Имате проблеми със съня и настроението? Възможно е да имате недостиг на определен витамин

3861
Имате проблеми със съня и настроението? Възможно е да имате недостиг на определен витамин
Снимка: iStock

Някои витамини и минерали са от съществено значение за организма ни. Без някои от тях можем да бъдем уморени, отпаднали и дори уязвими към заболявания. Един от тях е Витамин D. Основният източник на витамин D за организма е пряката слънчева светлина. Той спомага за регулирането на количеството калций и фосфат в организма, които са необходими за поддържането на здрави кости, зъби и мускули, както и за поддържането на силна имунна система.

Симптоми, които издават, че страдате от недостиг на витамин D

КАКВО СЕ СЛУЧВА, КОГАТО НЯКОЙ СТРАДА ОТ НЕДОСТИГ?

Възможни последици биха могли да бъдат лош сън и промени в настроението като това са само два симптома, причинени от недостига на витамин D. Възрастните и децата над една година се нуждаят от 10 микрограма витамин D дневно. Въпреки това от септември до март, когато часовете на слънчева светлина намаляват, съществува риск от развитие на заболявания като рахит, мускулна слабост, лош сън, косопад и промени в настроението. Други съществуващи медицински състояния също могат да направят някои групи по-предразположени към недостиг на витамин D. През зимата някои хора произвеждат повече мелатонин от обикновено, което води до симптоми на сезонно афективно разстройство като сънливост и ниски нива на енергия. Добавките с витамин D могат да помогнат за възстановяване на настроението и енергията, когато телата ни абсорбират по-малко естествена слънчева светлина през есенния и зимния сезон. Увеличаването на количеството естествена слънчева светлина в заобикалящата ви среда също може да облекчи симптомите. Опитайте се да седите близо до прозорци, когато работите, и включете в ежедневието си ежедневни разходки между късната сутрин и ранния следобед, когато излагането на слънце е най-силно.

Как витамин D може да навреди на здравето ти?

ЗАЩО СЕ СЛУЧВА ТОВА?

Има две основни причини за недостиг на витамин D. Или не получавате достатъчно витамин D, или организмът ви не го усвоява правилно. Лошото усвояване на витамин D може да бъде причинено от основни здравословни състояния като болестта на Крон или муковисцидозата, тъй като червата са пряко засегнати и не могат да усвоят целия витамин D от храната. По същия начин, ако сте с наднормено тегло, високите нива на мазнини могат да задържат витамин D. Ако имате симптоми на недостиг, Вашият лекар може да препоръча добавки, богата на витамини диета или допълнителни изследвания.

Какво трябва да направите, ако смятате, че имате недостиг?

Потърсете професионален съвет от личния си лекар, ако смятате, че имате недостиг на Витамин D. Той може да препоръча да получавате повече слънчева светлина, като излизате навън, но добавките с витамин D са друг отличен начин да си набавите дневната доза витамин D. Също така трябва да консумирате повече богати на витамини храни като сьомга, гъби, портокалов сок и червено месо.

Как да попълним липсата на витамин D без лекарства

КАК МОЖЕТЕ ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ НЕДОСТИГА НА ВИТАМИНИ?

Някои хора са по-уязвими към недостиг на витамин D от други. Въпреки това, получаването на възможно най-много естествена слънчева светлина през деня ще ви помогне да се справите със симптомите. През есенните и зимните месеци, от октомври до март, ще ви е трудно да си набавите достатъчно витамин D от слънцето, затова може да опитате да приемате добавки.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Ако сте стъпили на пирон: какви могат да бъдат последствията?

8 храни, които ускоряват метаболизма - добавете ги към диетата си

Мехурче на клепача: защо се получава и как да го премахнете

5 невидими симптома на стафилококова инфекция

Само едно яйце на ден, може да предпази сърцето ви: Вижте как

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 17 май /валутен калкулатор/

Колко дълго можете да държите мокрите дрехи в пералнята

Тази често срещана грешка ще унищожи градински ви мебели

Една достъпна съставка успешно понижава нивата на холестерола

Без препарати: Бърз трик, с който да опушите тоалетната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com