7-те най-здравословни зеленолистни зеленчуци, които ще направят чудеса в с тялото ви

8474
7-те най-здравословни зеленолистни зеленчуци, които ще направят чудеса в с тялото ви
Снимка: iStock

Листните зеленчуци като зеле, спанак, манголд и бок чой са с високо съдържание на витамини, минерали и фибри. Добавянето на разнообразие от зеленчуци към вашата диета може да помогне за подобряване на здравето на мозъка и да намали риска от сърдечни заболявания, рак и високо кръвно налягане.

Консумирането на храна, богата на листни зеленчуци, може да предложи многобройни ползи за здравето, включително намален риск от затлъстяване, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

7 от най-здравословните зеленолистни зеленчуци, които да включите в диетата си

1. Кейл

Кейлът се смята за един от най-богатите на хранителни вещества зеленчуци на планетата поради многото си витамини, минерали и антиоксиданти.

Например, една чаша (67 грама) суро съдържав кейл 684% от дневната стойност за витамин K, 206% за витамин A и 134% за витамин C.

Също така съдържа антиоксиданти като лутеин и бета-каротин, които намаляват риска от заболявания, причинени от оксидативен стрес.

За да се възползвате от всичко, което кейлът може да предложи, най-добре е да се консумира суров, тъй като готвенето може да намали неговия хранителен профил.

Здравословна и лесна супа от спанак и коприва

2. Спанак

Спанакът е популярен листен зелен зеленчук и лесно се включва в различни ястия, включително супи, сосове, смутита и салати.

Хранителният му профил е впечатляващ с една чаша (30 грама) суров спанак, осигуряващ 181% от дневната доза за витамин К, 56% за витамин А и 13% за манган.

Също така е пълен с фолат, който играе ключова роля в производството на червени кръвни клетки и предотвратяването на дефекти на невралната тръба по време на бременност.

3. Зеле

Зелето се формира от групи от дебели листа, които идват в зелени, бели и лилави цветове. Зеленчуците от неговото семейство съдържат глюкозинолати, които им придават горчив вкус.

Проучванията върху животни са установили, че храните, които съдържат тези растителни съединения, могат да имат защитни свойства срещу рак, особено срещу рак на белия дроб и рак на хранопровода.

Друга полза от зелето е, че може да се ферментира и да се превърне в кисело зеле, което осигурява многобройни ползи за здравето, като подобряване на храносмилането и подпомагане на имунната система. Може дори да помогне за загуба на тегло.

4. Кресон

Твърди се, че има лечебни свойства и се използва в билковата медицина от векове. Въпреки това, нито едно изследване върху хора не е потвърдило тези ползи досега.

Проучвания в епруветка са установили, че екстрактът от кресон е полезен за насочване към ракови стволови клетки и нарушаване на репродукцията и инвазията на раковите клетки.

Спанак с ориз: Много ПОЛЕЗНО и вкусно

Благодарение на горчивия си и леко пикантен вкус, кресонът е чудесно допълнение към храни с неутрален вкус.

5. Манголд

Манголдът има тъмнозелени листа с дебело стебло, което е червено, бяло, жълто или зелено. Често се използва в средиземноморската кухня и принадлежи към същото семейство като цвеклото и спанака. Има землист вкус и е богат на минерали и витамини, като калий, манган и витамините А, С и К.

Швейцарският манголд също съдържа уникален флавоноид, наречен сирингова киселина - съединение, което може да бъде полезно за понижаване на нивата на кръвната захар.

6. Рукола

Руколата е зеленолистно растение. Има леко пиперлив вкус и малки листа, които лесно могат да се включат в салати или да се използват като гарнитура. Подобно на други листни зеленчуци, тя е пълна с хранителни вещества като провитамин А каротеноиди и витамини B9 и K.

Освен това е един от най-добрите източници на диетични нитрати, съединение, което се превръща в азотен оксид в тялото ви.

Въпреки че ползите от нитратите се обсъждат, някои проучвания са установили, че те могат да помогнат за увеличаване на притока на кръв и намаляване на кръвното налягане чрез разширяване на кръвоносните съдове.

7. Бок Чой

Бок чой е вид китайско зеле. Има дебели, тъмнозелени листа, които са чудесна добавка към супи и пържени картофи.

Съдържа минерала селен, който играе важна роля в когнитивната функция, имунитета и превенцията на рака. Селенът е важен за правилната функция и на щитовидната жлеза.

Едно проучване свързва ниските нива на селен със заболявания на щитовидната жлеза като хипотиреоидизъм, автоимунен тиреоидит и увеличена щитовидна жлеза.

Зеленолистните зеленчуци са пълни с важни и мощни хранителни вещества, които са критични за доброто здраве.

За щастие, много листни зеленчуци могат да бъдат намерени през цялата година и лесно да бъдат включени в ястията ви по изненадващи и разнообразни начини.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Голяма грешка: Не съхранявайте дрехите си в найлонов плик

Ключов за доброто здраве: Признаци, че страдате от недостиг на калций

Кои са зодиите с най-красивите лица

Синдром на неспокойните крака - симптоми и лечение

3 начина как да избирате между две предложения за работа

Топ 4 зодии, които ще имат късмет през май 2024 г.

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 3 май /валутен калкулатор/

Какво да правите, ако имате запушено ухо от хрема?

Топка на стъпалото на крака: колко опасна е и как да се отървете от нея

Какво да правите, ако в окото ви се спука кръвоносен съд?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com