Целият плод или сокът му - кое е полезно да консумираме?

2667
Целият плод или сокът му - кое е полезно да консумираме?
Снимка: iStock/Guliver

Най-често днес се спираме на фреш или смути не само като напитка за хидратиране, но и за утоляване на глада. Те се приготвят лесно, не отнемат от ценното време, а освен това помагат на отслабването и затова са включени в многобройни диети.

Ако се замислим обаче за толкова време, за колкото приготвяме чашата фреш или смути можем да нарежем и поднесем един плод, който е не по-малко свежо и диетично предложение.

Кое по-добре да консумираме - смути, фреш или парче плод?

Двете възможности имат своите почитатели и доводи в своя полза. Какво ни дава фрешът? Това е сок силно концентрирал важните хранителни вещества в плода. Не винаги обаче той е най-подходящият начин да се вземе най-доброто от плода и да бъде здравословно в същото време. При изцеждането антиоксидантите и фитонутриентите губят своите качества, защото се окисляват при досег със светлината. Плодовият сок трябва да се изпие най-късно до четвърт час след приготвянето му, за да е ефективен.

15 страхотни ползи от портокаловия сок

Има сокове, които са дразнители на стомашната лигавица. Те съдържат лимонена киселина и водят до заболявания на стомаха. Фруктозата в пресния сок е твърде голяма доза и натоварва черния дроб, а прекомерната употреба на сокове може да доведе до мастни натрупвания.

В сока не попада кора, семки или пулпа от плода. В тях обаче са най-полезните вещества. Плодовото месо е сборният пункт на фибрите, които са важни за чревното здраве. Чрез сока правим отказ от някои от най-значителните ползи на целия плод.

Когато консумираме цял плод, обикновено се дъвчи. За тялото това е изразходване на енергия и създава усещане за ситост. При храносмилането също се изразходва енергия, а хранителните вещества се усвояват бавно.

При соковете това не е така, там всичко става бързо, не се изразходва енергия, а сокът е високоенергийна храна, без засищаща роля. Излишните калории стават мастен резерв.

Каква е разликата между смути и фреш + техните ползи?

Плодовият сок, приеман в разумни дози е полезен. Той дава витамини, минерали и други полезни вещества на тялото. Като всяка напитка е освежаващ и енергизиращ, може да се пие по всяко време и във всяка ситуация.

Все пак целият плод е за предпочитане, защото е по-полезен в много аспекти. И ако в горещите летни дни фрешът се предпочита заради ободряващия му ефект, във всеки друг случай е добре да се заложи на плода. Всеки от тях е супер храна с изключителен здравословен ефект. Плодовете засищат, снабдяват тялото с всички полезни вещества, които съдържат, прочистват органите и системите, подпомагат отслабването, укрепват имунната система, имат разнообразни лечебни качества, които трябва да се знаят и използват.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Тези зодии са огромен магнит за пари

Имате ги в кухнята си: 2 натурални продукта, с които черните ви дрехи няма да избледняват

Зодиите, които са експерти в разчитането на хората

Какво да направите, когато ви боли стомахът?

Обриви, сухота, пигментация на кожата: за какви проблеми алармират?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com