Превозвачи от ЕС на протест заради поправка в пакет "Мобилност", обявена за "победа" от България

4076
Превозвачи от ЕС на протест заради поправка в пакет "Мобилност", обявена за "победа" от България
Снимка: БГНЕС

Задръствания се оформиха по магистрала между Франция и Белгия поради първия от поредица от протести, които профсъюзи планират в страните от ЕС срещу реформи, засягащи шофьорите на камиони и автобуси - т.нар. пакет "Мобилност" (Макрон), предаде БГНЕС.

Европейската комисия предложи реформи, които дават на работодателите по-голяма свобода на действие, когато те определят графиците на водачите. "Ако това означава по-дълги часове работа и по-малко почивка, то това е сериозен риск за пътната безопасност и здравето на водачите", заявиха от Европейската федерация на транспортните работници (ETF) на техния уебсайт.

Ангел Джамбазки: Западна Европа се опитва да открадне българската работна ръка

"Западна Европа се опитва да открадне българската работна ръка. Трудът на шофьорите е труден и неблагодарен. Планът "Макрон" се опитва ...

В това съобщение се казва и, че плановете също така подкопават принципа на равно заплащане за еднакъв труд в една и съща страна за трансграничните работници от ЕС. Например, реформата "временно освобождава шофьорите от прилагането на правилата за командироване, съгласно които на командированите работници трябва да се плаща съгласно местните стандарти на мястото, където и да работят".

Всъщност тази поправка - да не важи равното заплащане, беше описана като "пълен успех на предложенията" от българското правителство и от евродепутатите ни, особено Ангел Джамбазки, преди да стане ясно, че далеч не всичко по пакет "Мобилност" е решено и тепърва за неща като например връщането на шофьорите на всеки 4 седмици в страната по регистрация на фирмата, за която работят, трябва минимум да се воюва, ако не и, че е загубена кауза. А на 10 януари български превозвачи трябва да протестират в Брюксел заради други параметри на пакет "Мобилност" - например точно този за връщането на шофьорите.

Според полицейски данни, днес (7 януари) трафикът край Рекем в Западна Фландрия, Белгия (на E17), е бил сериозно затруднен за около 90 минути в тази сутрин заради протест, за който призова Белгийски транспортен съюз. Съюзът е част от ЕТF, която се противопоставя на предложените реформи на ЕС, които биха могли да намалят времето за почивка на шофьорите на камиони и автобуси.

Представители на ETF заявиха, че може да има повече протести в страни като Франция и Холандия, преди транспортната комисия на Европейският парламент да обсъди реформите на 10 януари. Съюзите в Италия са готови да организират национална стачка, ако комисията по транспорт на парламента приеме много от новите правила.

Стотици отиват на протест в Брюксел заради пакет "Мобилност"

600 български шофьори и служители на нашенски транспортни фирми отиват на 10 януари в Брюксел, за да протестират срещу пакет "Мобилност...

Заместник-ръководителят на Белгийския транспортен съюз Джон Райнерт заяви, че полицията е виновна за задръстването, като отхвърлила предложението на съюза да насочи камиони през паркинг, за да получават шофьорите брошури. На местата на други три протеста, включително на две магистрали към Холандия, не е имало блокиране на движение, каза Райнерт.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа