5 лесни неща, които да правите всяка сутрин, за добро здраве на червата

3767
5 лесни неща, които да правите всяка сутрин, за добро здраве на червата
Снимка: iStock/Guliver

Чревният тракт работи усилено за вас през всеки ден, храносмилайки храната, помагайки на имунната ви система да функционира и управлявайки настроението ви. Когато се събуждате за първи път, проявявайте любов към тях, за да помогнете на стомашно-чревния си тракт да функционира по най-добрия начин и на свой ред да поддържате здравето си като цяло. Всъщност най-ефективните практики са и едни от най-простите. Ето какви са те.

1. ИЗПИЙТЕ ЧАША ВОДА

Преди да посегнете към кафето, изпийте чаша вода. Възможността да изпиете чаша или две вода всяка сутрин е чудесен начин да започнете да пиете достатъчно количество вода през целия ден. Това е важно от гледна точка на стомашно-чревния тракт, защото хората, които не получават достатъчно вода, са по-склонни към проблеми като подуване на корема, лошо храносмилане, запек и преяждане.

За да имате здрави черва - яжте този плод всеки ден

2. ОПИТАЙТЕ СЕ ДА СЕ ХРАНИТЕ ПО ЕДНО И СЪЩО ВРЕМЕ ВСЯКА СУТРИН

Здравословната закуска ще ви помогне да се заредите с енергия през деня. А ако се опитате да ядете по едно и също време всяка сутрин, това може да ви помогне да поддържате редовен режим. Наличието на определен график за събуждане и закуска може да помогне на тялото ви да регулира отделянето на различни хормони, които контролират например кога се изхождате и какво ли още не.

3. ЯЖТЕ БОГАТА НА ФИБРИ ЗАКУСКА

Говорейки за закуска, имайте навика да посягате към такава, която съдържа груби влакнини. Според проучване увеличаването на приема на фибри може да подобри здравето на микробиома ви само за две седмици. Идеалната закуска би съдържала овесени ядки с бадемово масло и плодове или зеленчуков омлет с пълнозърнест тост.

Ако искате здрави черва, забравете за тази храна

От друга страна, помислете дали да не оставите бекона или наденицата за еднократни почерпки. Класическите меса за закуска се свързват с възпаления в стомашно-чревния тракт и е доказано, че увеличават риска от рак на стомашно-чревния тракт, като например рак на дебелото черво.

4. РАЗХОДКА

По-добро сърдечно здраве, контрол на теглото, по-добро настроение, по-силна имунна система. Това са няколко от нещата, които ежедневната разходка може да ни даде. Но ето един, за който може би не сте се замисляли: Редовните упражнения могат да помогнат за предотвратяване на проблеми като запек и подуване на корема. Когато се движите, това помага и на храносмилателния тракт да се движи и предотвратява задръстването.

Сушените плодове, които да консумирате за здрав стомах

5. НЕ ПРЕКАРВАЙТЕ ТВЪРДЕ МНОГО ВРЕМЕ В ЧАКАНЕ

Придържането към определен график може да постави навиците ви за изхождане на естествен таймер. Но ако имате неработен ден, не отивайте до тоалетната само за да седите там и да се надявате нещо да се случи. Седенето в тоалетната твърде дълго, особено гледането на телефона, може да ви предразположи към развитие на хемороиди. Напъването, преди да сте готови да се изхождате, също може да доведе до хемороиди. По-добър и по-удобен вариант? Отивайте до тоалетната само когато ви се прииска, дори това да означава да пропуснете обичайния си час. А ако изхождането ви отнема повече от пет минути, значи сте седели твърде дълго. Опитайте се да станете и да направите нещо друго и се върнете, когато ви се наложи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 24 април /валутен калкулатор/

Има ли дневна доза захар, която да не преминаваме?

Каква дневна доза калций е полезна за нашия организъм?

Какво първо да направим при разтегнат мускул

Дневна доза: колко сурови бадеми най-много да ядем?

Топъл или студен компрес помага повече при болки в коляното

7 ТОП съвета за успешна първа среща

Какво е сорбитол? Ползи, употреби и странични ефекти

Без болка: Как да премахнете мазолите по краката си?

Съвети за естественото преодоляване на преддиабетното състояние

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com