Яжте и пийте това, ако искате да живеете 100 години

6525
Яжте и пийте това, ако искате да живеете 100 години
Снимка: iStock

Хората, които се стремят да удължат живота си и да поддържат оптимално здраве с напредването на възрастта, се фокусират върху балансирана и богата на хранителни вещества диета, която включва разнообразни храни и напитки, известни с потенциала си да насърчават дълголетието. Този избор на хранителен режим често се основава на научни изследвания и традиционни практики от култури с висока продължителност на живота.

Ето по-подробен преглед на това, което дълголетниците обикновено включват в диетата си:

Храни на растителна основа: Дълголетниците отдават приоритет на растителна диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и бобови растения. Тези храни осигуряват основни витамини, минерали, фибри и антиоксиданти, които поддържат цялостното здраве. Средиземноморската и окинавската диета, които се свързват с дълголетието, наблягат на растителните храни като основа на ежедневното хранене.

Здравословни мазнини: Хранещите се с дълголетие избират източници на здравословни мазнини, като зехтин, авокадо и ядки. Тези мазнини допринасят за здравето на сърцето и могат да имат противовъзпалителни свойства. Омега-3 мастните киселини, които се съдържат в мазните риби като сьомгата и лененото семе, също са предпочитани заради потенциалните им ползи за намаляване на риска от хронични заболявания.

Постни протеини: Въпреки че някои дълголетници могат да включват малки количества постни животински протеини, много от тях наблягат на протеини от растителен произход като боб, леща и тофу. Тези богати на белтъчини храни поддържат здравето на мускулите и осигуряват аминокиселини, необходими за различни телесни функции.

Учени откриха нова причина за дълголетието

Билки и подправки: Билките и подправките, подпомагащи дълголетието, като куркума, джинджифил и чесън, често се включват в ястията. Тези съставки не само подобряват вкуса, но и съдържат биоактивни съединения, които могат да имат противовъзпалителни и антиоксидантни свойства.

Чай: Дълголетниците често се наслаждават на чай, особено на такива разновидности като зелен чай. Зеленият чай е богат на антиоксиданти, наречени полифеноли, които могат да помогнат за защита на клетките от увреждане и да допринесат за здравето на сърцето. Ритуалът на консумиране на чай също така осигурява успокояващ и внимателен аспект на ежедневието им.

Богати на пробиотици храни: Ферментирали храни като кимчи, кисело зеле и кисело мляко са основни продукти за дълголетниците. Тези храни съдържат пробиотици, които подпомагат здравето на червата, влияят на цялостното благосъстояние и потенциално могат да повлияят на дълголетието чрез връзката си с имунната система и регулирането на възпаленията.

Тайните на дълголетието: 100-годишна жена обясни как е доживяла до такава възраст

Умереност и съзнателно хранене: Дълголетниците често практикуват съзнателно хранене, като обръщат внимание на сигналите за глад и ситост. Те също така са склонни да консумират храната умерено, като избягват преяждането и насърчават здравословното тегло, което е ключов фактор за дълголетието.

Хидратация: Доброто хидратиране е от решаващо значение за цялостното здраве, а хората, които се хранят дълго, отдават приоритет на консумацията на вода. Адекватната хидратация подпомага различни телесни функции, включително храносмилането, кръвообращението и детоксикацията.

Може да се каже, че диетата на хората, които се хранят с дълголетие, се основава на разнообразна и балансирана комбинация от храни на растителна основа, здравословни мазнини, бедни протеини и специфични съставки, които насърчават дълголетието. Наблягайки на пълноценните, богати на хранителни вещества храни и възприемайки практики на съзнателно хранене, хората се стремят не само да удължат живота си, но и да подобрят качеството си на живот с напредването на възрастта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

4 жени от зодиака, които имат късмет в любовния живот

Как да отслабнем около менопаузата и как да задържим теглото?

Какви са причините за засилването на сезонните алергии

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com