Най-добрите високопротеинови въглехидрати за понижаване на кръвната захар

18722
Най-добрите високопротеинови въглехидрати за понижаване на кръвната захар
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Може да мислите, че трябва да премахнете или сериозно да намалите приема на въглехидрати, за да управлявате кръвната си захар, но това не е непременно вярно. Въпреки че по-внимателното разглеждане на приема на въглехидрати обикновено е полезно за управление на диабета, това не означава, че все още не можете да се насладите на въглехидратите в менюто си. Протеинът може да помогне за компенсиране на скоковете на кръвната захар, а някои въглехидрати също са добри източници на протеини.

Най-добрите въглехидрати с високо съдържание на протеини за по-добра кръвна захар.

Дълбокият сън е от съществено значение за контрола на кръвната захар

1. Боб

Докато тяхното съдържание на въглехидрати може да тревожи някои хора с диабет, техните протеини и фибри помагат да се компенсира тяхното въздействие върху кръвната захар. Фасулът има голямо количество протеин в себе си и бонус, има и фибри, които също забавят храносмилането. За някои това може да звучи по-удовлетворяващо, плюс този бонус за управление на кръвната захар.

2. Кисело мляко

Млечните продукти, по-специално млякото и киселото мляко, са друг източник на въглехидрати и протеини. Съдържанието на въглехидрати и протеини в киселото мляко варира в зависимост от вида, като традиционното кисело мляко е с по-ниско съдържание на протеини и по-високо съдържание на въглехидрати от йогурта. Така или иначе, съдържанието на протеини и мазнини помага за предотвратяване на бързи скокове на кръвната захар. Освен това киселото мляко може да бъде забавно средство за добавяне на хранителни вещества като плодове за фибри и ядки. Текстурата може да повлияе на начина, по който се наслаждаваме на храната, така че кремообразно-хрупкавата комбинация може да бъде приятно изживяване.

Новопоявили се изследвания, включително проучване от 2020 г., показаха връзка между здравето на червата и диабета, така че пробиотичният тласък от киселото мляко може да увеличи ползите от тази храна за хората с диабет.

3. Паста от бобови растения

През последните няколко години едно от тези по-нови хранителни изобретения е пастата от бобови растения, направена от източници на протеини като нахут, леща и грах, а не от твърда пшеница. Те могат да съдържат около четири пъти повече протеини и наполовина по-малко въглехидрати от традиционната паста, което може да помогне за компенсиране на скоковете на кръвната захар. Ако имате диабет, това ви предпазва от необходимостта да добавяте толкова много протеини от други източници, като месо, когато ядете тестени изделия. Като се има предвид това, въпреки че трябва да намалите приема на въглехидрати, ако имате диабет, макароните, направени от зърнени, като пшеница, ориз или киноа, могат да бъдат част от подходяща за диабет диета.

Какво да търсите при въглехидрати, подходящи за кръвната захар

Първо, най-добре е да се облегнете на предпочитанията си, когато избирате въглехидрати. Ако пренебрегнете желанията си в името на здравето, промените може да не са устойчиви и ще трябва да пожертвате удовлетворението. Въглехидратите трябва да са това, което човек иска да яде, което му харесва и има смисъл от гледна точка на културата и достъпността.

Ето съвети за избор на щадящи кръвната захар източници на въглехидрати:

  • Високо съдържание на фибри

Фибрите са несмилаеми въглехидрати, които осигуряват много ползи, като насърчаване на здравето на храносмилането, намаляване на нивата на холестерола и стабилизиране на кръвната захар. Тъй като правят чудеса за вашето здраве и кръвната захар, обмислете избора на въглехидрати с високо съдържание на фибри, когато можете. Те включват зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни и бобови растения.

  • Високо съдържание на протеин

Както бе споменато по-горе, протеинът помага за балансиране на кръвната захар. Протеинът просто отнема повече време, за да се преработи от тялото, така че помага за забавяне на пътуването, което може да ви накара да се чувствате удовлетворени или сити по-дълго. В допълнение към този списък, други храни с високо съдържание на протеини въглехидрати включват извара, киноа, леща, нахут, едамаме, зелен грах, картофи и спанак.

Влияе ли стресът на кръвната захар?

Съчетаването на протеини с въглехидрати помага за компенсиране на скоковете на кръвната захар и насърчава удовлетворението. Вместо да избягвате въглехидратите, може да ви помогне да помислите какво можете да добавите към вашата храна или лека закуска, за да подобрите здравето си и да ви помогне да се чувствате добре. Тъй като всеки е различен са необходими са опити и грешки, за да се види какво работи най-добре за някого, но това наистина може да ви даде сила, когато започнете да се чувствате по-добре. Така че, помислете дали да не опитате нови хранителни комбинации и да станете любопитни как те влияят на тялото ви. Когато управлявате диабета, най-добре е да работите с лекарт, който може да предостави индивидуални насоки и препоръки. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com