Ето как да разберете дали менструацията ви наистина е нередовна

5808
Ето как да разберете дали менструацията ви наистина е нередовна
Снимка: iStock/Guliver

Нормално е броят на дните между менструациите да варира леко. Но тези други признаци може да са червени знамена, че нещо не е наред с вашия цикъл.

Нередовният цикъл прави появата на симптомите трудно предвидима

Независимо дали използвате приложение за проследяване на цикъл или се обръщате към надежден хартиен календар, следенето на цикъла ви е умна идея. Не само може да ви помогне да избегнете петна по любимите си панталони, но също така е важна част от вашето здраве.

Може да е трудно да определите с точност точната дата, на която ще настъпи менструацията ви, дори ако обикновено е в рамките на същата времева рамка.

Този въпрос звучи още по-силно в лекарските кабинети, когато медицинските сестри питат кога обикновено идва менструацията ви, или за проверка, или като диагностичен критерий за хормонално разстройство, като синдром на поликистозни яйчници (PCOS).

 „Нормално“ количество нередности срещу директна нередност

Жените, които имат менструация, обикновено я получават веднъж на около 28 дни, като при някои това се случва като по часовник, но други имат цикли които са много по-малко предвидими.

До колко дни е нормално да ти закъснее?

По-конкретно, „нормалният“ диапазон е от 21 до 35 дни. Ако продължителността на вашия цикъл е непрекъснато по-малка или по-голяма от това, което означава, че менструацията ви пристига с по-малко от 21 дни или повече от 35 дни разлика, тогава менструацията ви се счита за нередовна.

Времето между периодите обаче не е единственият индикатор за нередност. Има и други признаци, които:

  • Издържат по-дълго или по-кратко време
  • Са по-тежки или по-леки
  • Идват със значително повишена болка
  • Продължават повече от седем дни

Нередовният цикъл може да затрудни проследяването на овулацията за контрол на раждаемостта или семейно планиране.

Какво означава това за вашето здраве

Периодите всъщност предлагат добра представа за вашето здраве. Гинеколозите смятат, че менструалният цикъл е петият жизненоважен знак след температурата, пулса, честотата на дишане и кръвното налягане. Идентифицирането на необичайни менструални модели може да помогне за подобряване на ранното идентифициране на потенциални здравословни проблеми.

Промените в цикъла ви обаче не винаги означават проблем. Важно е да се отбележи, че дори някои от горните признаци да ви звучат познато, менструалното ви здраве може да е наред.

Изключително важно е да разберем, че нашите менструални цикли могат да претърпят колебания през целия ни живот, което може да не означава непременно здравословно състояние. Стресът, промените в теглото и прекомерните упражнения са някои от причините за тези вариации.

Най-честата причина се дължи на липсата на редовна овулация. Това важи за периоди с разлика от повече от 35 дни. Въпреки това, това може да бъде физиологично нормално, за юноши през първата година от първия им цикъл (до 15-годишна възраст) и при хора, които са в перименопауза.

Тъй като нередовната менструация може да доведе до нередовна или липсваща овулация, все пак може да имате затруднения да забременеете. Въпреки нередовната менструация, която потенциално затруднява зачеването, важно е да не губите надежда, тъй като бременността все още е възможна“.

Нередовната менструация също може да се дължи на нарушения на щитовидната жлеза, PCOS и други здравословни проблеми. Тези състояния могат да повлияят на менструалната редовност и изискват медицинска помощ за правилна диагноза и лечение.

Симптомите на нарушения на щитовидната жлеза включват умора, промени в теглото, диария и усещане за топлина или студ през цялото време. PCOS може да доведе до окосмяване по лицето/гърдите/зърната, косопад на скалпа и/или акне, наред с други признаци.

На какво може да се дължи прескачане на цикъл с 1 месец?

От друга страна, ако менструацията ви е с разлика от по-малко от 21 дни или е по-обилна или продължава по-дълго, може да търсите различни причини. Необичайно маточно кървене, може да се дължи на структурни причини (полипи, фиброиди, хиперплазия, злокачествени заболявания и т.н.) или неструктурни причини, като овулаторна дисфункция, ендометриални проблеми и лекарства.

И накрая, не забравяйте бременността като потенциална причина за промени в цикъла ви, дори и да се съмнявате.

Какво да направите, ако смятате, че менструацията ви може да е нередовна

Краткият и сладък отговор: свържете се с Вашия лекар.  Освен това може да продължите да проследявате менструацията си и да направите тест за бременност, ако е необходимо.

Що се отнася до лечението, отговорът варира. Лечението на нередовните цикли зависи от различни фактори, включително основната причина, специфични симптоми, възраст и репродуктивни планове. Няма универсален подход за всички и трябва да се разработи персонализиран план въз основа на индивидуалните обстоятелства.

Например, грижата за PCOS може да включва контрол на раждаемостта, докато грижата за нарушение на щитовидната жлеза може да включва бета-блокери. Това обаче само надраска повърхността, затова е важно да говорите с вашия лекар, който познава вашите симптоми и медицинска история.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Защо чаят от ройбос е полезен за жените?

С тези съвети, лесно ще различите пресните яйца на пазара

Първите 3 дни от Страстната седмица: Традиции и вярвания

Яжте тези храни вечер, за да спите хубаво през нощта

Невролог: На тази възраст трябва да забравите за алкохола

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 29 април /валутен калкулатор/

Кои витамини трябва да приемате при афти, кървящи венци и пърхот?

Възможно ли е да се облекчи отока на очите с народни средства?

Топ 4 на най-емоционално нестабилните зодии

Какво можете да направите, за да повишите бързо кръвната си захар?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com