Холивудска усмивка: 6 храни за здрави и красиви зъби

1165
Холивудска усмивка: 6 храни за здрави и красиви зъби
Снимка: iStock

Холивудската усмивка често се свързва с ярки, здрави и красиви зъби. Въпреки че редовните практики за дентална хигиена, като миене на зъбите с четка, почистване с конец за зъби и редовни стоматологични прегледи, играят важна роля за поддържане на оралното здраве, храните, които консумираме, също оказват влияние върху състоянието на зъбите ни. Ето шест храни, които могат да допринесат за здрава и красива усмивка:

Хрупкави плодове и зеленчуци

Храни като ябълки, моркови и целина изискват интензивно дъвчене, което стимулира производството на слюнка. Слюнката помага за отмиването на частиците храна и неутрализира киселините, които могат да разрушат зъбния емайл. Освен това естествените фибри в тези плодове и зеленчуци действат като естествена четка за зъби, като почистват зъбната плака и петната.

Най-добрата храна за здрави зъби и венци

Млечни продукти

Млякото, сиренето и киселото мляко са отлични източници на калций, който е от съществено значение за силните зъби и кости. Калцият спомага за укрепване на зъбния емайл и предпазва от кариес. Млечните продукти съдържат и казеин - протеин, който образува защитен слой върху зъбите, предпазвайки ги от киселинна ерозия.

Зеленолистни зеленчуци

Зеленолистните зеленчуци, като спанак, зеле и броколи, са богати на витамини и минерали като калций и фолиева киселина. Тези хранителни вещества допринасят за здравето на венците и могат да помогнат за предотвратяване на заболяване на венците, което е често срещана причина за загуба на зъби.

Ядки и семена

Бадемите, орехите и сусамовите семена са пълни с важни хранителни вещества, включително калций, фосфор и магнезий. Тези минерали спомагат за укрепване на зъбния емайл и насърчават цялостното здраве на устната кухина. Дъвченето на ядки и семена също така стимулира производството на слюнка, което намалява риска от кариес.

Ягоди

Ягодите съдържат ябълчена киселина - естествен избелител на зъбите. Яденето на ягоди може да помогне за премахване на повърхностните петна и да изсветли усмивката ви. Важно е обаче след това да изплакнете обилно устата си, за да намалите до минимум потенциалното въздействие на киселината върху зъбния емайл.

НИКОГА не мийте зъбите си след хранене

Зелен чай

Зеленият чай е известен с многобройните си ползи за здравето, включително за насърчаване на здравето на устната кухина. Той съдържа катехини - мощни антиоксиданти, които помагат в борбата с бактериите и намаляват риска от заболявания на венците. Редовното пиене на зелен чай може да помогне за поддържане на здрави венци и намаляване на лошия дъх.

Въпреки че включването на тези храни в диетата ви може да допринесе за здрава и красива усмивка, важно е да помните, че те трябва да допълват цялостната рутинна грижа за устната кухина. Редовното миене на зъбите с четка, конец за зъби и стоматологичните прегледи остават от съществено значение за поддържане на оптимално орално здраве.

Холивудската усмивка не е само естетика, тя отразява доброто орално здраве. Включването на хрупкави плодове и зеленчуци, млечни продукти, зеленолистни зеленчуци, ядки и семена, ягоди и зелен чай в диетата ви може да спомогне за здрави зъби и венци. Като правите внимателен избор на храни и практикувате правилна дентална хигиена, можете да постигнете сияйна усмивка, която е не само красива, но и свидетелства за силно орално здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 8 май /валутен калкулатор/

Експерт обясни как се капе боров спирт при възпалено средно ухо

Колко и как да пием масло от черен кимион, за да отслабнем?

Защо антибиотиците причиняват болки в стомаха и как да го възстановим?

Как се приготвя чиа с кисело мляко така, че да е най-полезно за нас?

Здравословен ли е сокът от целина? Всичко, което трябва да знаете за него

Каква дневна доза ленено семе е полезна за организма ни?

Каква дневна доза сусам е препоръчителна за нас?

Зодиите, които имат невероятно красива аура

От тази част от тялото зависи дали ще страдаме от деменция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com