално е, че ще разчитаме и на подписа на лидера на г-жа Корнелия Нинова, не пропусна да се включи друг от депутатите на ГЕРБ – Десислава Атанасова, която обаче посочи, че по времето на правителството на Иван Костов Нинова е фигурирала в управлението и на друго дружество "Техноимпортекспорт", но бързо била прехвърлена в "Техноимпекс". "Очакваме златният пръст на Корнелия Нинова при събирането на подписи за промени в Конституцията", каза Атанасова, като уточни, че "Обединени патриоти" са съгласни, ДПС изразили готовност, а "Воля" декларирали многократно желание за разкриване на мръсни практики. Г-жа Нинова е в конфликт на интереси, но това не ѝ пречи да гласува "за", само "против", добави Данаил Кирилов.

За знакова "съмнителна" приватизационна сделка беше посочена тази за "Кремиковци". Официално първо има отказ, но година по-късно, през 1999 година, вече е одобрена продажба на 71% от предприятието на дружество с оборот от 2 млн. долара "в последните години" и с дългове 183 млн. лева, които държавата плаща, а до края на 1999 година били покрити 393 млн. лева на "частното дружество Кремиковци", а до 2001 година държавата плаща задължения на "Кремиковци" от 1,2 млрд. лева, докато постъпленията от сделката са за 1 долар. 

На въпрос относно сделката за "Булгартабак", Данаил Кирилов отвърна, че вероятно тази сделка се визира от питащия журналист (бел. ред. - кореспондентът на "Флагман" Лъчезар Лисицов) с оглед времето на осъществяването. Това беше поне трети опит и не са ми известни данни от приватизационния договор, каза Кирилов, който добави, че няма от какво да се срамува по сделката, без обаче да коментира кой сега е фактическият собственик на "Булгартабак", въпреки че беше изрично попитан.

Окончателно оправдаха Александър Томов за "източването" на ЦСКА и "Кремиковци" (ВИДЕО)

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда Александър Томов и други трима подсъдими по обвиненията за източването ЦСКА и на ме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика