Какви храни да включите в диетата си, ако хемоглобинът ви е нисък?

1998
Какви храни да включите в диетата си, ако хемоглобинът ви е нисък?
Снимка: Ulrike Leone / Pixabay

Ниските нива на хемоглобина, състояние, известно като анемия, могат да доведат до умора, слабост и редица здравословни проблеми. За щастие коригирането на диетата ви може да бъде ефективен начин за повишаване на нивата на хемоглобина и подобряване на цялостното благосъстояние. Включването на определени храни в диетата ви може да помогне за справяне с този проблем.

Храни, богати на желязо: Желязото е от решаващо значение за производството на хемоглобин. Храни като нетлъсто червено месо, птици, риба и месо от органи са отлични източници на хемно желязо, което се усвоява лесно от организма. За вегетарианците източници на нехемово желязо са леща, боб, тофу, обогатени зърнени храни и спанак. За да подобрите усвояването на желязото, комбинирайте тези храни с богати на витамин С продукти като цитрусови плодове или чушки.

Зеленолистни зеленчуци: Тъмните зеленолистни зеленчуци като спанак, кейл и зелена салата са богати не само на желязо, но и на фолиева киселина - хранително вещество, което е жизненоважно за производството на червени кръвни клетки. Включването на тези зеленчуци в ежедневното хранене може да помогне за повишаване на нивата на хемоглобина.

Ето от кои храни се повишава рязко хемоглобина

Бобови растения: Бобовите растения, като леща, нахут и черен боб, са не само чудесен източник на желязо, но и на голямо количество протеини. Те са особено полезни за вегетарианците и веганите, които искат да повишат нивата на хемоглобина си.

Ядки и семена: Бадемите, слънчогледовите семки и тиквените семки са пълни с желязо, което ги прави удобни и здравословни закуски за повишаване на нивата на хемоглобина. Освен това те осигуряват основни хранителни вещества като витамин Е и мед, които са необходими за синтеза на хемоглобина.

Червени и жълти чушки: Тези цветни зеленчуци са богати на витамин С, който подобрява усвояването на желязото от растителни източници. Включете ги в салатите си, в пържените ястия или като хрупкава закуска.

Обогатени храни: Много зърнени храни, хляб и тестени изделия са обогатени с основни хранителни вещества, включително желязо. Проверявайте етикетите, за да намерите продукти, обогатени с желязо и други витамини, необходими за производството на хемоглобин.

Нар: Този плод е естествен източник на желязо и витамин С, което го прави отличен избор за хора с ниски нива на хемоглобина. Сокът от нар може да бъде вкусно и питателно допълнение към вашата диета.

Животински черен дроб: Черният дроб от различни животни, като говеждо или пилешко месо, е изключително богат на хемно желязо, което го прави ефикасен вариант за повишаване на хемоглобина. Важно е обаче да го консумирате умерено поради високото съдържание на холестерол.

От кои храни се повиша и пада хемоглобина?

Цвекло: Цвеклото е богато не само на желязо, но съдържа също фолат и витамин С, които са полезни за производството на хемоглобин. Те могат да се включват в салати, супи или да се ползват като гарнитура.

Постни протеини: Постните меса, птиците и рибата са отлични източници на хемово желязо. Те са изключително важни за хората с нисък хемоглобин, тъй като са богати не само на желязо, но и на незаменими аминокиселини и други хранителни вещества, необходими за цялостното здраве.

Включването на тези храни в диетата ви може да помогне за естествено повишаване на нивата на хемоглобина. От решаващо значение обаче е да поддържате добре балансирана диета и да се консултирате с медицински специалист за индивидуални насоки, особено ако имате тежко или хронично състояние на анемия. Промените в диетата, заедно с всички необходими медицински интервенции, могат да ви помогнат да възвърнете силите и жизнеността си.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛЕЗНО:

"Мързеливото око" може да е симптом на сериозни здравословни проблеми

5 домашни средства, с които ще забравите за вредителите по цветята

Долар - лев. Колко струва един щатски долар към един български лев днес, 28 април /валутен калкулатор/

Тези две добавки НЕ трябва да се комбинират, защото могат да доведат до анемия

Лекар: 3 лесни начина, с които да спрете нощното уриниране

Фитнес треньор: Тези 4 храни блокират отслабването

Трикове, с които да засилите метаболизма си на 30, 40, 50 и 60 години

Зодиите, които не могат да крият емоциите си

Най-добрите плодове за лечение на затлъстял черен дроб

Къде отслабваме първо, когато губим тегло?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com