Как да спрете самовнушението за болести по прост и лесен начин?

9021
Как да спрете самовнушението за болести по прост и лесен начин?
Снимка: iStock

Случва ли ви се да кихнете и да решите, че това означава как стоите на прага на смъртта? Откривате лека бенка върху кожата си и се кълнете, че може да е само рак? Подобни внушения и опасения се обозначават с общия термин „хипохондрия“. Да бъдеш хипохондрик е нещо повече от мания - това е тревожно разстройство и може да представлява реална опасност. Хипохондрикът има неоснователен страх от сериозно и смъртоносно заболяване, основано върху погрешно тълкуване на нормалните функции на организма.

Днес около 5% от населението на планетата страда от хипохондрия. Ето защо е важно да знаете как да идентифицирате симптомите на този проблем и в какво се състои лечението му, казва д-р Хосе Мануел Гарсия-Аройо: 

Признаците, че сте в добро здравословно състояние

9 признака, че сте хипохондрик

Непременно потърсете лекарска помощ, ако често изпадате в следните състояния!

1. Често си мислите, че имате ново заболяване, от което непременно и скоро ще умрете.

2. Тревожите се прекалено много за здравето си и всичко ви е достатъчно, за да изпаднете в паника: кихането може да е синоним на заразяване със смъртоносна бактерия, леката кашлица според вас е очевиден признак на туберкулоза, а главоболието от снощната алкохолна вечер – единствено и само заради тумор в мозъка.

3. Правите си самодиагностика с „помощта“ на интернет и се убеждавате все повече, че сте прав - макар лекари да ви уверяват, че всичко е наред.

4. Усещате дори симптомите на заболяването, което си въобразява, че имате – и което, обаче, нито едно обективно изследване не доказва.

5. Вие сте редовен клиент на аптеките и имате собствено складче с лекарства у дома си.

6. Винаги наблюдавате организма си и се оплаквате от проблеми, които никой друг не забелязва.

7. Когато чуете за болест по телевизията (ебола, ковид-19, грип или болестта на Алцхаймер), вярвате, че неизбежно именно вие ще бъдете следващата жертва.

8. Когато почувствате нещо като странен шум в ушите или лека болка, веднага го търсите в Google – нищо, че може да ви боли пръстът, който сте прищипали с чекмеджето

9. Уверен сте, че професорите от Медицинския университет не заслужават дипломите си, щом не приемат сериозно притесненията ви.

5-те зодиакални знака с хипохондрични наклонности

Какви са последствията?

Една от най-големите опасности при хипохондриците е самолечението - поради страничните ефекти и взаимодействията между различните лекарства. Друг сериозен риск е извършването от самозвани „лечители“ на нелегални „гаражни“ тестове, някои от които са инвазивни или включват радиация. И накрая, може да се окаже, че когато наистина сте болни, никой не ви вярва.

Диагностика и лечение

Хипохондрията е нещо повече от временна мания, това е тревожно разстройство. Различава се от депресията, паническото и обсесивно-компулсивното разстройство. Лечението е с психофармацевтични продукти (антидепресанти, невролептици, анксиолитици) и/или психотерапия.

Неврози от натрапчиви състояния, фобии, хипохондрия или как пандемията ни побърка

Сред похватите за борба с хипохондрията е особено ефективна комбинацията между увеличените физически натоварвания и отказът от търсене на медицинска информация и болестни симптоми в интернет. Независимо, че това изглежда елементарно, резултатите от подобен метод са наистина учудващо резултатни.

В края на краищата, преструват ли се хипохондриците? Не, в никакъв случай. Хипохондричният човек не лъже. Той истински вярва, че е много болен и ще умре, на всичко отгоре наистина страда много от ситуацията. Ако някой се преструва на болен само, за да привлече вниманието, значи не е хипохондрик.

Има хора, които обвиняват интернет заради хипохондрията – по причина на многобройните медицински, полумедицински и откровено шарлатански описания на всевъзможни болести, лекарства и процедури, изпълващи световната мрежа. Но хипохондрията винаги е съществувала, макар да се признава, че може да се е увеличила с появата на интернет. Дори вече съществува терминът ​​„киберхондрия“.

Внимание! Статията е само информативна. Консултирайте се с лекар!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

Зодиите, които са родени за готвачи

Партньорът ви игнорира ли ви? Разберете какви биха могли да бъдат причините?

Какви са тайните на бенките на дясната ръка?

8 признака и симптоми на дефицит на витамин А

Опасно: Ето защо не трябва да спите на разтворени завеси

Невероятно: Ето какво се случва с тялото ви, ако пиете костен бульон всеки ден

Не може да отслабнете: Тези хранителни добавки ще ви помогнат

Колко съвместими са зодиите Лъв и Скорпион?

Най-лесният начин за прогонването на паяците е този

8 храни, които ще направят метаболизма ви парен локомотив

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com