Как да си мием зъбите правилно – ето какви грешки допускаме

2625
Как да си мием зъбите правилно – ето какви грешки допускаме

Цялостното здравословно състояние на организма е в тясна зависимост от оралното здраве, а то, от своя страна – от правилната грижа, профилактиката и своевременното отстраняване на възникнали заболявания в устната кухина.

Повечето хора не си дават ясна сметка колко важна е оралната хигиена, тъй като устата е входната точка към храносмилателната  система и дихателните пътища и всяко занемаряване на зъбите и венците, неправилното им почистване или отказът от такова може да доведе до сериозни усложнения в редица тъкани, органи и системи, което прави научаването от най-ранна детска възраст как да си мием зъбите правилно и как да се грижим за цялостната орална хигиена от ключово значение за общото здравословно състояние.

Кои заболявания могат да бъдат следствие от орални заболявания или липса на хигиена?

Коментира се връзката между оралното здраве и редица възпалителни процеси в организма като артрит например. През последните години учените установяват, че сред заболяванията, които могат да са резултат от проблеми с оралната хигиена и здраве, са:

  • Ендокардит – инфекция на вътрешната обвивка на части от сърцето, причинена от бактерии от устната кухина, разпространили се в организма при липса на адекватна орална хигиена.
  • Преждевременно раждане или раждане на бебе с ниско тегло, което е следствие от нелекуван и неовладян парадонтит.
  • Респираторни заболявания и пневмония, причинени от проникване на бактериите от устата в дихателната система при липса на хигиена.
  • Затруднен контрол над диабета, причинен от проблеми с венците – изследванията сочат, че диабетиците с парадонтоза или други проблеми със здравето на венците много по-трудно овладяват нивата на кръвната си захар. Редовната парадонтална грижа може да подобри контрола на диабета.
  • В тежки случаи и при липса на лекарска помощ при тежки абцеси и други сериозни проблеми в устната кухина не са изключени сериозни усложнения като мозъчни инфекции и фатален край. За жалост, смъртните случаи след заболявания на устната кухина не са мит, а реалност.

Всичко това прави грижата за оралната хигиена и информираността какво включва тази грижа и как да мием зъбите правилно от ключово значение за здравето ни.

Грижа за устната хигиена: Как навиците се променят с времето?

Как да си мием зъбите правилно?

Звучи като нещо, за което не ни трябва ръководство, обучение или съвет? Оказва се, че сериозен процент от населението не мие зъбите си правилно или не отделя достатъчно време на тази важна хигиена. Нещо толкова елементарно на пръв поглед всъщност е сложно и се основава на определени правила. Ако се колебаете дали оралната ви хигиена е достатъчна и спазвате ли всички препоръки на специалистите по дентално здраве, вижте тези правила и как да си мием зъбите правилно:

1.       Специалист в катедрата по орална здравна политика и епидемиология в Харвардското училище по дентална медицина обяснява, че техниката е от ключово значение по отношение на оралната хигиена. Не може просто да търкате произволно зъбите си с четката. Важно е да извършвате правилните движения – четата трябва да е наклонена под ъгъл от 45 градуса – влакната трябва да са насочени към мястото на среща между зъбите и венците, където се събират плака и зъбен камък. Тези движения трябва да са последвани от кръгови движения. Не пропускайте да изчеткате зъбите и от вътрешната им страна. 

2.       Обърнете внимание на продължителността. Не, 30 секунди не са достатъчни, отделете 2-3 минути за оралната си хигиена, като това трябва да става поне 2 пъти на ден -  сутрин и вечер след последната консумация на храни и напитки.

3.       Изборът на четка е от ключово значение. Страдащите от заболяване на венците следва да изберат специална за проблема четка, която не ги травмира. Всички е важно да внимават с избора на четка и с натиска, за да не се разраняват венците.

4.       Четката трябва да се поддържа чиста, да се съхранява правилно, пази от бактерии и да се подменя на всеки 3-4 месеца.

10 златни правила за дентална хигиена

Достатъчна ли е правилната хигиена на зъбите за оралното здраве?

Как да си мием зъбите правилно очевадно е важен въпрос, но измиването на зъбите само по себе си не е достатъчно за поддържане на оралното здраве. Необходимо е да се използват ежедневно конци за орална хигиена, с които се почистват пространства, до които не може да достигне четката за зъби, избор и системна употреба на подходяща за състоянието на устната кухина вода за уста, почистване на зъбен камък при стоматолог поне 2 пъти годишно, консултации и лечение при парадонтолог при нужда, редовни профилактични прегледи при специалистите по орално здраве и дори почистване на езика.

Що се касае за последното, ако се чудите какво представлява, погледнете гърба на четката си за зъби – там обикновено ще намерите грапава повърхност, с която трябва да минете езика няколко пъти по време на ежедневното миене на зъбите, за да се отървете от бактериите, натрупали се върху този важен орган от тялото.

Ако имате съмнения дали извършвате всичко правилно, ефективна ли е водата ви за уста и пастата за зъби, те ли са най-добрият и оптимален избор за вас или се нуждаете от други, както и при нужда от каквито и да е съвети, свързани с оралното здраве, обърнете се към вашия стоматолог, който ще ви помогне да осигурите подходящата хигиена за вашата уста – ключ към доброто здраве и да си го кажем – към свежия дъх, който не отблъсква събеседника и ни прави приятен такъв.

Статията има само информативен характер и не замества консултация със специалист по дентално здраве.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 6 май /валутен калкулатор/

Как да възстановите обонянието си при хрема?

Кои са най-добрите храни за здраво сърце?

Тези три вкусни плода подобряват качеството на съня

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 5 май /валутен калкулатор/

Зодиите, които са невероятно страстни любовници

За какво е полезно да се пие топла вода с лимон?

Смес от сол и захар помага при безсъние

Зелените орехи с мед прочистват организма

От какво се причиняват заболяванията на евстахиевата тръба?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com